9 syytä joogata

9 syytä joogata
Kiireisen arjen keskelle haetaan enenevässä määrin pakoa erilaisten mieleen ja mieleen sekä kehoon keskittyvien lajien parista. Jooga on loistava laji sekä keholle että mielelle.
Julkaistu 18.9.2012

Kun arki on täynnä stressiä, tarvitaan vastapainoa; paikka, johon pääsee rauhoittumaan ja etsimään omaa sisäistä rauhaa. Jooga on tähän loistava liikuntamuoto. Se on jo vuosituhansien ajan huoltanut ihmisten kehoa ja mieltä.

Joogan pitkät perinteet juontavat juurensa Intiaan, jossa joogaa on käytetty jo vuosituhansien ajan sekä kehon että mielen kehittämiseen. Jooga sanana tarkoittaa Intian klassisella kielellä, sanskritin kielellä, yhdistämistä. Jo nimi kertoo joogan yhdistävästä ja palauttavasta voimasta, sillä keho ja mieli eivät ole erillisiä – hengitys ja liike eivät ole erillisiä. Jooga siis vain palauttaa meidät luonnolliseen, yhtenäiseen tilaan.

9 hyvää syytä

1. Lisää notkeutta

Moni ajattelee, ettei voi harrastaa joogaa, koska ei ole notkea. Todellisuus on aivan toinen, aloittaaksesi jooganharrastuksen sinun ei tarvitse osata mitään, eikä olla notkea. Notkeus saattaa kehittyä ajan mittaan, mutta ei missään tapauksessa ole joogan tarkoitus. Mitä kankeampi aloittaessasi olet, sitä suurempi on elämyksesi, kun jossain vaiheessa huomaat ehkä ylettäväsi varpaisiin saakka.

2. Rauhoittaa

Jooga rauhoittaa sekä kehoa että mieltä ja tasapainottaa elintoimintoja. Jooga vaikuttaa tutkitusti jopa hormonitoimintaan. Kun valitset itsellesi joogatuntia, huomioi tunnin vaativuus, sillä joogalajeja on hyvin monenlaisia: erittäin haastavia fyysisiä tunteja ja lähes unenomaisia meditatiivisempia tunteja. Valitse omia liikuntatottumuksiasi vastaava joogalaji, kun kokemus karttuu, voit kokeilla siirtyä ulos omalta mukavuusalueeltasi.

3. Parantaa kehotuntemusta

Jooga on loistava tapa oppia tuntemaan oma kehonsa. Liikkeiden kautta opit, miten kehosi toimii ja miten se reagoi eri harjoituksiin. Opit kuuntelemaan kehoasi ja paremmin vastaamaan kehon tarpeisiin. Ajan mittaan opit myös mielen tuntemusta.

4. Parantaa unenlaatua

Monet kokevat saavansa apua unettomuuteen tai rauhattomaan uneen jo ensimmäisestä joogakokeilusta. Joogan mieltä rauhoittava vaikutus näkyy unenlaadussa usein ensimmäisenä. Nukahdat helpommin, nukut rauhallisemmin ja mikä tärkeintä heräät virkeämpänä. Parhaiten jooga vaikutta uneen, kun käyt tunneilla mahdollisimman varhain aamulla.

5. Parantaa immuniteettia

Jooga vaikuttaa kehon ja mielen hyvinvointiin, joka jo sellaisenaan parantaa vastustuskykyä. Mutta myös joogan puhdistava vaikutus ruoansulatuselimiin, etenkin suolistoon, parantaa kehon vastustuskykyä. Joogaliikkeistä monet on suunniteltu vuoroin puristamaan ja venyttämään vatsan aluetta, joka auttaa ruoansulatuselimien verenkiertoa ja puhdistautumista. Tämä pitää suoliston kunnossa.

6. Parantaa hapenottokykyä

Useimpiin joogaharjoituksiin kuuluu osana hengitysharjoitukset, niin sanotut pranayama-harjoitukset. Kun opit käyttämään hengitystä apuvälineenä harjoituksissa huomaat valtavan eron kehon hallinnassa.

Hengityksen harjoittaminen vaikuttaa myös voimakkaasti mieleen, ja hallitsemalla hengitystä, voit helposti vaikuttaa niin elintoimintoihin kuin mielenlaatuunkin. Helpoilla hengitysharjoituksilla voit lyhyelläkin aikavälillä oppia ”tuulettamaan” keuhkoja paremmin, ja näin vaikutat veresi puhtauteen.

Toisin kuin yleensä uskotaan, ei hengityksen tärkein mekanismi ole hapenotto, vaan hiilidioksidin poistaminen kehosta.

7. Helpottaa kiputiloja

Nykyään on olemassa paljon ammatteja, joissa tehdään töitä istualtaan, tai toistetaan samaa liikerataa useita kymmeniä tai satoja kertoja työpäivän aikana. Erilaiset selkävaivat ja niiden johdannaiset ovat suurin syy sairas poissaoloihin töistä.

Ihmiskehoa ei ole tarkoitettu istumaan paikallaan monta tuntia putkeen päivän aikana, se on tehty liikkumaan. Jos keho ei saa tarpeeksi monipuolista liikestimulaatiota se reagoi jäykistämällä sidekudosta. Joogassa työskentely on aina monipuolista, useimmat liikkeet salakavalasti voimistavat ja venyttävät samanaikaisesti, joka antaa keholle loistavaa liikeärsykettä ja hoitaa kudoksia samalla.

Vaikka jooga ei olekaan aina autuaaksitekevä, kannattaa sitä ainakin kokeilla, jos kärsit kivusta kehossasi.

8. Johtaa parempiin elämäntapoihin

Joogan pitkäaikainen vaikutus on yleensä elämäntapojen muuttuminen, koska pikkuhiljaa opit tuntemaan kehoasi paremmin, pikkuhiljaa opit kuuntelemaan kehoasi, jolloin huonot tavat yleensä kuin itsestään pikkuhiljaa jäävät taakse.

9. Tasapainottaa kehoa

Painonhallintaa ei tulisi yhdistää joogaan, koska jooga ei pohjimmiltaan ole liikuntalaji. Todellisuus kuitenkin on se, että jooga tasoittaa kehon toimintoja, joka vaikuttaa ruoansulatukseen.

Samoin joogalla on vaikutus hormonitoimintaan, joka myös voi vaikuttaa painonhallintaan ja ruoansulatukseen. Kun mielenlaatu kohenee, ei enää tee mieli syödä samalla tavalla.

Kirjoittaja on joogaopettaja ja joogaopettajien kouluttaja.

Kommentoi »