Terve.fi

Ongelmia raskauden kanssa

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu 23.2.2011

Kysymys:

Olen 30-vuotias nainen. Lopetin e-pillereiden käytön noin vuosi sitten, koska haluaisin tulla raskaaksi. En ole kuitenkaan tullut raskaaksi, ja nyt mietityttää, onko minussa tai miehessäni jotain vikaa. Minne voin mennä tutkimuksiin? Onko olemassa jokin aikaraja, milloin asiaa aletaan tutkia? Kuukautiseni ovat säännölliset ja aika kivuliaat.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vuoden sisällä ehkäisyn lopettamisesta raskaus alkaa noin 80 prosentilla pareista, mikäli yhdyntöjä on säännöllisesti. Jos raskaus ei ala vuoden kuluessa, kannattaa hakeutua tutkimuksiin joko oman terveyskeskuslääkärin tai gynekologin kautta. Ensin tehdään gynekologinen perustutkimus, ultraäänitutkimus ja otetaan irtosolukoe. Kilpirauhasen toimintaa ja maitohormonin eli prolaktiinin eritystä voidaan selvittää verikokeella perusterveydenhuollossa. Seuraavat tutkimukset voidaan tehdä lapsettomuuden hoitoon perehtyneen gynekologin vastaanotolla tai alueesi sairaalan naistentautien poliklinikalla. Kuukautiskiertosi kartoitetaan eli munasolun kypsyminen ja irtoaminen selvitetään verinäyttein. Munatorvien aukiolo tutkitaan nykyään ultraäänellä. Miehen siemennestenäyte tutkitaan myös, koska lapsettomuus voi johtua myös miehestä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.