Sairaudet

Ahdistavatko sosiaaliset tilanteet? Syö näitä ruokia!

Nuoret aikuiset voivat lieventää sosiaalisten tilanteiden pelkoa syömällä hapatettuja ruokia, käy ilmi yhdysvaltalaisten korkeakoulujen tekemästä tutkimuksesta.

14.6.2015 Terve.fi

Nuoret aikuiset voivat lieventää sosiaalisten tilanteiden pelkoa syömällä hapatettuja ruokia, käy ilmi yhdysvaltalaisten korkeakoulujen tekemästä tutkimuksesta.

Probiootit hyväksi terveydelle

Marylandin yliopiston tutkijatiimi selvitti, että hapatettujen elintarvikkeiden probiootit kiihdyttävät gamma-aminovoihappojen tuotantoa. Kyseiset hapot ovat aivojen ja keskushermoston tärkein toimintaa jarruttava välittäjäaine.

Tutkimuksen mukaan tapahtumalla on samankaltaisia vaikutuksia kuin ahdistusta lievittävällä lääkityksellä. Jogurtin ja piimän kaltaiset elintarvikkeet voivat siis helpottaa kroonista ujoutta.

Muuttaa suoliston mikro-organismeja

- On mitä todennäköisintä, että hapatettujen ruokien probiootit muuttavat suoliston tilaa niin, että muutokset vaikuttavat ahdistukseen sosiaalisissa tilanteissa, selittää professori Matthew Hillmire William & Mary Collegen tiedotteessa.

Professori Hillmiren mukaan on erityisen kiehtovaa, että suoliston mikro-organismit voivat vaikuttaa mieleen.

Ensimmäinen luonnollinen tutkimus

Aiemmat tutkimukset ovat perustuneet eläinkokeisiin. Tämä uusi tutkimus on ensimmäinen luonnollinen tutkimus ihmisillä, kerrotaan tiedotteessa. Tutkimukseen osallistui noin 700 nuorta aikuista.

- Hapatetuista ruoista hyötyivät eniten neuroottisimmat nuoret. Toinen tärkeä huomio tutkimuksessamme oli, että myös liikunnalla on tärkeä osuus ahdistuksen lieventymisessä, kertoo Hillmire.

Tutkijoiden mukaan tuore tutkimus on vasta alkua. Suunnitelmissa on jo toinen tutkimus, joka auttaa ymmärtämään vielä laajemmin suoliston ja mielen yhteyttä.

Lähteet:

Psychiatry Research

William & Mary College

Lue myös:

Maitohappobakteerit auttavat myös näihin vaivoihin!

Joka kolmas yliopisto-opiskelija pelkää sosiaalisia tilanteita

Mielikuvat vaikuttavat vatsavaivoihin

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi