Kauneus & Terveys

7 keinoa: viikossa eroon sokerikoukusta

5


7 keinoa: viikossa eroon sokerikoukusta

Jos haluat päästä eroon sokerista, kokeile näitä ravitsemusfysiologi Fredrik Paulúnin keinoja. Kun otat tiukan linjan, pääset himosta eroon lopullisesti.
Teksti Mari Karsikas
Kuvat Fotolia

1. Tiedosta sokerin vaarat. Niitä on paljon. Ehkä sinua motivoi tieto siitä, että sokeri vanhentaa ihosi tai se, miten se koukuttaa tai lihottaa. Mieti huonoja puolia aina, kun ajattelet syödä jotain sokerista.

2. Älä lopeta pikkuhiljaa. Aina kun syöt sokeria, jatkat sokerikoukkua. Lopeta siksi sen syöminen saman tien. Joku voi saada lopettamisesta vieroitusoireita kuten päänsärkyä. Koita kestää! Jo viikossa saat sokerinhimon katkeamaan, sillä siinä ajassa kehon greliinihormonin taso normalisoituu.

Lue myös: Haluatko laihtua 10 kiloa – lopeta sokerinsyönti

3. Syö kuivattuja hedelmiä. Jos kamala sokerinhimo iskee, syö kuivattuja hedelmiä tai tee hedelmäsalaatti. Niissäkin on sokeria, mutta hedelmistä syöty luonnollinen fruktoosi on aina parempi valinta kuin valkoinen, karkkien muodossa syöty sokeri. Saat hedelmistä myös vitamiineja ja antioksidantteja.

4. Lisää liikuntaa. Silloin keho tuottaa hyvän olon hormoneja kuten endorfiineja ja serotoniinia. Niitä syntyy sokeria syödessä, mutta kokeile saada hyvän olon tunteet jatkossa liikunnasta. Jo pieni määrä, puoli tuntia liikuntaa riittää tuomaan hyvää oloa.

Lue myös: Sokeri voi pilata ihosi

5. Ole tarkkana ostoksilla. Moni tuote sisältää piilosokeria, joten koukutuksesi jatkuu vaikket söisikään näkyvää sokeria. Ainoa keino on tutustua tuoteselosteisiin, sillä terveellisiltäkin kuulostavat tuotteet saattavat sisältää paljon sokeria. Perehdy erilaisiin sokereihin, sillä aina ne eivät lue tuoteselosteissa sanalla ”sokeri”. Esimerkiksi valmiissa lihapullissa voi olla sokeria jossain muodossa.

Onko sokeri rasvaakin vaarallisempi?

6. Tee joka ruokailulla fiksuja päätöksiä. Valitse aina sokeriton vaihtoehto ja suosi hyviä hiilihydraatteja. Sekin helpottaa sokerista eroon pääsyssä. Vaihda valkoinen riisi täysjyvään tai vaikka mustaan riisiin. Jos on jano, eikä vesi maistu, valitse limsan sijaan tuoremehu. Vaikka niissä olisi sokerieta ja saman verran kaloreita, on terveyden kannalta eri asia, tulevatko kalorit huonosta sokerista vai puristetuista hedelmistä. Esimerkiksi limsanjuojilla on enemmän sydän- ja verisuonitauteja kuin mehunjuojilla.

7. Makeuta hunajalla. Jos kaipaat ruokiin ja leivonnaisiin makeutta, opettele käyttämään esimerkiksi hunajaa, agavesiirappia ja kookossokeria. Vaniliinisokerin voit korvata aidolla vaniljalla. Kaikissa on toki kaloreita, mutta nämä vaihtoehdot ovat terveyden kannalta parempia kuin valkoinen sokeri.

Lue myös:

Riesana makeanhimo

Tunne erilaiset sokerit

Vahva tahto auttoi lopettamaan tupakoinnin

Lue lisää:

Julkaistu: 11.4.2018