Treeni ja ravinto

Näitä terveellisiä ruokia saatat syödä väärin

Valitettavasti ei kuitenkaan riitä, että terveelliset ruoat ovat osa ruokavaliotamme, koska myös sillä on merkitystä, miten valmistamme kyseiset ruoat. Lue lisää.

16.10.2014 Terve.fi

Kasvikset ja juurekset ovat terveellisiä ruokia, joissa on runsaasti kehollemme tarpeellisia ravintoaineita. Valitettavasti ei kuitenkaan riitä, että nämä ruoat ovat osa ruokavaliotamme, koska myös sillä on merkitystä, miten valmistamme kyseiset ruoat. Yhdysvaltalaisen Wellness Nutrition Servicesin johtaja Kristin Kirkpatrick kertoi Huffington Postille, mitä terveellisiä ruokia ihmiset syövät todennäköisesti väärin.

1. Peruna

Jos luulit saavasi perunan hyödyt syömällä vaaleista perunoista valmistettuja ranskalaisia, perunamuusia tai keitettyjä perunoita, olit väärässä. Erään tutkimuksen mukaan Etelä-Amerikasta peräisin olevassa violetissa Blue Congo -perunassa on eniten terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia: se esimerkiksi alentaa verenpainetta ja vähentää syöpäriskiä.

2. Porkkana

Syksyn myötä erilaiset keittoruoat alkavat taas maistua meille. Kun seuraavan kerran teet keittoa porkkanoista, älä paloittele niitä. Eräässä tutkimuksessa nimittäin havaittiin, että porkkanoiden paloittelu johtaa siihen, että enemmän ravintoaineita pääsee karkuun. Tää tarkoittaa siis sitä, että pesun ja kuorimisen jälkeen porkkanat pitäisi laittaa veteen kokonaisina. Keittäminen on kuitenkin parempi juttu kuin porkkanoiden syöminen raakana, sillä keittäminen lisää porkkanoiden sisältämien karotenoidien biosaatavuutta eli sitä, miten hyvin ravintoaineet imeytyvät ruoansulatuselimistössä.

3. Tee

Jos haluat teestäsi kaiken irti, älä lisää siihen maitoa. Useiden tutkimusten mukaan teen lisääminen maitoon voi ryöstää teeltä joitakin sen sydämelle ja verisuonille hyödyllisiä vaikutuksia. Jos juot vihreää teetä, makeuta se mieluummin pienellä määrällä mehua kuin sokerilla. Mehun sisältämä C-vitamiini voi lisätä vihreän teen ravintoaineiden biosaatavuutta.

4. Valkosipuli

Murskaa valkosipuli. Tutkimusten mukaan valkosipuli kannattaa murskata ja antaa sen sitten levätä vähintään 10 minuuttia, jotta siitä vapautuisi allisiini-nimistä entsyymiä. Allisiinin on havaittu auttavan vähentämään sydän- ja verisuonitautien riskiä siten, että se tekee verihiutaleista vähemmän tahmeita, jolloin ne pääsevät vapaammin virtaamaan verisuonistossa.

5. Salaattikastikkeet

Rasvattomat salaattikastikkeet saattavat kuulostaa teoriassa hyvältä, mutta todellisuudessa niistä ei ole vastinetta rasvapitoiselle kollegalleen. Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että rasvasta on hyötyä salaattikastikkeissa, koska se tekee olosta kylläisemmän.

6. Omenat ja päärynät

Anna hedelmiesi kypsyä hiukan! Yhdessä tutkimuksessa havaittiin, että kypsymisporsessi edisti klorofyllin hajoamista kypsyvissä omenoissa ja päärynöissä, mikä puolestaan tuotti enemmän hyvin aktiivisia antioksidantteja hedelmissä.

7. Parsakaali

Parsakaali on epäilemättä yksi parhaista ruoista, joita voit suuhusi laittaa. Parsakaali kuuluu ruokaperheeseen, jolla on osoitettu olevan tehokkaita ominaisuuksia tiettyjen syöpien ehkäisemisessä. Sillä, miten valmistat parsakaalisi, on kuitenkin suuri merkitys. Vuonna 2008 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että höyryttäminen on ainoa valmistustapa, joka säilytti – ja jopa lisäsi – kaikki parsakaalin syöpää ehkäisevät komponentit. Keittäminen ja paistaminen sen sijaan olivat kaikista huonoimpia valmistustapoja. Jos et kuitenkaan halua luopua keitetystä parsakaalista, sen yhdistäminen mausteiseen ruokaan saattaa auttaa! Vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan mausteisten ruokien syöminen parsakaalin kanssa lisäsi sen syöpää torjuvia vaikutuksia – ja mitä mausteisempaa, sen parempi, tutkijat toteavat.

8. Sinappi

Sinappi on missä tahansa muodossa oiva lisä kastikkeisiin, salaatteihin ja voileipiin. Jos olet kuitenkin kiinnostunut vähentämään tulehduksia sekä alentamaan tiettyjen syöpien riskiäsi, kannattaa pitää sinappivalinnat yksinkertaisina. Tämä siksi, että halvoissa, keltaisissa sinapeissa on parhaat hyödyt, sillä ne sisältävät kurkumiini-nimistä yhdistettä, joka antaa sinapille sen keltaisen värin sekä kaikki sen mahdolliset terveyshyödyt.

Lähde: Huffington Post

Lue lisää:

Ravitsemussuositukset uudistuivat – mukana uusi ruokakolmio ja lautasmalli

Juotko riittävästi? Nämä terveelliset juomat tekevät hyvää keholle

Ruoasta voimaa paranemiseen

Ravintovinkit terveelle iholle

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt