Terveys

Jo kolme keskenmenoa pelottaa

7.4.2016 Terve.fi
Kysymys

Olen saanut kahden vuoden aikana kolme kesken­menoa. Kaikki ovat tapahtuneet ennen kuudetta raskausviikkoa. Ensimmäinen raskaus alkoi luomusti. Vuoto käynnistyi neljännellä raskausviikolla. Sen jälkeen yritimme uutta raskautta turhaan. Hakeuduimme lapsettomuus­tutkimuksiin ja -hoitoihin. Niiden avulla tulin raskaaksi kaksi kertaa, mutta nekin päättyivät keskenmenoon. 

Voiko stressi aiheuttaa keskenmenoja? En pystynyt nauttimaan viimeisimmistä raskauksista, sillä pelkään keskenmenoa niin paljon. Heti positiivisen raskaustestin saatuani olen tuntenut, ettei kaikki ole kunnossa ja olen alkanut itkeä jo valmiiksi. Olen 28-vuotias ja mieheni on 32. Kummastakaan ei löydetty vikaa, joka estäisi raskauden.

Vastaus
Vastaaja Elina Holopainen
Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Alkuraskauden keskenmenot ovat yleisiä, riippumatta siitä, onko raskaus alkanut luonnollisesti vai lapsettomuushoidoilla. Lapsettomuushoidoilla ei voida vaikuttaa keskenmenojen todennäköisyyteen. On arvioitu, että 10–15 prosenttia kaikista ­raskauksista päättyy keskenmenoon ennen 12. raskaus­viikkoa. ­Lisäksi esiintyy erittäin varhaisen vaiheen keskenmenoja eli niin kutsuttuja biokemiallisia raskauksia. Niissä muodostuu pieni määrä raskaushormonia erittävää istukkakudosta, jolloin raskaustestistä saa positiivisen tuloksen. Vuoto alkaa kuitenkin vain muutama päivä myöhemmin kuin ­normaali kuukautis­vuoto. Jopa puolet kaikista muna­solun hedelmöitykseen johtaneista tilanteista päättyy ­biokemialliseen raskauteen. Nainen ei aina huomaa ­olleensa raskaana. 

Yleensä yksittäiselle keskenmenolle ei löydy yhtä selvää syytä eikä niitä kannata etsiäkään. Jos kolme ­peräkkäistä raskautta menee kesken, voi olla tarpeellista tutkia kohdun ­rakenne, ottaa kilpirauhas­kokeet, selvittää ­verisuonitukostaipumus sekä naisen ja miehen kromosomit. Yleisin syy yksittäiselle keskenmenolle ovat kyseisen raskauden kromosomihäiriöt, joita naisen ikä voi lisätä. Huonosti hoidettu perus­sairaus kuten diabetes, keliakia tai anemia sekä ylipaino lisäävät keskenmenoriskiä. Elämäntavatkin vaikuttavat. Molempien tulee välttää ­tupakointia. Kummallekin suositellaan D-vitamiinin syömistä ja naiselle foolihapon käyttöä. 

Henkinen ja fyysinen stressi voivat vaikuttaa raskauden ­alkamiseen kuluvaan aikaan. Joissain tutkimuksissa ne on liitetty myös keskenmenoihin. Stressin välttäminen ei ole aina mahdollista, mutta myönteinen ja luottavainen suhtautuminen tulevaisuuteen kannattaa ­aina. Psykologisesta tuesta voisi olla apua ­sinulle. 

Kolmen perättäisen keskenmenon jälkeen raskaus onnistuu 60–80 prosentilla. Tilanne ei ole siis lainkaan toivoton.

Kuvituskuva: Fotolia

Lue myös:

Ongelmia raskaaksi tulemisen kanssa

Raskaus kolmen sektion jälkeen

Milloin on kiire pariutua, jos haluaa lapsia?

Millainen isä miehestäni tulisi?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi