– Lihashuolto on taloudellisin tapa tehdä itselleen hyvää, muistuttaa Riku Aalto, kirjailija ja personal trainer.
Helppoa, mutta tehokasta
Lihashuolloksi voidaan laskea kaikki toiminta, joka edistää sekä fyysistä että henkistä palautumista.
Alkuun pääsee jo säännöllisellä venyttelyllä. Myös vähemmän liikkuvien kannattaa muistaa venytellä lihaksiaan silloin tällöin.
– Pienet, mutta säännölliset venytystuokiot ehkäisevät lihaskipuja ja jumiutumista, Aalto kertoo.
Auttaa jaksamaan
Lihashuolto on tärkeää kaikille. Lihashuolto alkaa jo siitä kun valitaan varusteita omaan lajiin. Esimerkiksi huonot kengät voivat aiheuttaa lenkkeilijälle helposti rasitusvammoja.
– Muutaman lääkärillä vierailun ja fysioterapeutin hoidon jälkeen laadukkaat lenkkikengät tuntuvat pieneltä hankinnalta, Aalto muistuttaa.
Lihashuolto myös nostaa treeni-intoa. Lenkille tai kuntosalille on huomattavasti hauskempi lähteä, kun joka paikkaa ei kiristä jo valmiiksi. Tällöin voidaan myös harjoitella useammin ja tuloksekkaammin.
Liikkuvan ihmisen lihashuolto
Lihashuolto ei rajoitu pelkkään venyttelyyn tai varusteisiin, vaan se on hyvinkin kokonaisvaltaista ja ajoittuu sekä ennen että jälkeen varsinaisen liikuntasuorituksen.
– Kun lähtee liikkumaan, pitäisi aina muistaa varata aikaa lämmittelyyn ja loppuverryttelyyn, Aalto kertoo.
Ennen liikuntasuoritusta, jo lämmiteltyjä lihaksia voi venyttää lyhytkestoisin venytyksin, joilla lihaksia hieman “herätellään” tulevaa toimintaa varten.
Loppuverryttelyn aikana venytykset voivat olla pidempikestoisia, n. 20-30 sekuntia.
– Jos harjoitus on ollut rankka tai pitkäkestoinen, voi pitää pienen tauon ennen venyttelyä, mutta muuten venyttely kannattaa tehdä heti harjoituksen päätyttyä tai jo harjoituksen lomassa, suosittelee Aalto.
Venyttelyn lisäksi liikkuvan ihmisen lihashuoltoon kuuluvat olennaisena osana ravinto ja nesteytys. Sopivasti ennen harjoitusta tulee tankata, jotta jaksaa harjoitella kunnolla. Harjoituksen jälkeen nautittu ravinto on erittäin tärkeää palautumisen kannalta.
– Palautusaterialla saatetaan elimistö jälleen anaboliseen, rakentavaan ja kehittyvään tilaan, muistuttaa Aalto.
Nesteitä tulisi myös nauttia ennen ja jälkeen harjoituksen, sekä pitkäkestoisen harjoituksen aikana.
Venyttelystä voimaa
Jokaisen kannattaa muistaa venytellä – ainakin silloin tällöin. Säännölliseen venyttelyyn voi olla vaikea motivoitua, koska usein ajatellaan, että venyttelyllä ei ole suoranaista vaikutusta kunnon kasvuun tai esimerkiksi painon putoamiseen.
– Kannattaa muistaa, että kunto ei kasva harjoitellessa, vaan palautuessa, muistuttaa Aalto.
Venyttely nopeuttaa elimistön palautumista ja auttaa näin myös kunnon kohotuksessa.
– Venytellessä kannattaa muistaa, että painovoima on ystäväsi, Aalto kertoo.
Pyri valitsemaan venytysliikkeet siten, että venyteltävän lihaksen tai lihasryhmän lisäksi koko muu vartalo olisi rentona. Päästessäsi “venytyksen päälle” voit tehostaa venytystä nojaamalla ja kallistelemalla.
Muista siis kuntoa hankkiessasi myös lihashuollon tärkeys.