Kauneus ja Terveys

Ovatko siskokset läheisempiä kuin sisko ja veli?

Ovatko siskokset läheisempiä kuin sisko ja veli?
Siskot auttavat toisiaan mutta myös kilpailevat ja manipuloivat.
Julkaistu: 25.9.2017

Ihana, ihmeellinen siskoni! Näitä somepäivityksiä riittää. Päihittääkö suhde siskoon siis aina suhteen veljeen?

Tärkein ihmissuhde

Siskosten suhde voi olla elämän merkityksellisin ihmissuhde, kirjoittaa siskoudesta kirjan tehnyt lääkäri Luisa Dillner Guardian-lehdessä.

Siskokset saattavat riidellä paljon lapsuudessa, mutta suhde paranee usein vuosien kuluessa. Näin siksi, etteivät aikuiset lapset kilpaile samalla tavalla vanhempien huomiosta kuin lapsena, tai heidän ei ainakaan pitäisi.

Kahdensadan perheen tutkimuksen mukaan siskokset kokevat olevansa läheisempiä kuin veljekset. Pahin kinasteluvaihe on tutkimusten mukaan silloin, kun vanhempi sisarus on noin 13-vuotias ja nuorempi 10-vuotias. Sen jälkeen riitely vähenee.

Sisko auttaa enemmän

Elämän eri tapahtumat joko lähentävät tai loitontavat sisaruksia. Erään tutkimuksen mukaan lasten saaminen lähentää siskoksia, samoin ero ja vanhempien sairastuminen. Siskokset soittelevat, tapaavat ja auttavat toisiaan esimerkiksi lastenhoidossa enemmän kuin sisko ja veli tai veljekset.

– Siskonsa kanssa läheiset kertoivat, että sisko tuntee heidät paremmin kuin kukaan muu. Se tarkoittaa, että sisko voi tukea ja loukata kaikkein eniten, Luisa Dillner muotoilee.

Siskokset ovat siis yleensä läheisempiä kuin sisko ja veli. Toki läheisyydellä on myös kääntöpuolensa. Tietokirjailija Elizabeth Hartley-Brewerin mukaan siskosten suhteessa on enemmän manipuloimista ja ilkeyttä kuin veljen ja siskon suhteessa.

Sisarusten seurassa voi olla myös epämukavaa, kun heitä ei enää tunne, kuten lapsena. Suurin osa ihmisistä muuttuu ja haluaa kehittyä aikuistuessaan. Jos aikuisena haluaa kovasti jättää joitain asioita taakseen, läheinen sisko voi muistuttaa sitkeästi vanhoista rooleista.

Mitä käly sanoo?

Sussexin yliopiston tutkimuksen mukaan sisarusten väleihin vaikuttavat kuitenkin eniten sisarusten luonteet ja perheen ilmapiiri. Jos vanhempien välillä on paljon jännitteitä, se lisää niitä myös lasten välillä.

Myös aikuisten sisarusten puolisoilla voi olla iso vaikutus suhteisiin. Jos esimerkiksi veljen puolisosta tulee hyvin tärkeä, aikuisuuden perheistä voi tulla läheiset.

Kommentoi »