Sairaudet

Parkinsonin tautia sairastavilla runsaasti mielenterveysongelmia

Parkinsonin tautiin sairastuvat potevat paljon masennusta, ahdistuneisuushäiriöitä ja muita mielenterveyshäiriötä. Ongelmat myös yleistyvät ajan kuluessa.

3.9.2014 Terve.fi

Parkinsonin tautiin sairastuvat potevat paljon masennusta, ahdistuneisuushäiriöitä ja muita mielenterveyshäiriötä. Ongelmat myös yleistyvät ajan kuluessa, Neurology-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

Tutkimuksessa 420:aa juuri Parkinson-diagnoosin saanutta potilasta verrattiin 200 terveeseen verrokkiin.

Vertailu osoitti Parkinson-potilaiden potevan verrokkeja enemmän masennusta, uupumusta, apatiaa ja ahdistuneisuushäiriöitä. Vaikka masennus oli yleinen vaiva Parkinson-potilailla, vain joka kolmas masennusta potevista käytti masennuslääkkeitä.

Tulosten perusteella potilaiden apaattisuus ja psykoottiset oireet sekä impulssikontrollin häiriöt ja uneliaisuus myös yleistyivät seurannan kuluessa. Impulssikontrollin häiriöt ja uneliaisuus lisääntyivät tosin vain potilailla, jotka olivat aloittaneet Parkinsonin taudin hoidossa käytettävien dopamiinilääkkeiden käytön.

Tutkijat eivät löytäneet näyttöä muistin tai muiden kognitiivisten mielentoimintojen nopeammasta heikkenemisestä Parkinsonin tautia sairastavilla. Kognitiiviset kyvyt heikkenivät samaa tahtia sekä potilas- että verrokkiryhmässä.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset vahvistavat aiempia havaintoja Parkinson-potilaiden mielenterveysongelmista ja osoittavat monien potilaiden oireilevan jo sairauden alkuvaiheessa.

Parkinsonin tautia sairastaa noin kymmenentuhatta suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–80-vuotiailla.

Lähde: Neurology 2014

Lue lisää:

Parkinsonin taudin ensioireet – näin tunnistat sairauden

Miksi ihminen vapisee

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi