Treeni ja ravinto

7 keinoa: viikossa eroon sokerikoukusta

Jos haluat päästä eroon sokerista, kokeile näitä ravitsemusfysiologi Fredrik Paulúnin keinoja. Kun otat tiukan linjan, pääset himosta eroon lopullisesti.

Teksti Mari Karsikas
Kuvat Fotolia
11.4.2018

1. Tiedosta sokerin vaarat

Niitä on paljon. Ehkä sinua motivoi tieto siitä, että sokeri vanhentaa ihosi tai se, miten se koukuttaa tai lihottaa. Mieti huonoja puolia aina, kun ajattelet syödä jotain sokerista.

2. Älä lopeta pikkuhiljaa

Aina kun syöt sokeria, jatkat sokerikoukkua. Lopeta siksi sen syöminen saman tien. Joku voi saada lopettamisesta vieroitusoireita kuten päänsärkyä. Koita kestää! Jo viikossa saat sokerinhimon katkeamaan, sillä siinä ajassa kehon greliinihormonin taso normalisoituu.

3. Syö kuivattuja hedelmiä

Jos kamala sokerinhimo iskee, syö kuivattuja hedelmiä tai tee hedelmäsalaatti. Niissäkin on sokeria, mutta hedelmistä syöty luonnollinen fruktoosi on aina parempi valinta kuin valkoinen, karkkien muodossa syöty sokeri. Saat hedelmistä myös vitamiineja ja antioksidantteja.

4. Lisää liikuntaa

Silloin keho tuottaa hyvän olon hormoneja kuten endorfiineja ja serotoniinia. Niitä syntyy sokeria syödessä, mutta kokeile saada hyvän olon tunteet jatkossa liikunnasta. Jo pieni määrä, puoli tuntia liikuntaa riittää tuomaan hyvää oloa.

5. Ole tarkkana ostoksilla

Moni tuote sisältää piilosokeria, joten koukutuksesi jatkuu vaikket söisikään näkyvää sokeria. Ainoa keino on tutustua tuoteselosteisiin, sillä terveellisiltäkin kuulostavat tuotteet saattavat sisältää paljon sokeria.

Perehdy erilaisiin sokereihin, sillä aina ne eivät lue tuoteselosteissa sanalla ”sokeri”. Esimerkiksi valmiissa lihapullissa voi olla sokeria jossain muodossa.

6. Tee joka ruokailulla fiksuja päätöksiä

Valitse aina sokeriton vaihtoehto ja suosi hyviä hiilihydraatteja. Sekin helpottaa sokerista eroon pääsyssä. Vaihda valkoinen riisi täysjyvään tai vaikka mustaan riisiin.

Jos on jano, eikä vesi maistu, valitse limsan sijaan tuoremehu. Vaikka niissä olisi sokereita ja saman verran kaloreita, on terveyden kannalta eri asia, tulevatko kalorit huonosta sokerista vai puristetuista hedelmistä. Esimerkiksi limsanjuojilla on enemmän sydän- ja verisuonitauteja kuin mehunjuojilla.

7. Makeuta hunajalla

Jos kaipaat ruokiin ja leivonnaisiin makeutta, opettele käyttämään esimerkiksi hunajaa, agavesiirappia ja kookossokeria. Vaniliinisokerin voit korvata aidolla vaniljalla. Kaikissa on toki kaloreita, mutta nämä vaihtoehdot ovat terveyden kannalta parempia kuin valkoinen sokeri.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi