Terve.fi

Turvaa D-vitamiinin saanti

Turvaa D-vitamiinin saanti
Julkaistu: 26.8.2013

Kuitenkin ihon kyky muodostaa ihossa D-vitamiinia heikkenee iän karttuessa, joten yli 60-vuotiailla ihon D-vitamiinintuotantokyvystä on enää jäljellä kolmannes tai vähemmän.

Tämä ei varmuudella ole taannut yli 60-vuotiaille riittävää D-vitamiinin saantia edes kesällä. Sen takia esimerkiksi valtion ravitsemusneuvottelukunta on suositellut 60 vuotta täyttäneille 20 mikrogramman

D-vitamiinivalmisteen päivittäistä käyttöä ympäri vuoden vuodenajasta riippumatta.

Tällä hetkellä aurinko paistaa jo niin matalassa kulmassa, ettei sen voima riitä ylläpitämään

D-vitamiinin valmistusta ihossamme. Koska kesän D-vitamiinivarasto puolittuu kolmessa viikossa, alkavat nyt ajat, jolloin jokaisen meistä tulee ylläpitää elimistön D-vitamiinivarasto riittävänä.

D-vitamiinivalmisteiden avulla. 0-2- vuotiaille D-vitamiiniannokseksi riittää 10 mikrogramma/vrk ja sitä vanhemmille yleensä 20 mikrogrammaa/vrk tai kuten professori Matti Välimäki HYKS:stä suosittelee (Suomen Lääkärilehti 21/2013 ): ”20 mikrogrammaa D-vitamiinia/vrk vauvasta vaariin”.

Riittävä D-vitamiinin saanti on perusedellytys hyvälle luuston terveydelle ja lihasten toiminnalle. Lisäksi se saattaa olla apuna useiden sairauksien (diabetes, MS- tauti, reuma, useat kasvaimet) ja syksyn infektiotautien ehkäisyssä.

Lue myös:

1 kommentti