Hyvinvointi

Mindfulness voi vähentää stressiä töissä

Kärsitkö töissä stressistä? Mindfulnessin avulla voi olla mahdollista laskea työuupumusta ja stressiä.

31.10.2013 Terve.fi

Mindfulness-koulutuksen avulla voi olla mahdollista vähentää lääkärien kokemaa stressiä, ahdistusta ja työuupumuksen oireita, kertoo pieni tutkimus Yhdysvalloista. Tutkimus on julkaistu Annals of Family Medicinessä.

Tutkimuksessa kokeiltiin tietoisen läsnäolon ja tietoisuustaitojen valmennusta (mindfulness) 30 perusterveydenhuollon lääkärille. Kontrolliryhmää ei ollut.

Koulutuksella näytti olleen vaikutusta: kun lääkärit olivat opiskelleet tietoisen läsnäolon harjoittamista, he saivat merkittävästi paremmat tulokset testeissä, joissa mitattiin masennusta, ahdistusta, stressiä ja työuupumusta.

Aikaa säästävä keino

Kun testattiin lääkärit ennen koulutusta, olivat esimerkiksi kokemukset emotionaalisesta turhautuneisuudesta ja depersonalisaatiosta, työn vieraaksi kokemisesta hälyttävän korkealla tasolla, kirjoittavat tutkijat.

Kun koulutus oli käyty, näyttivät esimerkiksi Maslach Burnout Inventoryn pistemäärät paremmilta. Suotuisat vaikutukset olivat tutkijoiden mukaan havaittavissa vielä yhdeksän kuukautta koulutuksen jälkeen.

Lääkäreille annettiin täytettäväksi testikyselyt neljä kertaa, joista ensimmäinen ennen koulutusta ja loput yhden päivän, kahdeksan viikon ja yhdeksän kuukauden kuluttua.

Tutkijat päättelevät, että mindfulness-koulutus voi olla tehokas ja aikaa säästävä tapa tukea lääkärien terveyttä ja hyvinvointia ja tätä kautta myös potilaiden hoitoa.

Pikaversio MBSR-ohjelmasta

Tutkimukseen osallistuneet lääkärit olivat seuraavilta aloilta: family medicine, sisätaudit ja lastentaudit. He kävivät mindfulness-koulutuksen, johon kuului viikonloppukoulutus sekä kaksi lyhyttä iltasessiota.

Koulutus oli lyhennetty versio kahdeksanviikkoisesta MBSR-ohjelmasta (Mindfulness Based Stress Reduction). Ohjelman on kehittänyt Jon Kabat-Zinn Massachusettsin yliopistosta. Tutkijat kirjoittavat, että ohjelmaa on tutkittu hyvin ja se on todettu kliinisesti käyttökelpoiseksi keinoksi hallita stressin oireita.

Koulutuksessa lääkäreitä kannustettiin näkemään kliininen työ mahdollisuutena harjoittaa mindfulnessia, tietoista läsnäoloa. Tavoitteena oli auttaa lääkäriä olemaan entistä enemmän läsnä potilaan kanssa.

Tutkimus: Luke Fortney, Charlene Luchterhand, Larissa Zakletskaia, Aleksandra Zgierska, David Rakel: Abbreviated Mindfulness Intervention for Job Satisfaction, Quality of Life, and Compassion in Primary Care Clinicians: A Pilot Study. doi: 10.1370/afm.1511 Ann Fam Med September/October 2013 vol. 11 no. 5 412-420.

Lähde: Annals of Family Medicine

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi