Sinikka Savander
Seksuaali-, parisuhde- ja perheterapeutti

Kysymys:
Käytin vuoden verran Seronilia lievään masennukseen ja syömisongelmiini. Sinä aikana kaikki haluni katosivat kokonaan. Orgasmin saaminen ei myöskään onnistunut. Käytin Seronilia vajaan vuoden, mutta koska lääke vaikutti ikävästi parisuhteeseeni, päätin lopettaa sen. Halut eivät kuitenkaan koskaan palanneet.
Lääkkeen lopettamisesta on kulunut nyt puolitoista vuotta. Joskus harvoin pääsen mukaan fiilikseen ja saatan saada orgasmin, mutta hyvin harvoin. Seksistä on tullut melkeinpä pakkopullaa, ja kyllähän miehenikin sen huomaa. Haluaisin taas haluta seksiä! Viime kerrasta on vierähtänyt liian kauan. Onko lääke voinut aiheuttaa tällaisia pysyviä ongelmia, vai onko vika jossain muualla?
Vastaus:
Kuulostaa hyvältä, että sanot: ”Haluan haluta.” Ilmeisesti olet nauttinut seksistä ja nyt haluat pitkän ajan jälkeen sitä, mikä on tuntunut hyvältä. Halu on myös tahdon asia!
Sinun on tärkeätä tunnistaa, mitä et seksissä halua ja miksi. Kun sinulle tulee haluton olo, mieti, mikä sen voisi aiheuttaa. Onko syynä tyytymättömyys itseesi, mieheesi vai elämäntilanteeseesi? Miten kumppanisi kiinnostaa sinua, ja mistä asioista yleensä kiihotut? Sillä, millainen rakastaja mies on ja miten hän sinua muutenkin kohtelee, on myös merkitystä naisen halukkuuteen. Kohottaako hän itsetuntoasi vai saako hän tuntemaan sinut epävarmaksi? Kumppanin seksiäly ja eroottisuus saavat kipinän syttymään.
Ehdotan sinulle, että mietit, millaista elämäsi oli ennen lääkitystä ja mistä syistä oireilit masennuksella ja syömisongelmilla. Seksi ei ensimmäisenä tule mieleen, kun elämässä tapahtuu isoja muutoksia ja on vaikeita asioita, jotka pyörivät mielessä. Vasta sitten, kun negatiiviset ajatukset tai vaikeudet ovat korjautuneet, voi ajatella seksielämän onnistumista. Seksillä ei elämän ongelmia poisteta!
Lääkkeet, samoin kuin sairaudet, vaikuttavat seksuaalisuuteen ja seksihaluihin. En ole asiantuntija lääkkeiden vaikutusasioissa, mutta olen kuullut ihmisten mielipiteitä kyseisestä lääkkeestä: jollakin oli mennyt seksihalut, toisen mieliala oli kohentunut, joku oli saanut apua ruoan ahmimiseen ja jotkut olivat masentuneet enemmän. Siis lääkkeiden vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä. Jos todetaan, että lääkitys on tarpeellinen, lääkärit auttavat sopivan lääkityksen löytämisessä.
Suosittelen sinulle terapiaa, jonka avulla opit tuntemaan itseäsi enemmän. Terapian avulla tulet tietoiseksi syistä, joita olet alkanut ratkaista masentumisella ja syömisongelmilla.
Tunnista, millaiset ovat fantasiasi, jotka saavat sinut eroottiseksi, ja millaiset asiat sinua seksuaalisesti kiinnostavat. Ala toteuttaa niitä. Vähitellen saat onnistumisen kokemuksia, joita alat haluta lisää. Vaikka sinun ei tekisikään mieli seksiä, aloita jostain äläkä pidä itseäsi jumissa. Seksissä auttaa, kun on itseensä tyytyväinen. Syömishäiriöt ovat joskus seurausta huonosta omanarvontunteesta ja vääristyneestä käsityksestä omasta kehosta sekä naiseudesta. Kun katsot tänään peilistä, mitä haluat sanoa itsellesi?
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.