Parisuhde, jossa toinen osapuoli ryhtyy alistamaan toista, on usein tuhoon tuomittu. Usein on myös niin, että alistaminen alkaa niin vaivihkaa, ettei toinen osapuoli huomaa sitä.
Alistaminen nakertaa itsetuntoa ja itseluottamusta. Pahimmillaan alistava suhde jatkuu vuosia, kun alistettu osapuoli ei ymmärrä tilannetta, tai ei kykene lähtemään suhteesta. Alistavasta suhteesta toipuminen kestää yleensä kauan. Alistajana voi olla kumpi osapuoli tahansa sukupuolesta riippumatta.
Tässä Healthcentral.com -sivuston 10 merkkiä alistavasta parisuhteesta. Jos koet näitä omassa suhteessasi, hälytyskellojen olisi hyvä hiljalleen ryhtyä kilisemään.
1. Puolisosi eristää sinut ystävistäsi ja perheestäsi
On normaalia, tervettä ja tärkeää, että ihmisellä on myös muuta elämää parisuhteensa lisäksi. Alistava puoliso voi kuitenkin pikkuhiljaa sabotoida kumppaninsa menoja, perhe- tai ystävyyssuhteita. Alistavan puolison mielestä kumppanilla ei saisi olla muita mielenkiinnonkohteita parisuhteen ja kotielämän lisäksi. Muista myös, että puoliso ei välttämättä kiellä sinua menemästä menoihisi. Hän saattaa manipuloida myös siten, että kieltäytyy itse osallistumasta yhteisiin tilaisuuksiin, jolloin hän vaikeuttaa sinun oloasi.
2. Puolisosi haukkuu, moittii ja mollaa sinua
Jos puolisosi nimittelee tai haukkuu sinua, ja vääntää sen myöhemmin vitsiksi, ei kannata mennä halpaan. Vitsi tai ei, tarkoitus oli saada sinut taas kuriin, ja pahoittamaan mielesi. Usein alistava puoliso vahvistaa omaa oloaan haukkumalla toisia. Usein hän myös syyllistää kumppaniaan, ja väittää tämän olevan liian herkkä tai masentunut. Kuuntele itseäsi ja sisintäsi: jos sinulla on paha mieli kumppanisi sanojen takia, ota olosi tosissaan. Alistava henkilö osaa manipuloida uhriaan siten, että ajan saatossa alistettu voi kuvitella haukkumisen olevan normaalia käytöstä, joka johtuu uhrista.
3. Puolisosi syyttää toisia ongelmistaan
Jos puolisosi löytää jokaiselle asialla syntipukin muualta, yleensä sinusta, se on jo paha merkki. Usein syytöksiin liittyy haukkumista, syyllistämistä sekä manipulointia, jonka alistaja laittaa kumppaninsa syyksi. Terveessä parisuhteessa kuuluu ottaa vastuu omista tekemisistään ja myöntää virheensä.
4. Puolisosi tai sinun liiallinen päihteidenkäyttö
Alkoholi tai huumeet voivat tulla mukaan elämään silloin, kun asiat eivät ole hyvin. Alkoholista tai muista päihteistä voi tulla huono masennuslääke molemmille osapuolille. Usein päihteiden pariin pakeneminen kertoo huonosta olosta parisuhteessa.
5. Puolisosi herättää sinussa pelkoa
Joskus on vaikea myöntää itselleen, että asiat ovat menneet liian pitkälle. Jos pelkäät puolisoasi, silloin voit olla varma, että näin on käynyt. Alistava kumppani voi saattaa toisen ahtaalle väkivallalla tai uhkailemalla. Muista, että henkinen väkivalta on myös väkivaltaa. Ja väkivalta on rikos.
6. Saat rangaistuksen, jos olet viettänyt aikaa muualla
Alistava osapuoli ei useinkaan pidä siitä, jos vietät aikaa poissa kotoa. Hän voi olla kontrolloiva, mustasukkainen ja herkästi loukkaantuva. Usein rangaistus seuraa myöhemmin. Alistaja voi haukkua sinua tai seuraasi, uhkailla, mököttää, käyttäytyä aggressiivisesti tai passiivisesti. Usein hän yrittää saada alistetulle syyllisyydentunteen poissaolon johdosta.
7. Huomaat olevasi kotipiika tai -renki
Alistaja odottaa usein toisten tekevän asioita puolestaan. Lisäksi hän voi odottaa, että toinen päivystää aina valmiina täyttämään alistajan pienimmänkin toiveen. Alistaja ei useinkaan auta toista arkipäivän askareissa.
8. Puolisosi on liian mustasukkainen
Liiallisuuksiin menevä mustasukkaisuus on yleinen tunnusmerkki, jota alistavilla parisuhteen osapuolilla tavataan. Alistaja voi olla muiden ihmisten lisäksi mustasukkainen ajatuksistasi, unelmistasi tai harrastuksistasi. Usein mustasukkaisuus johtuu siitä, ettei alistajalla ole tarpeeksi suurta valtaa elämäsi näillä osa-alueilla.
9. Puolisosi hallitsee sinua tunteidesi ja ajatustesi kautta
Manipuloija on taitava saamaan sinut tuntemaan itsesi syylliseksi. Manipulointiin on monia keinoja: hän voi uhata jättävänsä sinut, syyllistää sinua jos et tee kuten hän toivoo, tai väittää ajatustesi olevan vääriä. Manipuloija voi sanoa käytöksensä olevan vain sinulle oikein ja sitä mitä ansaitsetkin. Toisinaan manipuloija saattaa osoittaa katumuksen ja rakkauden merkkejä, mutta useinkaan ne eivät kestä kauaa. Manipulointi jatkuu, kun alistava kumppani tuntee taas olevansa niskan päällä.
10. Koet suhteessasi fyysistä väkivaltaa
Fyysinen väkivalta on usein alistajan yritys hallita toista. Väkivalta voi alkaa pienistä asioista ja huomaamattomasti: hän voi tönäistä sinua, tökätä sormella, nykäistä hiuksistasi tai pitää sinua väkisin kiinni. Jos parisuhteessasi on näitä pieniä eleitä väkivallan suuntaan, ole varuillasi. Tilanne muuttuu yleensä pahemmaksi. Tarkkaile myös, miten kumppanisi näyttää negatiivisia tunteitaan: tavaroiden heittäminen, kodin särkeminen tai muihin henkilöihin kohdistuvat hyökkäykset kertovat usein karua kieltään siitä, että samaa on odotettavissa kotonakin.
Lähde: Healthcentral.com
Lue myös:
Väkivallan tekijän auttaminen vähentää parisuhdeväkivaltaa merkittävästi