Terve.fi

Kärsitkö alituisesta vessahädästä? Yliaktiivisen rakon aiheuttajat ja oireet

Kärsitkö alituisesta vessahädästä? Yliaktiivisen rakon aiheuttajat ja oireet
Yliaktiivinen rakko on yleinen vaiva, jota ilmenee sekä naisilla että miehillä. Mistä yliaktiivinen rakko oikein johtuu?
Julkaistu: 7.10.2014

Yliaktiivinen rakko aiheuttaa voimakasta ja äkillistä tarvetta virtsata sekä päivisin että öin. Tarve voi iskeä jopa silloin, kun rakossa on vain vähän virtsaa, eikä pidättely ole ehkä mahdollista ennen vessaan pääsyä. Tämä taas voi johtaa virtsankarkailuun eli inkontinenssiin. Yliaktiivinen rakko on hyvin yleinen vaiva vanhemmilla aikuisilla. Sitä ilmenee sekä miehillä että naisilla, mutta on yleisempää naisilla.

Yliaktiivinen rakko muistuttaa pakkoinkontinenssia, mutta virtsankarkailua ei kuitenkaan esiinny kaikilla yliaktiivisesta rakosta kärsivillä.

Puhu rohkeasti lääkärille

Ilman virtsankarkailuakin yliaktiivinen rakko voi tehdä elämästä epämukavaa. Tarve juosta vessaan joka välissä voi todella vaikeuttaa elämää. Ja jos virtsaa pääsee karkaamaan vain vähänkin, voi se olla hyvin nolostuttavaa.

Yliaktiivinen rakko voi aiheuttaa myös muita ongelmia, sillä vessaan kiirehtiminen saattaa pahimmillaan johtaa kaatumisiin ja murtuneihin luihin. Yliaktiivinen rakko voi aiheuttaa myös univaikeuksia, masennusta ja virtsatietulehduksia.

Monet ihmiset ovat liian ujoja puhuakseen rakko-ongelmistaan, mutta vaivaan on olemassa hoitokeinoja. Älä siis epäröi keskustella asiasta lääkärisi kanssa.

Mistä yliaktiivinen rakko johtuu?

Vaivan aiheuttaa yliaktiivinen rakon lihas, joka työntää virtsaa ulos. Lihaksen yliaktiivisuus voi johtua monista seikoista, kuten virtsarakon tulehduksesta, stressistä tai jostakin muusta terveysongelmasta. Myös jotkut aivojen sairaudet, kuten Parkinsonin tauti tai halvaus, voivat johtaa yliaktiiviseen rakkoon. Monissa tapauksissa lääkärit eivät kuitenkaan osaa sanoa, mistä vaiva johtuu.

Myös jotkut lääkkeet voivat aiheuttaa rakon yliaktiivisuutta. Keskustele lääkärisi kanssa lääkityksestäsi, jotta selviää, vaikuttavatko ne rakkosi toimintaan. Älä kuitenkaan lopeta lääkkeiden käyttöä ennen kuin olet puhunut asiasta lääkärille.

Yliaktiivisen rakon oireet

Yleisimpiin oireisiin kuuluu:

  • äkillinen tarve virtsata
  • tarve virtsata usein
  • tarve käydä vessassa yön aikana kahdesti tai useammin
  • tarve virtsata, vaikka olisi juuri käynyt vessassa
  • virtsankarkailu silloin, kun on tarve käydä vessassa

Yliaktiivisesta rakosta kärsivillä voi esiintyä kaikki yllä mainitut oireet tai vain joitakin niistä.

Lähde: WebMD.com

Kommentoi »