Terve.fi

Lasten allerginen nuha

Lasten allerginen nuha
Allerginen nuha eli heinänuha on yleisin allergiamuoto.
Julkaistu 9.10.2013

Allerginen nuha eli heinänuha on yleisin allergiamuoto.

Allergiassa elimistön puolustusjärjestelmä reagoi vääristyneesti tavallisesti harmittomaan aineeseen (josta käytetään nimitystä allergeeni tai ärsyttävä aine) ja siitä seuraa allerginen reaktio.

Tavallisimmat allergista nuhaa aiheuttavat allergeenit ovat siitepöly, homeet, eläinhilse ja pölypunkit. Kun näitä aineita pääsee hengityksen mukana hengitysteihin, ne aiheuttavat allergisen ja tulehdusreaktion silmien, nenän ja kurkun limakalvoissa.

Allergeenien aiheuttamaa oireilua voi esiintyä kausiluontoisesti, kuten puiden siitepölystä johtuvaa huhti-/toukokuussa, heinän siitepölystä johtuvaa touko-/kesä-/heinäkuussa ja tuoksukista johtuvaa elo-/syys-/lokakuussa. Oireilu voi olla myös ympärivuotista, jos allerginen nuha johtuu eläinhilseestä tai pölypunkeista.

Allerginen nuha voi kehittyä missä iässä tahansa, mutta yleensä se alkaa lapsena tai nuorena aikuisena. Sen kehittymiselle on selvä perinnöllinen alttius ja sitä on usein astmaa tai ekseemaa sairastavilla lapsilla.

Allerginen nuha on hyvin yleinen sairaus, ja noin 20 % väestöstä kärsii siitä joskus.

Allergisen nuhan oireet

Allerginen nuha vaikuttaa yleensä silmiin, nenään ja kurkkuun. Silmät voivat vetistää ja kutittaa, ja se tuntuu yleensä molemmissa silmissä. Silmät voivat myös punoittaa ja turvota.

Allerginen reaktio nenässä aiheuttaa vetistävää nuhaa, nenän tukkoisuutta ja runsaasti aivastelua. Jos sivuontelot ovat tukossa, oireena voi olla myös päänsärkyä ja kipua kasvoissa. Joskus potilaalla voi olla yskää tai kurkkukipua takanielun jatkuvan limaisuuden vuoksi.

Komplikaatiot

Allergisen nuhan oireet ovat yleensä häiritseviä ja epämiellyttäviä, ja voivat joskus johtaa komplikaatioihin. Seurauksena voi olla esimerkiksi sivuontelotulehdus, joka yleensä hoidetaan antibioottikuurilla.

Lapselle voi tulla allergisen nuhan takia astmaoireita tai toistuvia korvatulehduksia.

Hoito/Mitä tehdä?

Jos epäilet, että lapsellasi on allergia, ota yhteys lääkäriin.

Lääkäri saattaa diagnosoida allergian tutkimalla lapsen ja tutustumalla hänen oireisiinsa ja sairauskertomukseensa. Joskus lääkäri lähettää lapsen tutkimuksiin, joissa selvitetään, onko kyseessä allergia. Tutkimukset ovat yleensä verikokeita tai ihotestejä.

Ihotesti

Joskus tutkimuksen suorittaa allergioihin erikoistunut allergialääkäri.

Tehokkain allergian hoitokeino on välttää sitä ainetta, jolle lapsi on allerginen.

Aina ei ole mahdollista välttää tiettyä ainetta kokonaan, mutta lapsen altistumista ärsyttäville aineille voidaan rajoittaa monella tavalla (katso alla oleva kohta Ennaltaehkäisy).

Jos oireet jatkuvat ennaltaehkäisystä huolimatta, saatavilla on monentyyppisiä allergialääkkeitä.

Esimerkiksi antihistamiinit pysäyttävät allergisen reaktion, ennen kuin se edes alkaa. Uudet antihistamiinit eivät aiheuta uneliaisuutta kuten vanhemmantyyppiset antihistamiinit, ja niitä on saatavilla myös ilman reseptiä.

Steroidit vähentävät allergisen reaktion aiheuttamaa tulehdusta, rauhoittavat limakalvoja ja estävät nenäoireiden kehittymisen.

Lääkkeitä voi ottaa nenäsumutteena, silmätippoina, tabletteina tai suun kautta otettavina nesteinä. Limakalvojen turvotusta vähentäviä nenätippoja ei saa käyttää allergisen nuhan hoitoon, koska yli kahden tai kolmen päivän käyttö saattaa pahentaa oireita.

Joissakin tapauksissa allergiaoireiden hoitoon voidaan antaa allergeenia pistoksina. Hoidossa lapsi totutetaan hyvin hitaasti pieniin määriin kyseistä allergeenia. Ajan myötä allergiaa sairastavan yliherkkyys ärsykkeeseen pienenee ja allergiset reaktiot vähenevät.

Hoito voi kestää kolmesta viiteen vuotta, eivätkä hoitotulokset ole kaikilla samanlaiset.

Allergisen nuhan ennaltaehkäisy

On mahdotonta välttää täysin kaikkia aineita, joille lapsi on allerginen, mutta altistusta allergeeneille on syytä rajoittaa.

  • Jos lapsi on allerginen huonepölypunkeille, poista kokolattiamatot, verhot ja pehmolelut lapsen makuuhuoneesta.
  • Siivoa huoneiston kaikki huoneet säännöllisesti. Pese sänkyvaatteet säännöllisesti kuumassa pesuainevedessä. Suojaa tyynyt ja patjat allergiasuojuksilla.
  • Säilytä leluja kaapissa, niin että ne eivät kerää pölyä.
  • Jos kyseessä on siitepölyallergia, allergialääkitys tulee aloittaa hyvissä ajoin ennen allergiakauden alkua.
  • Suihkuta lapsi ja pese hänen tukkansa ennen nukkumaan menoa, jotta hän ei hengitä niin paljon siitepölyä. Kun ilmassa on paljon siitepölyä, on hyvä pitää ikkunat suljettuna ja käyttää ilmastointia.
  • Jos lapsi on allerginen koiralle tai kissalle, näitä lemmikkieläimiä ei saa pitää sisällä. Pidä lapsi poissa allergiaa aiheuttavien eläinten läheisyydestä, kun hän on kylässä.
  • Huoneistossa ei saisi koskaan tupakoida.

Kommentoi »