Terve.fi

Foolihappo voi pienentää aivohalvausten vaaraa

Foolihappo voi pienentää aivohalvausten vaaraa
Korkeaa verenpainetta potevien kannattaisi lisätä foolihapon saantiaan, tuore tutkimus osoittaa. Yhdessä verenpainelääkityksen kanssa foolihappo voi pienentää aivohalvausten vaaraa enemmän kuin pelkkä lääkitys. Lue lisää.
Julkaistu 24.3.2015

Korkeaa verenpainetta potevien kannattaisi lisätä foolihapon saantiaan, tuore tutkimus osoittaa. Yhdessä verenpainelääkityksen kanssa foolihappo voi pienentää aivohalvausten vaaraa enemmän kuin pelkkä lääkitys, tuore kiinalaistutkimus osoittaa. Korkea verenpaine on merkittävä aivohalvausten riskitekijä.

Foolihappo eli folaatti lukeutuu B-ryhmän vitamiineihin. Sitä saa mm. tuoreista kasviksista, hedelmistä, marjoista, pavuista, täysjyväviljasta ja maksasta.

Kiinalaisten tutkimuksessa 21 000 verenpainepotilasta söi viiden vuoden ajan päivittäin joko verenpainelääkettä tai verenpainelääkkeen ja foolihappolisän yhdistelmää. Potilaat eivät tienneet kumpaa he saivat.

Seurannan aikana aivohalvaukseen sairastui 2,7 prosenttia foolihappolisää saaneista, kun verrokeista sairastui 3,4 prosenttia. Foolihappoa saaneiden sairastumisriski oli siis viidenneksen pienempi.

Foolihappolisiä syöneiden sairastumisriski oli pienempi myös analyysissa, jossa aivoinfarkteja, sydänkohtauksia ja sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia tarkasteltiin yhdessä. Erillisanalyyseissa foolihappo ei vaikuttanut verenvuodoista johtuvien aivohalvausten tai sydänkohtausten todennäköisyyteen tai kokonaiskuolleisuuteen.

Folaattilisiin yhdistetyt suotuisat vaikutukset havaittiin kaikilla potilailla, mutta erityisesti potilailla, jotka saivat vähiten foolihappoa ravinnostaan. Tutkijat uskovat, että foolihappo pienentää aivohalvausvaaraa myös ihmisillä, joiden verenpaine ei ole kohonnut.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton Jama-lehdessä.

Suomalaissuositusten mukaan foolihappoa tulisi saada päivittäin 300 mikrogrammaa ja raskauden aikana 400 mikrogrammaa. Suuri osa suomalaisista saa foolihappoa niukasti, mutta tarpeeksi.

Lähde: JAMA 2015

Lue lisää:

Kommentoi »