Terve.fi

9 yllättävää faktaa yksinäisyydestä

9 yllättävää faktaa yksinäisyydestä
Yksinäisyys voi aiheuttaa ihmisessä yllättäviä reaktioita. Miten yksinäisyys vaikuttaa kehoosi?
Julkaistu 16.1.2015

Arvion mukaan yli 40 prosenttia ihmisistä tuntee itsensä yksinäiseksi jossakin vaiheessa elämäänsä. Vaikka yksinäisyys on siis yleistä, moni ei kuitenkaan tiedä, kuinka dramaattisesti se voi vaikuttaa ihmiseen.

Psychology Today julkaisi jutun yhdeksästä yllättävästä yksinäisyyteen liittyvästä faktasta, jotka voivat muuttaa käsityksesi tästä yleisestä mutta hyvinkin lamauttavasta psykologisesta ongelmasta.

1. Yksinäisyys ei riipu siitä, kuinka paljon ystäviä ihmisellä on

Yksinäisyys on täysin kiinni siitä, minkälainen ihmissuhteiden subjektiivinen laatu on eli tunteeko ihminen emotionaalista tai sosiaalista yhteyttä läheisiin ihmisiinsä.

2. Yli 60 prosenttia yksinäisistä ihmisistä on naimisissa

Kun naimisissa olevat ihmiset eivät enää jaa syvimpiä tunteitaan, ajatuksiaan ja kokemuksiaan toisilleen, he voivat tuntea olonsa etääntyneiksi ja yksinäisiksi.

Tällaisissa avioliitoissa elävät todella uskovat, ettei heidän kumppaninsa pysty tarjoamaan heille sellaista syvempää yhteyttä, jota he kaipaavat.

3. Yksinäisyys vääristää käsityksiämme ja ihmissuhteitamme

Tutkimusten mukaan pelkästään se, että ihmisiä pyydetään muistelemaan hetkiä, jolloin he ovat olleet yksinäisiä, saa heidät aliarvioimaan ihmissuhteitaan.

Tällaiset käsitysten vääristymät saavat yksinäiset ihmiset vetäytymään aina vain syvemmälle kuoreensa, mikä vain pahentaa yksinäisyyttä.

4. Yksinäisyys tarttuu sosiaalisissa piireissä

Yksinäisyydellä on selkeä leima: ihmiset tunnistavat joukostaan helposti sellaiset, jotka ovat yksinäisiä.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että kuuden kuukauden koejakson aikana yksinäiset ihmiset työnnettiin sosiaalisen piirin laidalle – ja yllättävästi kyllä myös heidän ystävänsä päätyivät sinne.

5. Yksinäisyys kylmettää

Tutkimuksissa on havaittu sekin, että kun ihmiset muistelevat yksinäisiä hetkiään, he ajattelevat myös huoneen lämpötilan olleen melko kylmän.

Muistelu sai myös heidän ruumiinlämpönsä laskemaan. Tämä tunne on todennäköisesti peräisin kaukaa menneisyydestä, jolloin ihminen on tarvinnut heimonsa läheisyyttä pysyäkseen lämpimänä.

6. Yksinäisyys asettaa kehomme taistelutilaan

Yksinäisyys aiheuttaa välittömän ja vakavan reaktion kehossa. Se kohottaa verenpainetta ja kolesterolia sekä aktivoi sekä fyysisen että psyykkisen stressireaktion.

7. Krooninen yksinäisyys kohottaa merkittävästi sydän- ja verisuonitautien riskiä

Pitkään jatkunut yksinäisyys kohottaa ihmisen riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, koska hänen kehonsa on jatkuvassa stressitilassa.

8. Yksinäisyys rajoittaa vastustuskyvyn toimintaa

Yksinäisyyden takia vastustuskyky ei välttämättä toimi täydellä teholla, mikä ajan myötä altistaa ihmisen kaikenlaisille taudeille ja tartunnoille.

9. Yksinäisyys on yhtä vaarallista kuin tupakointi

Koska yksinäisyys vaikuttaa kehoon monella haitallisella tavalla, ovat tutkijat todenneet sen olevan yhtä haitallista terveydelle kuin tupakoinnin. Tutkimuksissa onkin todettu, että yksinäisyys kohottaa varhaisen kuoleman riskiä jopa 14 prosentilla.

Lähde:

Kommentoi »