Terve.fi

Viisi sairautta joita välttää raskauden aikana

Viisi sairautta joita välttää raskauden aikana
Manny Alvarez kehoittaa odottavaa äitiä ottamaan välittömästi yhteyttä lääkäriin, jos altistuu jollekin seuraavista taudeista.
Julkaistu 17.7.2008

Kirjassaan The Check List tohtori Manny Alvarez kehoittaa odottavaa äitiä ottamaan välittömästi yhteyttä lääkäriin, jos altistuu jollekin seuraavista:

Parvorokko

Parvoviruksen aiheuttama tauti, joka voi aiheuttaa sikiölle anemiaa. Raskauden alkuvaiheessa saatu parvorokko lisää keskenmenon riskiä.

Vesirokko

Varicella zoster-viruksen aiheuttama tauti, joka voi aiheuttaa lapselle synnynnäisiä kehitysvikoja.

Vihurirokko

Nykyään harvinainen tauti, joka on aiemmin ollut yleinen syy syntymävikoihin. Kannattaa testata, onko raskaana oleva äiti immuuni vihurirokolle.

Sytomegalovirus

Länsimaissa yleinen herpesviruksiin kuuluva mikrobi, joka voi siirtyä raskaudessa äidiltä lapselle tai henkilöstä toiseen syljen, veren tai seksikontaktin välityksellä. Se ei tuota kantajaansa oireita, eikä sitä voida hoitaa. Virus voi aiheuttaa lapselle synnynnäisiä kehitysvikoja. Suurin riski tartuntaan on työskennellessä päivä- tai sairaanhoidossa, jolloin etenkin hyvä käsihygienia suojaa tartunnalta.

Toksoplasmoosi

Raa’asta lihasta tai kissan jätöksistä tarttuvien loisten levittämä tauti, joka voi aiheuttaa sikiökuoleman tai menehtymisen pian synnytyksen jälkeen. Lapsi saattaa saada CP-vamman, epilepsiaa, näkövammoja tai jäädä jälkeen henkisessä tai motorisessa kehityksessä.

Kaikkia näitä raskausaikana sikiölle vaarallisia tartuntoja voit välttää kypsentämällä lihan kunnolla sekä kuorimalla ja pesemällä hedelmät ja vihannekset hyvin, pitämällä hanskoja puutarhassa ja jättämällä kissanhiekan vaihtamiset muille.

Tohtori Manny Alvarez kertoo aiheesta Foxnews.comin terveyspalstalla.

Kommentoi »