Terve.fi

Virtsankarkailun hoito

Virtsankarkailun hoito
Virtsankarkailun hoitona tehdään erilaisia harjoituksia. Laadimme neuvot tehokkaaseen hoitoon.
Julkaistu: 6.8.2019

Ponnistuskarkailun hoito

Ensivaiheen hoito on painon alentaminen sekä lantionpohjan lihasten harjoittaminen. Lihasharjoittelulla pyritään parantamaan lantionpohjan lihasten voimaa ja hallintakykyä. Ohjatun fysioterapian avulla voidaan tehostaa lihasharjoituksia; fysioterapiaan voidaan liittää apuvälineitä kuten vaginakuulat tai TNS – hoito (transkutaaninen hermostimulaatiohoito). Vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla voidaan kokeilla paikallista estrogeenihoitoa. Estrogeenihoito parantaa emättimen ja samalla virtsateiden limakalvojen kuntoa ja voi näin vähentää ponnistaessa ilmaantuvaa virtsankarkailua.

Mikäli harjoituksilla ja hormonihoidoilla ei päästä riittävään hoitotulokseen, kirurgista hoitoa voidaan harkita. Useita tehokkaita leikkausmenetelmiä on kehitetty. Leikkausmenetelmissä virtsarakon kaulan seutua kohotetaan niin, että virtsankarkailu ponnistaessa vähenee. Uusimmat leikkausmenetelmät, TVT ja TOT eli ns. nauhaleikkaukset, ovat potilaalle varsin pieniä operaatioita. Leikkauksessa asetetaan verkkomainen nauha virtsaputken alle kohottamaan virtsaputkea. Leikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa eikä se vaadi pitkää sairaalassa oloa. Jos potilaalla on laskeumia, ne voidaan korjata samassa yhteydessä. Näitä leikkauksia tekevät gynekologit.

Yliaktiivisen rakon hoito

Jos aiheuttajaan ei voida vaikuttaa, aloitetaan ensivaiheessa ns. rakon kouluttaminen. Tässä harjoitusohjelman mukaisesti pyritään jatkuvasti pidentämään virtsaamiskertojen väliä niin, että päivittäiset virtsaamiskäynnit normaalistuvat aikaa myöten. Tähän voidaan tarvittaessa yhdistää rakkoon vaikuttava lääkitys. Lääkevalmisteita on markkinoilla lukuisia, kuten oksibutiniini, tolterodiini, trospiumkloridi ja solifenasiini.

Yliaktiivisessa rakossa ei ole apua kirurgisista hoidoista, poislukien miehillä eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun höyläysleikkaus.

Sekamuotoisessa karkailussa hoito valitaan voimakkaammin oireilevan karkailutyypin mukaan.

Omahoito ponnistusinkontinenssissa: lantion lihasharjoitukset

Lantionpohjan lihasharjoitusten tarkoituksena on parantaa lantionpohjan lihasten kuntoa ja näin vähentää virtsan karkailua ponnistustilanteissa. Harjoitus on täysin huomaamaton ja helppo tehdä vaikka työn lomassa. Harjoitus ei ole haitallinen vaikka vaivasi olisikin pakkoinkontinenssi.

  • Tyhjennä rakko
  • Jännitä lantionpohjan eli emättimen ja välilihan (ei pakaroiden) lihaksia noin 10 sekunnin ajan
  • Rentouta
  • Toista 10 kertaa
  • Toista harjoitussarja 3 kertaa päivässä 3–6 kuukauden ajan

Mistä voi tietää supistavansa lantionpohjan lihaksia? Sen oppimiseen on yksikertainen konsti. Kun olet virtsalla, yritä kesken virtsaamisen katkaista virtsasuihku supistamalla lantionpohjan lihaksia. Jos onnistut katkaisemaan virtsasuihkun, olet onnistunut supistamaan oikeita lihaksia.

Omahoito pakkoinkontinenssissa

Harjoitus parantaa virtsapakkoon liittyvää virtsan karkaamista.

Harjoituksen kulku:

  • Kun tunnet virtsaamisen tunnetta ja tarvetta, älä mene välittömästi vessaan, vaan pidätä virtsaa rakossa n. 10 minuutin ajan. Jos tarve ei ole mennyt ohitse 10 minuutin aikana, käy sen jälkeen virtsalla. Tee harjoitusta joka päivä.
  • Pidennä odotteluaikaa 15 minuutilla viikon välein

Pidä välillä kirjaa kolmen vuorokauden ajan virtsauskerroista ja virtsamääristä, niin huomaat itse, kuinka harjoitus tuottaa tulosta virtsaamiskertojen harventumisen ja virtsamäärien lisääntymisen muodoissa.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä silloin, kun oire haittaa jatkuvasti päivittäistä elämää aiheuttaen sosiaalista tai hygieenistä haittaa. Erityyppiset vaivat vaativat eri hoitoja tai hoitoyhdistelmiä, joten vaivan diagnosointi on avainasemassa. Hoitoina voidaan käyttää lääkitystä ja ponnistusinkontinessin ollessa kyseessä lihasharjoituksia ja mahdollisesti leikkausta.

Lähteet:

Nuotio M, 2016. Iäkkäiden virtsainkontinenssi, Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim. Helsinki.

Stach-Lempinen B, 2017. Naisen virtsainkontinenssi, Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim. Helsinki.

Tapanainen J & Ylikorkala O, 2011. Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim. Helsinki.

Tilvis R, Pitkälä K, Strandberg T, Sulkava R & Viitanen M, 2016. Geriatria. Kustannus Oy Duodecim. Helsinki.

Kommentoi »