Terve.fi

Maitohappobakteerit auttavat myös näihin vaivoihin!

Maitohappobakteerit auttavat myös näihin vaivoihin!
Useimmat meistä tietävät jotain probioottien eli maitohappobakteerien vaikutuksesta suolistoomme.
Julkaistu: 4.6.2010

Monet käyttävät maitohappobakteereita erilaisten juomien, jogurttien ja lisäravinteiden muodossa tasapainottaakseen bakterikantaansa.

Tiedepiirit ovat myös joutuneet taipumaan tosiasiaan, että probiooteilla on suotuisa vaikutus suolistoon ja sen toimintaan. Tämän lisäksi tuoreet tutkimustulokset osoittavat, että probiootit saattavat olla hyödyksi muidenkin vaivojen ja sairauksien, kuten ykköstyypin diabteteksen ja kroonisen kipuoireyhtymän, fibromyalgian hoidossa.

Alustavien tutkimusten mukaan maitohappobakteerit saattavat auttaa myös painonhallinnassa. Tutkimuksen alla on lisäksi maitohappobakteerien soveltuvuus taistelussa hampaiden reikiintymistä, kipeää kurkkua sekä kehon hajuja vastaan.

Tässä ravintoasiantuntija Kathryn Marsden kertoo Daily Mailille, miten probiootteja voidaan käyttää myös muiden vaivojen hoitoon.

1. Pahanhajuinen hengitys

Useimmat kehon hajuista, kuten pahanhajuinen hengitys johtuu huonoista bakteereista. Paha tuoksu voi johtua mädästä hampaasta, tulehtuneista ikenistä, huonosta ruoansulatuksesta, suoliston helikobakteerista tai mistä tahansa muusta sairaudesta.

Suurin ongelma on kuitenkin suussa olevat bakteerit, jotka saavat ravintonsa syömästämme ruoasta. Joillakin ihmisillä on luonnostaan vähän huonoja ja paljon hyviä bakteereita suussaan, mutta suurin osa joutuu tekemään töitä tasapainottaakseen bakteerikantaansa.

Hoito:

Hyvän suuhygienian lisäksi hyvin bakteerien määrää voi lisätä syömällä käymällä valmistettuja maitotuotteita, kuten elävää jogurttia. Myös maitohappobakteereita sisältäviä lisävalmisteita kannattaa nauttia päivittäin. On olemassa selkeää näyttöä, että tämä auttaa säätelemään huonojen bakteerien kasvua elimistössä.

2. Ummetus

Mikäli suoliston toiminta on häiriintynyt, seurauksena saattaa olla laiska suoli. Itsepintaista tahriintumista aiheuttava ongelma kertoo usein isosta suolesta, jossa ei ole tarpeeksi hyviä bakteereja.

Hoito:

Ongelmaa voi helpottaa vaihtamalla ruokavalio runsaskuituisempiin vaihtoehtoihin. Hedelmät, vihannekset, siemenet ja pähkinät ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja. Juo myös paljon vettä, mehuja, teetä ja keittoja. Yksi syy kovaan ja hitaasti liikkuvaan ulosteeseen on usein nestevajaus.

Lisää maitohappojuomia, elävää jogurttia ja piimää ruokavalioosi tai käytä probiootteja sisältäviä lisävalmisteita kunnes ummetus helpottaa. Tutkimustulosten mukaan ruokavalion parantaminen ja maitohappobakteerien lisääminen siihen on terveellinen tapa ehkäistä ja hoitaa laiskaa suolta.

3. Allergiat

Huonojen bakteerien ja allergioiden välillä on todettu olevan yhteys. Tutkimuksissa on muun muassa selvitetty, miten maitohappobakteerit auttavat astmasta ja allergioista kärsiviä ihmisiä hillitsemällä suoliston tulehdustilaa. Tulosten mukaan allergikoilla on suolistossaan vähemmän hyvää bakteeriflooraa kuin terveillä ihmisillä. Maitohappobakteerit voivat auttaa tasapainottamaan bakteerikantaa, jolloin myös suoli on vastustuskykyisempi.

Hoito:

Juo maitohappobakteereja sisältäviä juomia päivittäin. Tutkimusten mukaan probiootteja sisältävä maito jokapäiväisessä ruokavaliossa auttaa ylläpitämään parempaa vastustuskykyä muun muassa siitepölyä vastaan.

Probiootteja käyttävillä henkilöillä todettiin olevan elimistössään enemmän IgG-vasta-aineita, jotka suojelevat elimistöä allergisilta reaktioilta, viruksilta, bakteereilta ja sieniltä. Ole kärsivällinen, sillä lisäravinteiden teho saattaa näkyä vasta 12 – 16 viikon päästä niiden aloittamisesta.

4. Nuha ja flunssa

Probiootit voivat olla hyvä työkalu, kun halutaan vahvistaa väsähtänyttä immuunipuolustusta. Terveillä henkilöillä teetetyt tutkimukset ovat osoittaneet maitohappobakteereja käyttävillä olevan muun muassa vähemmän nuhaa ja flunssaa.

Probiootit ovat hyvä pohja terveelle immuunipuolustukselle, sillä ne lisäävät vastustuskykyä erilaisia tulehduksia vastaan tuottamalla kehon omia antibiootteja.

Hoito:

Suojaa itsesi nuhaa ja flunssaa vastaan ottamalla multivitamiini- sekä maitohappolisäravinteita päivittäin, erityisesti talviaikaan. Tutkimusten mukaan monivitamiinilisät yhdessä probioottien kanssa kolme kuukautta kestävinä kuureina voivat vähentää vilustumisoireita ja niiden kestoa useilla päivillä.

Kommentoi »