Terve.fi

Insuliinin pistäminen on arkipäivää kymmenille tuhansille - ”Ei hyttysenpistoa kummempi”

Insuliinin pistäminen on arkipäivää kymmenille tuhansille - ”Ei hyttysenpistoa kummempi”
Suomalaisten kansantaudiksikin kutsuttu diabetes vaatii jatkuvaa omahoitoa. Insuliinin pistäminen on arkipäivää kymmenille tuhansille diabeetikoille. Lue lisää.
Julkaistu: 13.11.2014
Suomalaisten kansantaudiksikin kutsuttu diabetes vaatii jatkuvaa omahoitoa. Insuliinin pistäminen on arkipäivää kymmenille tuhansille diabeetikoille, mutta asiantuntijalääkärin mukaan siihen liitetään hoitomuotona yhä negatiivisia mielikuvia ja jopa täysin vääriä uskomuksia.
Etenkin tyypin 1 diabeetikoille insuliinin säännöllinen pistäminen on elinehto. Omahoidon ei tänä päivänä kuitenkaan tarvitse häiritä toimivaa arkea.
– Diabeteksen kanssa voi nykyään elää täysipainoista elämää pitkälle kehittyneen lääkehoidon ja itsehoitovälineiden ansiosta. Aikaisemmin diabeetikko joutui sovittamaan oman elämänsä hoidon mukaan, nyt hoito joustaa elämän mukaan, diabetologi ja lääketieteellinen johtaja Tero Saukkonen Novo Nordiskilta selventää.
Suomessa tyypin 1 diabeetikkoja on reilu 40 000 ja diagnosoituja tyypin 2 diabeetikkoja noin 250 000.

Piikit ja ruiskut kuuluvat historiaan

Insuliinin pistämisvälineet ovat kehittyneet ominaisuuksiltaan huimasti. Nykyvälineet ovat helppokäyttöisiä ja muistuttavat ulkonäkönsä puolesta pieniä kyniä. Saukkonen vahvistaa lääkäreiden kuitenkin törmäävän yhä pistämiseen liittyviin virheellisiin uskomuksiin.
– Toisinaan kuulee puhuttavan ruiskuista ja piikittämisestä. Osalla on myös se käsitys, että diabetes on edennyt todella pahaksi, jos insuliinihoito joudutaan ottamaan osaksi hoitoa. Asiaan liittyy siis yhä paljon epätietoisuutta ja jopa pelkoa, Saukkonen Novo Nordiskilta toteaa.
Pistämisen aiheuttama kipu on yksi diabetekseen liitettävistä virheellisistä käsityksistä, joka voi pahimmassa tapauksessa estää neulapelkoista diabeetikkoa jopa toteuttamasta elintärkeää omahoitoa. Saukkonen taklaa kipu-uskomuksen esimerkillä elävästä elämästä.
– Eräs potilas vertasi pistämisen aiheuttamaa tuntemusta pienemmäksi kuin hyttysenpisto. Pistäminen on lähes kivutonta, sillä käytettävät neulat ovat äärimmäisen ohuiksi hiottuja. Neula tulisi kuitenkin muistaa vaihtaa aina pistämisen jälkeen, sillä se tylsistyy helposti, Tero Saukkonen neuvoo.

Insuliinia ikä kaikki – eroon piikittämisen leimasta

Diabeetikon ollessa lapsi tai ikääntynyt insuliinin pistämisestä tulee usein koko perheen asia. Diabetologi ja lääketieteellinen johtaja Tero Saukkonen muistuttaa diabeetikon läheisiä heidän tärkeästä roolistaan omaisensa hoidon tukena.
– Lapset ovat nykyään erittäin nopeita oppimaan diabetekseen liittyviä taitoja, mutta vanhempi on se tuki ja turva insuliinin pistämisessä ja verensokerin mittaamisessa. Vastaavasti ikääntynyt ja mahdollisesti muistisairauksista kärsivä senioridiabeetikko tarvitsee läheistensä tukea diabeteshoitoon liittyvien rutiinien ylläpitämisessä.
Siitäkin huolimatta, että insuliinin pistäminen on usealle diabetesta sairastavalle arkirutiinia läpi elämän, liittyy siihen toisinaan sosiaalista arkuutta, jolloin oma terveydentila halutaan pitää salassa muilta. Pistäminen julkisilla paikoilla – ihmisten katseiden alla – voi tuntua kiusalliselta ja ahdistavalta. Saukkonen Novo Nordiskilta ennustaa omahoitoon asennoitumisen kehittyvän kuitenkin yhä avoimempaan suuntaan.
– Olen huomannut, että ihmiset pistävät insuliinia hyvinkin avoimesti ja rohkeasti esimerkiksi ravintolassa. Tämä on erittäin hyvä asia, sillä se hälventää osaltaan pistämiseen liittyviä negatiivisia mielikuvia.
Maailman diabetespäivää vietetään 14.11.
Lähde: Novo Nordisk Oy:n tiedote 13.11.2014
Lue myös:
Kommentoi »