Olen saanut kahden vuoden aikana kolme keskenmenoa. Kaikki ovat tapahtuneet ennen kuudetta raskausviikkoa. Ensimmäinen raskaus alkoi luomusti. Vuoto käynnistyi neljännellä raskausviikolla. Sen jälkeen yritimme uutta raskautta turhaan. Hakeuduimme lapsettomuustutkimuksiin ja -hoitoihin. Niiden avulla tulin raskaaksi kaksi kertaa, mutta nekin päättyivät keskenmenoon.
Voiko stressi aiheuttaa keskenmenoja? En pystynyt nauttimaan viimeisimmistä raskauksista, sillä pelkään keskenmenoa niin paljon. Heti positiivisen raskaustestin saatuani olen tuntenut, ettei kaikki ole kunnossa ja olen alkanut itkeä jo valmiiksi. Olen 28-vuotias ja mieheni on 32. Kummastakaan ei löydetty vikaa, joka estäisi raskauden.

Alkuraskauden keskenmenot ovat yleisiä, riippumatta siitä, onko raskaus alkanut luonnollisesti vai lapsettomuushoidoilla. Lapsettomuushoidoilla ei voida vaikuttaa keskenmenojen todennäköisyyteen. On arvioitu, että 10–15 prosenttia kaikista raskauksista päättyy keskenmenoon ennen 12. raskausviikkoa. Lisäksi esiintyy erittäin varhaisen vaiheen keskenmenoja eli niin kutsuttuja biokemiallisia raskauksia. Niissä muodostuu pieni määrä raskaushormonia erittävää istukkakudosta, jolloin raskaustestistä saa positiivisen tuloksen. Vuoto alkaa kuitenkin vain muutama päivä myöhemmin kuin normaali kuukautisvuoto. Jopa puolet kaikista munasolun hedelmöitykseen johtaneista tilanteista päättyy biokemialliseen raskauteen. Nainen ei aina huomaa olleensa raskaana.
Yleensä yksittäiselle keskenmenolle ei löydy yhtä selvää syytä eikä niitä kannata etsiäkään. Jos kolme peräkkäistä raskautta menee kesken, voi olla tarpeellista tutkia kohdun rakenne, ottaa kilpirauhaskokeet, selvittää verisuonitukostaipumus sekä naisen ja miehen kromosomit. Yleisin syy yksittäiselle keskenmenolle ovat kyseisen raskauden kromosomihäiriöt, joita naisen ikä voi lisätä. Huonosti hoidettu perussairaus kuten diabetes, keliakia tai anemia sekä ylipaino lisäävät keskenmenoriskiä. Elämäntavatkin vaikuttavat. Molempien tulee välttää tupakointia. Kummallekin suositellaan D-vitamiinin syömistä ja naiselle foolihapon käyttöä.
Henkinen ja fyysinen stressi voivat vaikuttaa raskauden alkamiseen kuluvaan aikaan. Joissain tutkimuksissa ne on liitetty myös keskenmenoihin. Stressin välttäminen ei ole aina mahdollista, mutta myönteinen ja luottavainen suhtautuminen tulevaisuuteen kannattaa aina. Psykologisesta tuesta voisi olla apua sinulle.
Kolmen perättäisen keskenmenon jälkeen raskaus onnistuu 60–80 prosentilla. Tilanne ei ole siis lainkaan toivoton.
Kuvituskuva: Fotolia
Lue myös:
Ongelmia raskaaksi tulemisen kanssa
Raskaus kolmen sektion jälkeen