Hyvinvointi

Milloin on kiire pariutua, jos toivoo lapsia?

Ensin villi nuoruus, sitten vakityö, unelmien pitkä mies, naimisiinmeno, omistusasunto ja lapset. Mikä yhtälössä mättää?

Teksti Emmi Oksanen
Kuvat Fotolia
10.10.2016

Kuulemma me suomalaiset emme oikein tajua, miten hedelmällisyys heikkenee vuosien kuluessa. Koska parisuhdetta pitäisi alkaa etsiä ja mikä siinä on tärkeää?

Ensin on paikallaan kerrata hedelmällisen iän faktat. Arvostetussa Human Reproduction –tiedelehdessä kesällä 2015 julkaistu hollantilaistutkimus kertoi, että kolmea lasta toivovan parin on syytä aloittaa raskauden yrittäminen, kun nainen on 28-vuotias. Jos pari toivoo kahta lasta, yrittäminen kannattaa aloittaa, kun nainen on 31-vuotias. Jos toiveissa on yksi lapsi, raskautta kannattaa alkaa yrittää, kun nainen on alle 35-vuotias. Iät ovat ohjeellisia ja perustuvat 90 prosentin todennäköisyyteen, eli lapsitoiveet toteutuvat näissä kolmessa iässä 90 prosentin todennäköisyydellä, kun pari hyväksyy myös koeputkihedelmöityksen mahdollisuuden. Käytännössä jokaisen parin hedelmällisyys on yksilöllistä.

– Ennen kuin on saanut ensimmäisen lapsen, ei voi myöskään tietää, kuinka montaa lasta toivoo, sanoo rakkausvalmentaja Mia Halonen.

Lue myös: Kun kumppani ei halua lasta

MILLOIN ETSIÄ KUMPPANIA TOSITARKOITUKSELLA?

Koska hyvää kumppania ja lasten isää sitten pitäisi alkaa etsiä?

– Kannattaa aloittaa 25-vuotiaana tai ennen kuin on täyttänyt 30. 25-vuotiaan aivot ovat jo kehittyneet, on ehtinyt opiskella, ehkä vähän matkustella ja bilettää. Kun silloin alkaa katsoa, on aikaa, eikä tule epätoivoa, että on pakko löytää isä lapselle heti, Mia Halonen neuvoo.

Hän on törmännyt työnsä puolesta moniin 40-vuotta täyttäneisiin naisiin, jotka toivovat tapaavansa ikäisensä miehen, joka haluaa heti lapsia, mutta jolla ei ole lapsia ennestään.

– Sellaisia miehiä ei kauheasti ole. Nelikymppinen mies saattaa myös etsiä kolmekymppistä naista. Nelikymppiset naiset joutuvat kilpailemaan kolmekymppisten naisten kanssa ja harva nainen on 38-vuotiaana paremman näköinen kuin 28-vuotiaana.

Lue myös: Millainen isä miehestäni tulisi?

ÄLÄ ETSI PELKKÄÄ HOTTISTA VAAN KUUMAA ISÄMATSKUA

Sen lisäksi, että puolison etsiminen kannattaa aloittaa ajoissa, kannattaa miettiä myös, mikä kumppanissa on oikeasti tärkeää.

– Moni nainen sanoo etsivänsä esimerkiksi pitkää miestä. Se on tosi epäreilua, kun pituuteen ei voi itse vaikuttaa. Toki miehen täytyy tuntua viehättävältä, mutta kannattaa miettiä, onko hän esimerkiksi huomioonottavainen ja haluaako samanlaista perhe-elämää kuin itse toivoo.

Halosen mielestä kannattaa käydä kolmilla treffeillä ennen kuin tekee suuria päätelmiä suuntaan tai toiseen. Ei ole reilua ajatella heti, että joku on tylsä, jos ei ole tutustunut ihmiseen.

Loputtomasti ei kannata myöskään etsiä täydellisempää ja täydellisempää.

– Naisia on kannustettu olemaan harkitsevaisia, mutta fiksuus ei tarkoita loputonta analysointia. Älykkäällä ihmisellä on epäilyksiä monessa asiassa. Niitä pitäisi kestää myös puolisoa etsiessä. Täytyy vaan uskaltaa heittäytyä.

Aikaansa ei kannata kuitenkaan käyttää suhteeseen, joka ei etene vuoden tai korkeintaan kahden aikana.

– Yleensä vuodessa näkee, onko suhteesta tulossa jotain vai ei. Kannattaa lopettaa suhde ennen kuin katkeroituu.

Potentiaalisia vauvavuosia ei kannata tuhlata.

Lue myös:

Älä toimi näin treffeillä

Tällaisia miehiä naiset nykyään haluavat

Kannattaako sinunkin tyytyä parisuhteeseesi?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi