
55+ dieettiviikko
Mitä enemmän ikää tulee, sitä hitaammin on hyvä laihduttaa. On syötävä entistä laadukkaammin, jotta painoa ei kerry ja kaikki terveydelle tarpeelliset suojaravinteet saadaan kasaan. Oikotietä onneen ei ole olemassa. Esimerkiksi erittäin niukkaenergiset ja yksipuoliset dieetit yli 55-vuotiaan laihduttajan kannattaa unohtaa suosiolla.
Ruokavalion monipuolisuus on erityisen tärkeää, kun laihduttaminen on tarpeen reilun 55 ikävuoden tai esimerkiksi vaihdevuosien jälkeen. Tämä johtuu siitä, että kokonaisenergiantarve pienenee ikääntyessä.
On syötävä entistä laadukkaammin, jottei painoa kerry liikaa. Samalla on kuitenkin erittäin tärkeää saada ravinnosta kaikki suoja-aineet terveytensä hyväksi.
Yli 55-vuotiaan on tärkeää saada ravinnosta riittävästi muun muassa kalsiumia ja D-vitamiinia. Maitotuotteet ovat hyviä kalsiumin lähteitä, sillä niihin on usein lisätty myös D-vitamiinia. D-vitamiinia syntyy kehossa myös auringonvalon vaikutuksesta; tästä huolimatta D-vitamiinilisää suositellaan yli 60-vuotiaille 20 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden.
Unohda nälkäkuurit!
Myös hyvät rasvanlähteet ovat erittäin tärkeässä roolissa, koska rasva on suurienergisin ravintoaineemme eli kerryttää helposti liikakiloja. Rasvojen saantiansa ei kuitenkaan saa karsia olemattomiin, mutta sen laatuun on hyvä kiinnittää entistä tarkempaa huomiota.
Ikääntyessä erittäin niukkaenergiset ja yksipuoliset dieetit kannattaa unohtaa. Liian raju dieetti voi aiheuttaa ummetusta, viedä hiukset päästä tai johtaa jopa sairauskohtauksiin, esimerkiksi jos taustalla on jokin hoitamaton perussairaus. Puoli kiloa viikossa on hyvä laihdutustahti, kilo viikossa alkaa olla jo maksimi.
Lue myös: Näin hallitset painoasi +50-vuotiaana
Alla olevan viikko-ohjelman jokainen päivä sisältää noin 1500 kilokalori per vuorokausi. Sen ovat laatineet ravitsemusasiantuntijat Tuulia Rekola ja Päivi Sertti.
55+dieettiviikko on toteutettu yhdessä Apu Terveys -lehden kanssa. Dieettiviikko löytyy kätevään kokoon taitettuna Apu Terveys -lehdestä.
Apu Terveys keskittyy aikuisen naisen ja miehen terveyteen sekä hyvinvointiin. Lehti on saatavilla lehtipisteistä kautta maan.
55+ VIIKKO
Ohjelman on laatinut terveystieteiden yo Tuulia Rekola. Sen on tarkistanut ja hyväksynyt laillistettu ravitsemusterapeutti Päivi Sertti.
MAANANTAI
Aamupala
- Maustamaton, rasvaton viili (200 g)
- Mysliä, jossa energiaa max 350 kcal/100 g (2 rkl)
- Kupillinen kahvia/teetä
Lounas
- Tomaatti-jauhelihakastike: Jauheliha, jossa rasvaa maksimissaan 10 % (100 g), tomaattimurska (1 dl), sipuli, valkosipuli
- Täysjyväpasta (1 dl)
- Vihersalaattia, jossa punajuuriraastetta
- Öljypohjainen salaatinkastike (1 rkl)
- Rasvaton maito tai piimä (2 dl)
Vinkki: Muista juoda riittävästi vettä. Sopiva määrä on 1-1,5 litraa päivässä.
Välipala
- Tuoreita mansikoita (150 g)
- (Jää)vettä
- Kupillinen kahvia tai teetä
Päivällinen
- Kesäkeitto (4 dl): Peruna, rasvaton maito, porkkana, lanttu, kukkakaali, herne, vihreä papu
- 2 ruisleipäviipaletta (60 g): Margariinia, jossa rasvaa 60 % (2 tl)
- Rasvaton maito tai piimä (2 dl)
- Hapatettu kauravalmiste, Yosa (150 g)
Iltapala
- Rasvatonta raejuustoa (1 dl) ja nektariinipaloja (1 nektariini)
- Täysjyväleipäviipale (30 g): Margariinia, jossa rasvaa 60 % (1 tl)
- (Kivennäis)vesi
TIISTAI
Aamupala
- Kaurapuuro (300 g): Päällä omena pieninä paloina ja kanelia.
- Rasvaton maito (2 dl)
- Kupillinen kahvia tai teetä
Lounas
- Kinkkukiusaus (250 g): Peruna (150 g), kinkkusuikale (50 g), kasvirasvakerma, jossa enintään 15 % rasvaa (0,5 dl), sipulia, valkosipulia
- Keitettyä parsakaalia, kukkakaalia ja porkkanaa
- Vihersalaatti
- Rasvaton maito tai piimä (2 dl)
Välipala
- Täysjyväsämpylä (30 g): Margariinia, jossa 60 % rasvaa (1 tl), salaattia ja tomaattiviipaleita
- Kupillinen kahvia tai teetä
- Kiivi
Päivällinen
- Uunilohi (100 g)
- 2 perunaa (120 g)
- Lehtisalaattia, kurkkua, ananasta
- (Jää)vesi
Iltapala
- 2 ruisleipäviipaletta (60 g): Margariinia, jossa 60 % rasvaa (2 tl), 2 kalkkunaleikkelettä ja runsaasti kasviksia
- (Vihreä) tee
Vinkki: Suosi runsaskuituisia viljavalmisteita. Runsaskuituisessa on kuitua yli 6 g/100 g.
Lue myös: Näin löydät oikean kalorimäärän
KESKIVIIKKO
Aamupala
- 2 viipaletta ruispaahtoleipää (60 g): Margariinia, jossa 60 % rasvaa (2 tl), kurkkua ja tomaattia
- Keitetty kananmuna
- Kupillinen kahvia tai teetä
Lounas
- Mausteinen papupata: Ruskea papu (50 g), rypsiöljy (0,5 rkl) tomaattimurska, sipuli, porkkana, paprika, chilimauste
- Salaattia, kurkkua, kesäkurpitsaa, paprikaa
- Öljypohjainen salaatinkastike (1 rkl)
- Ruisleipäviipale: Margariinia, jossa 60 % rasvaa (1 tl)
- Rasvaton maito tai piimä (2 dl)
Välipala
- Maustamaton, rasvaton jogurtti (200 g)
- Vesimeloni (100 g)
- Kupillinen kahvia tai teetä
Päivällinen
- Uuniperuna, jossa kalatäytettä: Perunaa (120 g), savusilakkaa (50 g), ranskankermaa (1 rkl)
- Kasvishöystö: Kesäkurpitsa, tomaatti, munakoiso, paprika, sipuli, rypsiöljy (0,5 rkl)
- Hapankorppu: Margariinia, jossa 60 % rasvaa (1 tl)
- Rasvaton maito tai piimä (2 dl)
Iltapala
- Viipale grahamleipää (30 g): Margariinia, jossa 60 % rasvaa (1 tl)
- Sokeroimaton mehukeitto (2 dl), jossa seassa (pakaste)marjoja
- Makuvesi
Vinkki: Laita vesikannun pohjalle appelsiinin-, vesimelonin- tai mansikanpalasia, jolloin saat raikkaan makuveden.
TORSTAI
Aamupala
- 2 ruisleipäviipaletta (60 g): Margariinia, jossa 60 % rasvaa (2 tl), tomaattia, kurkkua, persiljaa
- Maustamaton, rasvaton jogurtti (200 g) ja marjoja
- Kupillinen kahvia tai teetä
Lounas
- Broileri-kasviswokki: Broilerisuikale (150 g), rypsiöljy (1 rkl), valmis hapanimeläkastike (1 dl), wok-kasviksia pakastealtaasta
- Vihersalaatti, jossa tomaattia, kevätsipulia, herkkusieniä ja retiisiä
- Ruisleipäviipale: Margariinia, jossa 60 % rasvaa (1 tl), juustoviipale, jossa rasvaa enintään 17 %
(Jää)vesi
Välipala
- Pullapohjainen mustikkapiirakka (50 g)
- Kupillinen kahvia tai teetä
Päivällinen
- Kaalilaatikko (300 g): Jauheliha, jossa rasvaa max 10 % (70 g), täysjyväriisi (0,5 dl), keräkaali, siirappi (1 tl), lihaliemi
- Puolukkasurvos (2 rkl)
- Kurkku, kesäkurpitsa, tomaatti
- Ruisleipäviipale (30 g): Margariinia, jossa rasvaa 60 % (1 tl)
- (Kivennäis)vesi
Vinkki: Nauti ainakin puoli kiloa kasviksia, marjoja ja hedelmiä päivässä. Se tarkoittaa kuutta oman kouran kokoista annosta.
Iltapala
- Maustamaton, rasvaton viili (200 g): Talkkunaa (1 rkl), mustikoita, sokeria (1 tl) tai makeutusainetta
- (Kivennäis)vesi
PERJANTAI
Aamupala
- Leseinen kaurapuuro (300 g)
- Marjoja (1 dl)
- Rasvaton maito (2 dl)
- Kupillinen kahvia tai teetä
Lounas
- Linssi-kasviskeitto: Punainen linssi (40 g =0,5 dl ), tomaattimurska, kasvisliemi, porkkana, sipuli, valkosipuli
- Ruisleipäviipale: Margariinia, jossa rasvaa 60 % (1 tl)
- Marjarahka, sokeriton, rasvaton (200 g)
- (Jää)vesi
Välipala
- Rasvaton jogurtti, jossa energiaa enintään 40 kcal/100 g (200 g)
- Kasvispaloja (lanttua, porkkanaa, kurkkua)
- Kupillinen kahvia tai teetä
Vinkki: Runsasenergiaiset välipalat kannattaa korvata kevyemmillä. Esimerkiksi yhden viinerin kuluttamiseksi saa kävellä reippaasti tunnin lenkin.
Päivällinen
- Hapanimelä broilerikastike: Broilerisuikale (40 g), valmis hapanimeläkastike (1 dl), wok-kasviksia
- Täysjyväriisi (1 dl)
- Parsakaalia
- Vihersalaatti
- Öljypohjainen salaatinkastike (1 rkl)
Iltapala
- Maitokaakao: Rasvaton maito (2 dl), kaakaojuomajauhe (3 tl)
- Täysjyväleipäviipale (30 g): Päällä paistettuja kasviksia: (voinmakuista) rypsöljyä (1 tl), munakoiso-, kesäkurpitsa- ja tomaattiviipaleita, paprikaa, yrttimaustetta
Lue myös: 6 tärkeintä vinkkiä painonpudotukseen
LAUANTAI
Aamupala
- Marja-piimäpirtelö (1 annos)
- Rouheleipäviipale (35 g): Margariinia, jossa 60 % rasvaa (1 tl), vähärasvainen lihaleikkele (10 g), paprikaa
- Kupillinen kahvia tai teetä
Resepti: Marja-piimäpirtelö (2 annosta)
- 5 dl rasvatonta piimää
- 200-300 g pakastemarjoja
- 2 rkl leseitä
- makeutusainetta haluttaessa
Sekoita lusikalla tai tehosekoittimessa piimä, marjat, leseet ja makeutusaine. Tarjoile kylmänä.
Lounas
- Seljanka, kalakeitto (3,5 dl): Pakastesei (100 g), tomaattipyree (0,5 rkl), sipulia, purjoa, porkkanaa, herkkusieniä
- Ruisleipäviipale (30 g): Margariinia, jossa rasvaa 60 % (1 tl)
- Rasvaton maito tai piimä (2 dl)
- Hedelmäsalaatti (2 dl)
Välipala
- Pullaviipale tai pikkupulla (30 g)
- Kupillinen kahvia tai teetä
- Lasi vettä
Päivällinen
- Porsaanfilee uunissa (100 g)
- Sienikastike, jossa 5 %:sta kasvirasvakermaa (0,5 dl)
- Uunilohkoperuna (125 g)
- Kaali-puolukkasalaattia
Iltapala
- Hunajameloni (100 g)
- 2 hapankorppua: Margariinia (1 tl), ½ avokado viipaleina
- Tee
SUNNUNTAI
Aamupala
- 2 paahdettua ruisleipäviipaletta: Margariinia, jossa 60 % rasvaa (2 tl)
- Tomaatti-kotijuustosalaatti (1 annos)
- Kupillinen kahvia tai teetä
Resepti: Tomaatti-kotijuustosalaatti (1 annos)
- 2 tomaattia viipaleina
- 50 g kotijuustoa
- sitruunapippuria
- basilikaa
Leikkaa muna- tai kotijuustosta ohuita viipaleita ja aseta tomaattiviipaleiden väliin. Sirottele mausteeksi sitruunapippuria ja basilikaa.
Lounas
- (Grillatut) broilerivartaat (100 g)
- 2 perunaa (140 g)
- Porkkanaraastetta, jossa rakuunaa
- (Pakaste)sokeriherne (1 dl)
- Rouheleipäviipale (35 g): Margariinia, jossa rasvaa 60 % (1 tl)
- (Kivennäis)vesi
Välipala
- Jäätelöä (1 dl) ja mansikoita
Päivällinen
- Broileri-kananmunasalaatti: Broileria (50 g), kananmuna, lehtisalaattia, vihreitä pakastepapuja sulatettuna, tomaattia, kurkkua ja ruohosipulia hienonnettuna
- Öljypohjainen salaatinkastike (1 rkl)
- Täysjyväleipäviipale (30 g): Margariinia, jossa rasvaa 60 % (1 tl)
- Rasvaton maito tai piimä (2 dl)
- Sokeriton mehukeitto (2 dl), jossa raparperia
- (Kivennäis)vesi
Iltapala
- Marjainen rahka soft ice (1 annos)
Resepti: Marjainen rahka soft ice (2 annosta)
- 300 g (pakaste)marjoja
- 200 g maustamatonta, rasvatonta maitorahkaa
- makeutusainetta haluttaessa
Soseuta monitoimikoneessa hieman sulaneita marjoja hileiseksi soseeksi. Lisää makeutusaine ja rahka joukkoon. Sekoita ja tarjoile kauniissa astiassa.
Lue myös:
Liikunta painonhallinnan tehostajana