Kauneus & Terveys

Itsehoidon sudenkuopat

Itsehoidon sudenkuopat

Itsehoito kannattaa pienissä ja tilapäisissä vaivoissa, mutta pidemmän päälle siinä on riskinsä. Mitä itsehoidossa pitää ottaa huomioon?
Teksti Merja Perttula
Kuvat Colourbox
Mainos

Ihmiset luottavat itseensä: peräti 90 prosenttia vaivoista hoidetaan itse apteekin valmisteilla ja vain 10 prosentissa kysytään neuvoa terveydenhuollon ammattilaisilta.

Tällä hetkellä Suomen apteekeista saa yli 300 itsehoitolääkettä. Valikoima kasvoi 80- ja 90-lukujen taitteessa, jolloin tulehduskipulääke ibuprofeeni siirtyi itsehoitoon. Tämän jälkeen kymmeniä reseptivalmisteita on vapautettu käsikauppaan. Naisten kannalta suuri edistysaskel oli, kun emättimen hiivasienihoitoon tarkoitettuja lääkkeitä alkoi saada ilman reseptiä.

Tutkimusten mukaan apteekissa asioivilla on kuitenkin paljon virheellisiä käsityksiä itsehoitolääkkeistä. Kuopion yliopiston sosiaalifarmasian laitoksen professori Riitta Ahonen korostaa, että itsehoitolääkkeet ovat oikein käytettyinä tehokkaita ja turvallisia. Jos on jostakin asiasta epävarma, kannattaa aina kysyä neuvoa apteekista ja lukea huolellisesti pakkausten ohjeet.

– Kun jokin oire tai vaiva pitkittyy, on järkevää mennä lääkäriin, jotta oireen todellinen syy saadaan selville. Oireen taustalla voi olla vakava sairaus, joka peittyy käytetyn lääkkeen vuoksi. Jos sairaus pahenee, hoitokin voi vaikeutua.

Kun hoidat itse: 

1. Älä hoida pitkään. Älä käytä tulehduskipulääkkeitä pitkään, sillä ne voivat vahingoittaa mahalaukun limakalvoja ja aiheuttaa verenvuotoa. Pitkittyneen, varsinkin kovan, kivun syy kannattaa aina selvittää, sillä kipu on varoitusmerkki, että jokin on vialla.

Selän tai yläraajojen kipuilua, joka alkaa vähitellen helpottua, voit seurata kotona. Tavalliselle selkäkivulle parasta hoitoa on normaali arkielämä. Kipuvaiheessa ei kannata juuri voimistella, mutta rauhallinen kävely on hyvä lääke.

Jos sinulla on diagnosoitu migreeni, voit sairastaa kotona rauhallisin mielin. Mikäli kova päänsärky on uusi oire, mene pikaisesti lääkäriin.

Närästyksen itsehoitoon on tullut vastikään tehokkaita liikahappoisuuden salpaajia, jotka olivat aikaisemmin reseptivalmisteita. Ne ovat tehokkaita, mutta älä käytä niitä pitkään ilman lääkärin valvontaa. Lääkkeet voivat peittää pahankin ongelman.

Pitkään jatkuvat ihottumat ja paranemattomat haavat kannattaa näyttää lääkärille.

Tukkoista nenää avaavat nenäsumutteet on tarkoitettu tilapäiskäyttöön. Jos käytät niitä jatkuvasti, ne voivat turvottaa nenän limakalvoja, jolloin vaiva vain pahenee.

2. Vältä päällekkäislääkitystä. Jos lääkärin määräämä kipulääke ei auta, ota lääkäriisi yhteys, jotta hän voi vaihtaa lääkkeen, muuttaa annosta tai harkita lisätutkimuksen tarvetta.

Älä osta reseptitöntä kipulääkettä lääkityksesi lisäksi. Jos käytät kipulääkkeitä päällekkäin, annos voi nousta liian suureksi. Teho ei kasva samassa suhteessa, mutta haitat lisääntyvät.

3. Muista yhteisvaikutukset. Monilla itsehoitolääkkeillä on yhteisvaikutuksia reseptilääkkeiden kanssa. Kerro omista lääkkeistäsi apteekissa ennen kuin ostat itsehoitovalmisteen, jota et ole aikaisemmin käyttänyt. Henkilökunta voi tarkistaa haittariskit tietokoneohjelman avulla.

Yhteisvaikutus voi olla kahdenlaista: itsehoitolääke joko voimistaa tai heikentää reseptilääkkeen vaikutusta. Esimerkiksi ibuprofeeni voi vähentää reseptillä saatavan verenpainelääkityksen tehoa. Asetyylisalisyylivalmisteet eli ASA-valmisteet eivät sovi verenohennuslääkkeiden kanssa, sillä molemmat lisäävät veren juoksevuutta.

4. Lääkitse oikeaa vaivaa. Sydänperäiset rintakivut tulkitaan joskus väärin närästykseksi. Älä hoida kipuja närästyslääkkeillä, vaan mene välittömästi lääkäriin.

Saatko joka kevät ikävän flunssan? Oireesi voivat johtua siitepölyallergiasta, joka kannattaa diagnosoida. Reseptittömät allergialääkkeet helpottavat oireita, mutta reseptillä saatavat tulevat niitä edullisemmiksi.

Kaikki alapään kutina- ja kirvelyoireet eivät johdu hiivasta, jolloin hiivalääkkeistä ei ole apua. Vaivan syy voi olla esimerkiksi sukupuolitauti.

Myös itselääkintä voi aiheuttaa oireita. Jos käytät jatkuvasti lääkkeitä päänsärkyyn, mutta kipu ei hellitä, saatat potea niin sanottua lääkepäänsärkyä. Monenlaisten lääk­keiden käyttö voi olla myös syy vatsavaivoihin, joille et ole löytänyt selitystä.

5. Älä lääkitse turhaan. Lääkkeitä, myöskään vitamiineja, ei pidä napsia tottumuksesta. Moni vaiva nimittäin helpottuisi, jos muuttaisit elintapojasi. Esimerkiksi liikunta, rentoutus ja riittävän pitkä uni ehkäisevät ja helpottavat niska- ja selkävaivoja, päänsärkyä ja väsymystä. Närästys taas voi loppua, jos vähennät kahvin tai alkoholin juontia.

Ummetuslääkkeitä voi käyttää tilapäisesti, mutta jos käytät niitä jatkuvasti, ummetus saattaa pahentua. Kuituvalmisteita sen sijaan voit käyttää huoleti. Jos kärsit pitkäaikaisesta ummetuksesta tai ripulista tai suolen toiminta muuttuu merkittävästi, mene lääkäriin.

Yskänlääkkeet eivät paranna yskää, mutta voivat lievittää sitä. Lapsille yskänlääkereseptejä ei enää kirjoiteta. Hyvä kotikonsti on imeskellä hunajaa sellaisenaan.

6. Ole tarkkana luontaistuotteiden kanssa. Ravintolisiä ja rohdosvalmisteita ei ole tutkittu lääkkeiden tapaan, joten niiden tehosta tai haitoista ei ole varmaa näyttöä.Lievään masennukseen auttava mäkikuisma saattaa vaikuttaa muiden säännöllisesti käytettävien lääkkeiden, kuten e-pillereiden tai masennuslääkkeiden, imeytymiseen ja pitoisuuksiin. Tarkista aina lääkäriltäsi, sopiiko mäkikuisma sinulle.

Korkean kolesterolin alentamiseen käytettävän punariisin home tuottaa samaa kolesterolilääkettä kuin mitä myydään tabletteina, joten se voi aiheuttaa myös samanlaisia haittoja. Molempien sivuvaikutuksia ovat lihas- ja nivelkolotukset sekä lihaskankeus.

7. Älä tee omia diagnooseja. Kotitestit ovat käteviä, mutta voi olla vaikea arvioida, mitä poikkeava tai rajalla oleva arvo merkitsee. Kysy silloin neuvoa lääkäriltäsi. Keskustele aina terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kuin teet omin päin suuria elintapamuutoksia tai ruokavaliorajoituksia.

Tulevaisuudessa kehitetään entistä vaivattomampia tapoja seurata omaa terveyttä. Kohta voit mitata esimerkiksi verensokeriarvot tai veren tulehdusarvot pelkän älypaperin avulla.

8. Varo piraattilääkkeitä. Älä tilaa verkon kautta lääkkeitä ulkomailta. Lääkkeet ovat usein laittomia ja jopa vaarallisia. Jos haittoja ilmenee, myyjiä on vaikea saada tilille.

9. Mene ajoissa lääkäriin. Kun vaiva pitkittyy, sille pitää saada nimi. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos ongelma ei selvästi parane tai lienny viikossa, mene lääkäriin.

Kuumetautia voit seurata kolme vuorokautta ennen hoitoon hakeutumista. Ota lääkäriin yhteys, jos tunnet äkillistä rintakipua, virtsassasi on verta, olet saanut silmääsi sirun, sukuelimissäsi on kutisevaa ihottumaa lukuun ottamatta hiivaoireita tai sinulla on näköhäiriöitä ja huimausta. Samoin mene lääkäriin, jos vatsakipu keskittyy oikeaan alavatsaan: sinulla saattaa olla umpisuolen tulehdus.

Asiantuntijat Tampereen työterveys ry:n työterveyslääkäri Selina Selin ja Kuopion yliopiston Sosiaalifarmasian laitoksen professori Riitta Ahonen

Julkaistu: 1.9.2011