Terve.fi

Parkinsonin taudin ensioireet - näin tunnistat sairauden

Parkinsonin taudin ensioireet - näin tunnistat sairauden
Joka vuosi arviolta 50 000 ihmistä sairastuu Parkinsonin tautiin.
Julkaistu 9.6.2014

Joka vuosi arviolta 50 000 ihmistä sairastuu Parkinsonin tautiin. Parantumattomaan sairauteen havahdutaan liian usein liian myöhään, kun sairaus ei anna selkeitä merkkejä itsestään. EverydayHealth kuitenkin listasi yleisimpiä oireita, jotka kannattaa ottaa tosissaan.

Tärinä

Esimerkiksi sormen, käden, leuan, jalan tai huulten vapina tai tärinä levossa ovat yleisimmät sairauden tuntomerkit. Neljä viidestä potilaasta kärsii vapinasta.

Käsialamuutokset

Saatat huomata käsialasi muuttuneen, kirjaimet ovat pienentyneet ja sanat ovat miltei toisissaan kiinni.

Hajuaistin katoaminen

Tutkimuksissa on havaittu, että hajuaistin huonontuminen on merkki tulevasta kognitiivisesta sairaudesta, kuten esimerkiksi Parkinsonista.

Nukkumisvaikeudet

Yhtäkkiset ja voimakkaat liikkeet kesken unen voivat olla merkki Parkinsonista. Usein sairaudesta kärsivät potilaat kertovat eläväisistä unista, jotka siirtyvät välillä unen ulkopuolelle äärimmäisinä liikkeinä sängyssä.

Lihas- ja niveljäykkyys

Jotkut sairaudesta kärsivät potilaat kertovat esimerkiksi polvien, ranteiden tai lantion jäykkyydestä, mikä tuntuu kipuina ja liikkumisvaikeuksina.

Ummetus

Ummetusta esiintyy yleensä ennen vapinaa tai liikkumisvaikeuksia.

Hiljainen ääni

Yleensä Parkinsonia sairastava ei edes huomaa puhuvansa aiempaa hiljaisemmin. Jos muut kehottavat sinua jatkuvasti puhumaan kovempaa, voi se olla merkki Parkinsonista.

Ilmeettömyys

Henkilön ilmeet saattavat näyttää lähes olemattomilta, vaikka hän olisi tunnetasolla samalla viivalla. Potilas ei välttämättä edes huomaa asiaa, ennen kuin siitä hänelle huomautetaan.

Pyörtyily tai huimaus

Nämä oireet voivat johtua joko sairaudesta itsestään tai siihen liittyvästä lääkityksestä.

Huonoryhtisyys

Huono ryhti tai etukeno seistessä voivat molemmat olla merkkejä Parkinsonista.

Masennus tai ahdistuneisuusoireet

Kommentoi »