Terve.fi

15 syytä, miksi ystävät ovat tärkeitä15 syytä, miksi ystävät ovat tärkeitä

Ystävät ovat usein ihmisille kaikki kaikessa, sekä hyvässä että pahassa. Mitä elämä olisi ilman ystäviä?
Teksti Kaisa Kakko

IVillage.com -sivusto listasi 15 asiaa, joiden ansiosta elämäsi on ystävien kanssa parempaa.

1. Ystävät ovat hyviä ongelmanratkaisijoita

Ongelmista on hyvä puhua ystävän kanssa, koska heillä voi olla erilainen ja uudenlainen näkemys tilanteeseesi. Ystäväsi tuntee sinut, ja voi olla kokenut omassa elämässään samankaltaisia asioita. Ystävän mielipidettä ja ehdotuksia on hyvä kuunnella, koska silloin voi saada itsekin uudenlaisen otteen omiin ongelmiin.

2. Kaikkea et voi saada kumppaniltasi

Kumppanikin voi olla paras ystäväsi, mutta kannattaa silti pitää sosiaaliset ympyrät myös kodin seinien ulkopuolella. Jokainen tarvitsee joskus omien ystävien seuraa, vaikka olisikin parisuhteessa tai perheellinen. Samaa sukupuolta olevan ystävän kanssa voi käydä läpi sellaisia asioita, joita oma kumppani ei välttämättä ymmärrä.

3. Tarvitset kannustusta

Ystävät kannustavat ja tsemppaavat toisiaan. Jokainen tarvitsee kiitosta ja kannustusta, ja ystävät ovat mainio väylä siihen.

4. Ystävien kanssa voi viettää omaa aikaa

Ystävän kanssa vietetty aika on usein rentouttavaa ja helppoa olemista. Etenkin perheelliselle ystävien kanssa vietetyt tuokiot ovat usein todellinen henkireikä. Paras olisi, jos tapaisitte säännöllisin väliajoin, ja lataisitte akkujanne yhdessä.

5. Ystävän kanssa voi jakaa kokemuksia

Sama harrastus, lapset, sisustaminen tai mikä tahansa voi olla yhdistävä tekijä välillänne. Kokemusten vaihtaminen on avartavaa, sekä voitte auttaa toisianne. Esimerkiksi lastenhoitoapu vuorotellen on usein korvaamatonta.

6. Ystävät tukevat vaikeuksissa

Kun elämä potkaisee päähän, ystäviltä saa tukea ja apua. Kun muut kaikkoavat ympäriltä, tosiystävät erottuvat joukosta seisomalla rinnallasi edelleen. Ystävien avulla selviää murheista nopeammin ja vaivattomammin kuin yksinään taistellessa.

7. Ystävät haastavat sinut eteenpäin

Ystävien kanssa on hyvä ruotia elämää ja ilmiöitä. Usein ystävät ovat mainioita keskustelukumppaneita, joilta saa paljon. Usein ystävät muistuttavat toisiaan arvoiltaan ja ajatuksiltaan, joten keskustelukin luonnistuu helposti.

8. Ystävien kanssa voi kokea uutta

Jos ei yksin rohkaistu vaikkapa seinäkiipeilemään tai laskuvarjohyppäämään, ystävän kanssa voi jakaa uudet kokemukset. Ja se vain vahvistaa ystävyyttä.

9. Ystävien avulla voi parantaa omaa seksielämää

Ystävää ei tarvitse ottaa petipuuhiin mukaan, mutta ystävän kanssa voi ruotia asioita rehellisesti. Hyvät ystävät voivat useimmiten puhua kaikesta, myös arimmista asioista elämässä. Esimerkiksi seksi on tällainen asia.

10. Elät pidempään

Tutkimusten mukaan ystävyys ja sosiaaliset ympyrät pidentävät ihmisen elinikää. Lisäksi, ystävät voivat huolestua jos näkevät sinulla olevan jotakin pielessä. Moni henki on pelastunut, kun ystävä on patistanut lääkäriin.

11. Ystävät voivat auttaa työasioissa

Ystävistä on hyötyä myös uran kannalta. Sosiaalista verkostoa kannattaa käyttää myös ystävien kautta – joku tuntee aina jonkun. Ystävä osaa myös auttaa esimerkiksi työnhaussa, kertomalla hyviä asioita sinusta.

12. Ystävien kanssa voi huolehtia kunnostaan

Liikunnan harrastaminen on kaksin verroin mukavampaa ystävän kanssa. Nappaa kaveri mukaan lenkille tai salille, ja saat samalla päivitettyä kuulumiset.

13. Ystävät ehkäisevät itsetuhoista käytöstä

Jos et aina toimi itsellesi parhaalla tavalla, hyvä ystävä osaa sanoa asiasta sinulle. Usein ystävä huomaa, jos jotain on pielessä. Ystävien tuki on tärkeä monissa eri vastoinkäymisissä.

14. Ystävien avulla opit arvostamaan omaakin elämääsi

Vastoinkäymisten keskellä saattaa olla vaikeaa nähdä omaa elämäänsä selvästi. Tällöin ystävät voivat muistuttaa sinua siitä, mitkä asiat elämässäsi ovat hyvin.

15. Nauru tekee sinulle hyvää

Ystävien kanssa voi nauraa, ja nauruhan on tunnetusti hyvää lääkettä sekä fyysiselle että henkiselle terveydelle. Kokoontukaa siis yhteen ja viettäkää hauskaa laatuaikaa yhdessä! Samalla saat aivoillesi sisäisen treenin.

Julkaistu: 24.8.2012