6 keinoa: katkaise flunssakierre

6 keinoa: katkaise flunssakierre
Kun muutat elintapojasi, voit estää jatkuvia flunssia.
Julkaistu 20.10.2016

1. Sairasta rauhassa. Fyysinen rasitus ja liika huhkiminen pitkittävät flunssaa ja lisäävät jälki­tautien riskiä. Töihin saa mennä, jos tuntuu, että jaksaa. Nuhakuumeen oireet ovat usein pahimmillaan alussa, joten parinkin päivän sairausloma voi riittää.

2. Pese kädet. Huolellisesta käsienpesusta on paljon apua flunssan välttämisessä. Liiallisuuksiin ei kuitenkaan kannata mennä. Kädet kannattaa pestä vessakäyntien jälkeen ja ennen syömistä. Jatkuvasti sairastelevan on hyvä pestä pari kertaa useammin. Käsien desinfiointihuuhde ei yksin riitä, sillä alkoholi ei tapa esimerkiksi flunssaa aiheuttavaa ­rinovirusta.

3. Nuku tarpeeksi. Unenpuute voi aiheuttaa stressiä ja siten lisätä sairastumisriskiä. Unentarve on yksilöllistä, mutta kahdeksan tuntia yössä on hyvä yleisohje.

4. Liiku terveenä. Kuntoilu parantaa hapen­ottokykyä ja limakalvojen kuntoa, mikä lisää suojautumiskykyä. Lisäksi pikkuflunssa ei kaada sänkyyn, jos on tarpeeksi hyvässä kunnossa. Himourheilija ei tarvitse olla, sillä esimerkiksi puolen tunnin kävelylenkki viidesti viikossa riittää.

5. Vältä päihteitä. Tupakka ja alkoholi lamaannuttavat immuunijärjestelmää. Siksi kannattaa juoda alkoholia vain kohtuullisesti ja lopettaa tai vähentää tupakan polttamista.

6. Kokeile vitamiineja. Vastustus­kykyä voi yrittää tehostaa C- ja D-vitamiineilla. Muiden ravintolisien hyödystä asiantuntijat ovat erimielisiä. Osa suosittelee flunssanestoon ja hoitoon imeskeltäviä sinkkitabletteja. Toiveikkaimmat voivat käyttää myös maitohappobakteereja ja punahatturohtoja, mutta niiden tehosta ei ole varmuutta.

Lue myös:

1 kommentti