Kauneus ja Terveys

Näin syntymäjärjestys vaikuttaa luonteeseesi

Näin syntymäjärjestys vaikuttaa luonteeseesi
Sisarusten roolit istuvat sitkeässä. Oletko sinä tyypillinen esikoinen tai tyypillinen kuopus?
Julkaistu: 19.6.2017

Esikoinen kantaa vastuuta ja huolehtii, keskimmäinen sovittelee ja kuopus on ikuinen vauva? Ei välttämättä. Hoivaajan roolin ottaa usein vanhin tytär, vaikka hänellä olisi isoveljiä.

Esikoisen roolissa voi uupua

Pikkusisaruksen syntyessä esikoisen pienimmän paikka on peruuttamattomasti ohi. Vanhemmat alkavat ehkä huomaamattaan vaatia esikoiselta uusia taitoja.

Jos vanhemmat vaativat esikoiselta ikätasoon nähden liikaa itsenäisyyttä, esikoinen voi kokea, että hänen on pakko kantaa vastuuta.

– Esikoinen ei kuitenkaan välttämättä ole persoonaltaan sen enempää vastuullinen kuin muutkaan, kirjoittavat Pia Kaulio ja Hanna Svennevig kirjassaan Sisaruus (Minerva Kustannus 2006).

Kyse on ennemmin siitä, että lapsi oppii esikoisen roolissa, että hän saa hyväksyntää olemalla hiljainen, mukautuva, itsenäinen ja avulias. Jos tällaisen roolin on oppinut lapsena, aikuisena voi olla vaikeaa asettaa rajoja omalle jaksamiselle ja vastuunkantamiselle.

Toisaalta esikoisessa on johtaja-ainesta. Esikoinen pomottaa pikkusisaruksia ja rooli saattaa jatkua aikuisena.

Keskimmäinen on diplomaatti

Pikkusisarus joutuu alusta asti jakamaan huomion ja lelut esikoisen kanssa, joka on häntä taitavampi ja viisaampi. Vanhemmat eivät ehdi huomioida pikkusisarusta, kuten esikoista aikanaan, ja tämä oppii varhain viettelemään ja viihdyttämään.

Keskimmäisellä lapsella on usein diplomaatin rooli. Hän on yhteistyökykyinen ja joustava. Koska keskimmäinen saa usein vähiten huomiota vanhemmilta, hän voi luoda tiiviitä ystävyyssuhteita paikkaamaan tilannetta.

Keskimmäisen oppimat sosiaaliset taidot voivat sopia työelämässä hyvin esimerkiksi yrittäjän rooliin.

Nuorin on vapain

Kuopus saa perheessä usein eniten vapautta. Siksi hän saa olla itsenäinen mutta ilman vastuunkantajan roolia.

Kuopus saattaa olla lapsista se, joka tekee vahvimmin erilaisia valintoja kuin omat vanhemmat tai vanhemmat sisarukset. Kuopus saattaa päätyä työelämässä luovalle alalle.

Naitko toisen vastuunkantajan?

Sisarusroolit ovat usein varsin sitkeitä. Moni valitsee myös puolison, joka on myös sisarussarjan vastuunkantaja, diplomaatti tai kuopus. Oletko sinäkin yhdessä saman roolin saaneen kanssa?

Jos sisarus valittaa, että haluaa irti esimerkiksi vastuunkantajan roolistaan, se on testi rakkaudelle. – Ehkä sisaruus on tarkoitettu rakkauden kouluksi, Pia Kaulio ja Hanna Svennevig kirjoittavat.

Sisaruksia pitäisi pystyä rakastamaan, olivat he kuinka erilaisia tahansa.

Lähteet: Pia Kaulio & Hanna Svennevig: Sisaruus – Rakkautta, vihaa, kateutta, Minerva 2008., Psychologies ja Huffington Post.

Kommentoi »