Kauneus ja Terveys

3 syytä, miksi lapsuutesi saattoi olla onneton

3 syytä, miksi lapsuutesi saattoi olla onneton
Lapsuus ei ole koskaan kahdelle lapselle sama. Näistä kolmesta syystä se johtuu.
Julkaistu: 23.11.2017

Oletko ihmetellyt, miksi sisarus koki lapsuuden ihan eri tavalla kuin sinä? Hän kertoo aikuisena, että lapsuutenne oli ruusuinen, sinusta se oli jotain ihan muuta. Tai toisinpäin. Erilaisiin kokemuksiin on ainakin kolme tutkittua syytä.

VANHEMMAT SUOSIVAT YHTÄ LASTA

Monet vanhemmat kohtelevat perheen lapsia eri tavoin. Eriarvoista kohtelua on jopa yhdessä kolmesta tai kahdessa kolmesta perheestä. Vanhemmat suosivat esimerkiksi yhtä lasta tai pitävät yhdelle lapselle kovempaa kuria kuin muille.

– Lasten eriarvoinen kohtelu on suhteellisen yleistä. Lapset raportoivat siitä enemmän kuin vanhemmat, kertoo psykologi ja tutkija Venla Berg Väestöliitosta.

Jos vanhemmilla on parisuhdeongelmia tai muita ongelmia, he kohtelevat lapsia todennäköisemmin eriarvoisemmin kuin jos ongelmia ei ole.

– Lapsilla on tavallaan oikeasti eri vanhemmat, kun heillä on eri kokemukset.

VUODET MUUTTAVAT PERHETTÄ

Toinen syy erilaisiin lapsuudenkokemuksiin on se, että perhe voi olla hyvin erilainen eri lasten pikkulapsivaiheessa.

– Esikoinen syntyy pariskunnalle ja seuraava lapsi syntyy lapsiperheeseen. Perheen elämäntilanne voi olla hyvin erilainen.

Perheen rahatilanne ja muu tilanne voi olla muuttunut paljonkin, jos lapset syntyvät esimerkiksi viiden vuoden ikäerolla. Vanhemmilla saattaa olla kriisi, joka osuu yhden lapsen kannalta herkkään vaiheeseen. Ainakin varhaislapsuus on tällaista herkkää vaihetta.

– Jos esimerkiksi vanhemmat eroavat tai isä ei ole läsnä perheessä, sillä on isoin merkitys 0–5-vuotiaan lapsen kehityksen kannalta.

Tutkimusten mukaan isän poissaolo varhaislapsuudessa vaikuttaa esimerkiksi niin, että lapsista voi tulla keskivertoa aiemmin itse vanhempia, eivätkä he välttämättä kouluttaudu pitkälle.

OLITKO HERKKÄ VAI SOPEUTUVAINEN LAPSI?

Kolmas syy on ihmisissä itsessään. Ihmiset ovat nimittäin eri tavoin herkkiä ympäristölle. Tutkijat ovat puhuneet lapsista voikukkina ja orkideoina.

– Jotkut lapset ovat kuin voikukkia. He kukoistavat ja kasvavat hyvin melkein millaisessa ympäristössä tahansa. He ovat synnynnäisesti joustavia ja resilienttejä.

Resilienssi tarkoittaa ihmisen kykyä selvitä vaikeuksista.

– Sitten on orkideatyyppejä, jotka kukoistavat erinomaisesti hyvässä ympäristössä, jopa paremmin kuin voikukat, mutta jos ympäristö on huono, he voivat voikukkia huonommin.

Sisaruksilla on keskimäärin noin 50-prosenttisesti samat geenit.

Sitä, onko oma lapsi voikukka vai orkidea, ei voi Bergin mukaan varmasti tietää. Paras on kohdella kaikkia lapsia mahdollisimman hyvin.

Lue myös:

1 kommentti