Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja siinä proteiinin saannin ja aikuistyypin diabeteksen yhteyksiä tutkittiin seuraamalla 28 000 aikuista keskimäärin kahdentoista vuoden ajan. Osallistujista 12 000 sairastui aikuistyypin diabetekseen.
- Lue myös: Diabeteksen oireet, diagnoosi ja hoito
Tulosten perusteella riski sairastua diabetekseen suureni tasaisesti mitä enemmän henkilö sai proteiinia ravinnostaan. Varsinkin eläinproteiinin, mutta myös kokonaisproteiinin saanti liittyivät sairastumisriskiin.
Tarkemmassa analyysissa yhteys havaittiin vain naisilla ja etenkin lihavilla naisilla. Miesten diabetesriskiin proteiini ei vaikuttanut. Myöskään kasviperäisten proteiinien syömisellä ei ollut vaikutusta diabeteksen todennäköisyyteen.
Tulokset eivät paljasta miksi paljon proteiinia syövät ovat alttiita diabetekselle, mutta mahdollisesti yhteys johtuu punaisesta lihasta, joka on suurelle osalle eurooppalaisista merkittävin proteiinin lähde. Punainen liha ja varsinkin lihajalosteet on useissa tutkimuksissa yhdistetty diabetes- ja sydänriskeihin.
Uutispalvelu Duodecim
Lähde: Diabetes Care 2014
Copyright Duodecim 2014
Lue lisää:
Diabetes – Milloin on syytä kääntyä lääkärin puoleen?

