Treeni ja ravinto

Ruoasta voimaa paranemiseen

Hyvä ravitsemustila on tarpeen terveydentilan ylläpitämiseksi, mutta erityisen tärkeä se on silloin kun sairastaa. Terveydentilan ollessa heikko, on tärkeää että keho saa riittävän määrän proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja sekä vitamiineja ja hivenaineita. Näitä elimistö tarvitsee muun muassa kudosten muodostumiseen sekä ylläpitämään immuunijärjestelmän toimintaa, minkä merkitys korostuu erityisesti sitä heikentävissä sairaustiloissa.

22.11.2013 Terve.fi

Aliravitsemuksen ja ravitsemushäiriöiden seurauksena voi olla tulehdusriskin kasvaminen, haavojen paranemisen hidastuminen ja painehaavariskin kohoaminen. Hyvällä ravitsemustilalla onkin suuri merkitys muun muassa leikkauspotilaiden toipumisen kannalta. Lisäksi hyvällä ravitsemustilalla voidaan ehkäistä tai siirtää sairauksien puhkeamista sekä hidastaa niiden pahenemista.

Ravitsemustilan merkitys toipumisen kannalta on vanhastaan tunnettu seikka. Vuosikymmeniä sitten potilaita saatettiin ”makuuttaa” sairaalassa pitkään ennen toimenpiteitä. Potilaiden ravitsemustila saattoi olla niin heikko, että sitä täytyi kohentaa sairaalaruoalla ennen toimenpidettä ja sen jälkeen toipumisen turvaamiseksi. Ilmiö tunnetaan kehitysmaissa vielä nykyäänkin. Länsimaissa on taas yleistä, että sairaalahoito toimenpiteen jälkeen on lyhyt, minkä mahdollistaa muun muassa potilaiden hyvä ravitsemustila ja yleiskunto.

Sairastaminen vaikuttaa usein ravitsemustilaan

Sairastamiselle on usein tyypillistä ruokahalun heikkeneminen tai sen katoaminen kokonaan. Pitkään jatkuessa tällä on vaikutusta elimistön ravitsemustilaan. Herkimmin ruokahaluttomuus vaikuttaa lapsiin ja heikkokuntoisiin vanhuksiin, koska heillä on pienemmät energia- ja ravintoainereservit ja he kestävät sen vuoksi heikommin syömättömyyttä. Perusterveellä aikuisella lyhytaikaisesta syömättömyydestä ei yleensä ole vakavia seurauksia.

Kuumeilu on hyvä esimerkki, kuinka sairastelu voi vaikuttaa elimistön energiatasapainoon. Kun lämpötila nousee normaalin ruumiinlämmön yläpuolelle, energiantarve kasvaa noin 10 prosenttia jokaista kuumeastetta kohden. Pitkäaikainen kuumeilu kuluttaa elimistön energiavarastoja, jos niitä ei täydennetä syömällä.

Pitkäaikainen makuulla olo vaikuttaa myös luuston aineenvaihduntaan ja voi aiheuttaa kalsiumin katoa luista, mikä voi olla riski vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla. Runsaalla maitotuotteiden käytöllä ja D-vitamiinilisällä katoa voi ehkäistä, mikäli toipilasaikaan liittyy runsasta lepoa.

Toipilaanakin on tärkeää huolehtia syömisestä

Jos sairastut, muista huolehtia myös säännöllisestä syömisestä. Tärkeintä on huolehtia riittävästä energiansaannista ja nesteiden nauttimisesta. Väliä ei ole niinkään sillä mitä syö, kunhan syö edes jotain – mieliruokia kannattaa siis suosia. Pitkään sairastaessa myös ruoan terveellisyyteen tulee kiinnittää huomiota ja varmistaa että saa riittävästi hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja sekä vitamiineja. Tarvittaessa avuksi kannattaa ottaa erilaisia ravintolisävalmisteita ja nauttia vitamiinit vaikkapa purkista.

Jos ruokahalu katoaa toipilasaikana täysin, syöminen tulisi hoitaa määrättyinä kellonaikoina, eikä mahdollisen nälän tunteen mukaan. Esimerkiksi aamiainen tulisi syödä aina klo 8-9 välillä ja sitä tulisi noudattaa orjallisesti. Mikäli säännöllisyydestä lipsuu, vaarana on, ettei nautikaan riittävästi ruokaa päivän aikana.

Aikuisen ruokahalua voi lisätä myös aperitiivin, kuten viinin tai oluen avulla, jos terveydentila ja lääkitys antavat myöden. Luonnollisesti myös alkoholittomia vaihtoehtoja voi kokeilla. Ruokailun voi hoitaa myös napostelulla, mikäli kokonaisten aterioiden syöminen ei onnistu. Tuolloin pieniä, oman mielen mukaan koottuja ruoka-annoksia voi nauttia useasti päivän mittaan.

Pitkään kestävän toipilasajan aikana ruokahalua voi lisätä ja pahoinvointia hillitä tarvittaessa lääkärin määräämän lääkehoidon avulla.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt