Treeni ja ravinto

Paljon proteiinia syövät suuremmassa diabetesvaarassa

25.4.2014 Terve.fi

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja siinä proteiinin saannin ja aikuistyypin diabeteksen yhteyksiä tutkittiin seuraamalla 28 000 aikuista keskimäärin kahdentoista vuoden ajan. Osallistujista 12 000 sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Tulosten perusteella riski sairastua diabetekseen suureni tasaisesti mitä enemmän henkilö sai proteiinia ravinnostaan. Varsinkin eläinproteiinin, mutta myös kokonaisproteiinin saanti liittyivät sairastumisriskiin.

Tarkemmassa analyysissa yhteys havaittiin vain naisilla ja etenkin lihavilla naisilla. Miesten diabetesriskiin proteiini ei vaikuttanut. Myöskään kasviperäisten proteiinien syömisellä ei ollut vaikutusta diabeteksen todennäköisyyteen.

Tulokset eivät paljasta miksi paljon proteiinia syövät ovat alttiita diabetekselle, mutta mahdollisesti yhteys johtuu punaisesta lihasta, joka on suurelle osalle eurooppalaisista merkittävin proteiinin lähde. Punainen liha ja varsinkin lihajalosteet on useissa tutkimuksissa yhdistetty diabetes- ja sydänriskeihin.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Diabetes Care 2014

Copyright Duodecim 2014

Lue lisää:

Diabetes – Milloin on syytä kääntyä lääkärin puoleen?

Nautitko proteiineja riittävästi?

Näitä ruokia lihaksesi tarvitsevat

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt