Terve.fi

Vaihdevuosien masennus

Vaihdevuosien masennus
Kahdessa tutkimuksessa on havaittu, että vaihdevuosiin liittyy masennusta ja esitetään, että masennus voisi ainakin osaksi johtua hormonaalisista muutoksista.
Julkaistu 29.10.2007

Kahdessa tutkimuksessa on havaittu, että vaihdevuosiin liittyy masennusta ja esitetään, että masennus voisi ainakin osaksi johtua hormonaalisista muutoksista.

Yhdessä tutkimuksessa seurattiin 231 philadelphialaista 35–47-vuotiasta naista kahdeksan vuoden ajan. Tutkimuksen alkaessa kaikilla oli yhä kuukautiset eikä yhdelläkään ollut aikaisemmin todettu kliinistä masennusta. Seurannan aikana naisista 43 % koki siirtymävaiheen menopaussiin. Tätä menopaussia ympäröivää ajanjaksoa kutsutaan myös perimenopaussiksi. Naisten kuukautiset kävivät yhä epäsäännöllisemmiksi, vuotoja jäi väliin ja kuukautisvuodon luonnekin muuttui. Naiset raportoivat kärsineensä perimenopaussin aikana neljä kertaa enemmän masennusoireista kuin ennen tätä. Heille kehittyi myös kaksi kertaa todennäköisemmin kliininen masennus.

Kun mahdolliset tupakoinnin, painoindeksin, premenstruaalisten oireiden, kuumien aaltojen, unettomuuden, yleisen terveydentilan, aviosäädyn, työllisyyden ja iän kaltaiset sekoittavat tekijät otettiin huomioon, tutkijat havaitsivat, että masennusoireet korreloivat hormoninerityksen muutosten kanssa. Vahvimmaksi masennuksen riskitekijäksi osoittautui heittelehtivä estradiolitaso.

Toinen, kuusivuotinen tutkimus perustui puhelinhaastatteluihin ja kyselyihin, joihin vastasi 460 bostonilaista 36–45-vuotiasta naista, joista yksikään ei ollut aikaisemmin kärsinyt masennuksesta. Tutkimuksessa havaittiin, että perimenopaussivaiheeseen edenneet naiset (70 %) kärsivät kaksi kertaa muita todennäköisemmin vaikeista masennusoireista ja kliinisestä masennuksesta riippumatta iästä tai stressaavista tapahtumista, kuten avioerosta tai perheenjäsenen kuolemasta.

Masennuksen riski kohosi eniten naisilla, jotka kärsivät kuumista aalloista. Tutkijoiden mukaan kuumat aallot voivat kohottaa masennuksen riskiä tai masennus voi aiheutua samoista hormonaalisista muutoksista, jotka aiheuttavat kuumia aaltoja. Tässä tutkimuksessa hormonikorvaushoito ei vaikuttanut juurikaan masennusoireisiin, vaikkakin lievitti hieman vaikeaa masennusta. Tutkijat uskovat, että vaimentamalla kuumia aaltoja hormonikorvaushoito saattaa ainakin tilapäisesti lievittää menopaussin läpikäyvien naisten masennusta.

Copyright © 2007 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

Lähteet:

Cohen LS, et al. “Risk for New Onset of Depression during the Menopausal Transition: the Harvard Study of Moods and Cycles,” Archives of General Psychiatry (April 2006): Vol. 63, No. 4, pp. 385-90.

Freeman EW, et al. “Associations of Hormones and Menopausal Status with Depressed Mood in Women with No History of Depression,” Archives of General Psychiatry (April 2006): Vol. 63, No. 4, pp. 375-82.

Lue lisää:

Kommentoi »