Terve.fi

Näin avaat lihasjumit foam rollerilla

Näin avaat lihasjumit foam rollerilla
Kuntosalien ja kotien nurkkiin on ilmestynyt parin viime vuoden aikana vaahtomuovista valmistettuja sylinterin mallisia rullia. Rullat ovat halkaisijaltaan noin 15 senttiä ja pituudeltaan ne vaihtelevat 40 senttimetristä 90 senttiin. Kyseessä on foam roller – lihashuoltoon tarkoitettu apuväline.
Julkaistu 24.10.2014

Kuntosalien ja kotien nurkkiin on ilmestynyt parin viime vuoden aikana vaahtomuovista valmistettuja sylinterinmallisia rullia. Rullat ovat halkaisijaltaan noin 15 senttimetriä ja pituudeltaan ne vaihtelevat 40 senttimetristä 90 senttiin. Kyseessä on foam roller – lihashuoltoon tarkoitettu apuväline.

Mihin foam rollerin teho perustuu?

Foam rollailu tai suomailaisittain putkirullailu stimuloi lihaksen ja jänteen rajapinnassa olevia resepteroja, joita kutsutaan Golgin jänne-elimeksi. Sen päätehtävä on estää vammojen syntymistä: kun lihaksessa oleva jännitys nousee liian kovaksi, Golgin jänne-elin käskee keskushermostoa rentouttamaan kyseisen lihaksen.

Foam rollatessa esimerkiksi etureisilihaksiamme jännitämme niitä tietoisesti tai tiedostomatta. Golgin jänne-elimen välityksellä tästä välittyy viesti rentouttaa lihas. Tästä syystä olonsa voikin tuntea rentoutuneeksi foam rollauksen jälkeen, kertoo Super-Sets.com.

Milloin foam rolleria käytetään?

Super-Sets.com ohjeistaa käyttämään foam rolleria muutamassa eri tilanteessa:

Lämmittelyn yhteydessä ennen harjoitusta

Tee noin 10 edestakaista rullausta per lihasryhmä ennen harjoitusta.

Harjoituksen jälkeen

10 edestakaista rullausta on sopiva määrä myös harjoituksen jälkeen tehtävässä rullauksessa. Tuolloin rullaus voi kuitenkin olla perusteellisempaa.

Ennen palauttavaa venyttelyä

Rullaamalla ennen varsinaista venyttelyä voi saada pehmitettyä lihasten kipupisteitä.

Miten foam rolleria käytetään?

Foam rollerin käyttö on helppoa. Rulla asetetaan lattialle ja lihasryhmiä hierotaan sen päällä omaa kehonpainoa apuna käyttäen. Rullan aiheuttamaa painetta voi säädellä lattiaa vasten olevien tukipisteiden määrää käyttäen.

Rullan ollessa oikeassa kohdassa rullaa koko lihaksen tai lihasryhmän pituisia, edestakaisia liikkeitä. Rullaa vain lihaksia – kehonalueisiin, joissa on vain luuta ja nahkaa rullaa ei ole tarkoitus käyttää.

Kommentoi »