Terve.fi

Nenä irti kirjasta! Vanha neuvo likinäköön auttaa, mutta yllättävästä syystä

Likinäköisyys yleistyy nopeasti kaikkialla maailmassa. Tutkijat suosittelevat lapsen silmien parhaaksi yllättävää, mutta perinteistä keinoa.

Liika lukeminen on vahingollista silmille, vai onko sittenkään? Tutkijat ovat pääsemässä likinäköisyyden todellisten syiden jäljille. Lääkkeeksi likinäköisyyden kehittymistä vastaan kehotetaan lapsia leikkimään enemmän ulkona.

Epidemia jyllää kaikkialla

Kiinalaiset silmäsairaalat ratkeavat liitoksistaan, koska likinäköisyys yleistyy hurjaa vauhtia. Tilanne on sama muissakin Itä-Aasian maissa, joissa lapset lukevat läksyjä enemmän kuin missään muualla maailmassa.

Likinäköisyys yleistyy myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Pari-kolmekymppisistä eurooppalaisista yli 40% on likinäköisiä.

Likinäkö ei ole pikkuharmi

Likinäköisyys kehittyy lapsen kasvaessa. Silmämunasta kehittyy liian pitkulainen, jolloin tarkka kuva ei muodostu verkkokalvolle juuri siihen kohtaan kuin pitäisi.

Kyseessä on vakavampi ongelma, kuin silkka epämukavuus. Vaikka näkökykyä voidaan parantaa silmälasien ja piilolinssien avulla, ne eivät korjaa silmässä olevaa rakenteellista virhettä.

Kun taittovirhe on suuri, silmämunan epämuodostuneisuus altistaa silmän verkkokalvon irtaumalle, harmaakaihille, silmänpaidetaudille ja jopa sokeutumiselle.

Miksi likinäköisyys on lukutoukkien vaiva?

Stereotypia rillipäisistä nörteistä ei ole tuulesta temmattu, sillä korkeammin koulutetut ovat likinäköisempiä kuin vähemmän koulunpenkkiä kuluttaneet.

Liiallista lukemista on perinteisesti pidetty likinäön kehittymisen syynä. Sitä ei ole kuitenkaan saatu todistettua monista yrityksistä huolimatta.

Tutkimuksissa on noussut esiin ihan toinen tekijä: ne lapset, jotka viettivät enemmän aikaa ulkona, kärsivät vähemmän likinäköisyydestä.

Kyse ei ole liikunnan määrästä, sillä sisäliikunta ei suojannut likinäköisyyden kehittymiseltä. Vaikuttaa siltä, että ulkona oleskelu riittää.

Ratkaisu on yksinkertainen ja vanhanaikainen: lasten pitää leikkiä enemmän pihalla. Tämä vanha neuvo on kaikin puolin muutenkin hyväksi, sillä todennäköisesti myös fyysinen aktiivisuus lisääntyy ulkona oleskellessa.

Lähteet

Lue lisää:

Julkaistu: 23.3.2015
1 kommentti