Terve.fi

Sektion jälkeen raskaaksi

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu 2.6.2009

Kysymys:

Olen kolmen tytön äiti ja haaveilen vielä yhdestä lapsesta. Kaikki lapseni ovat syntyneet sektiolla. Olen perusterve, ja kohtuni kunto oli viime sektion yhteydessä hyvä. Olen kuullut kauhujuttuja istukan kiinnittymisestä arpikudokseen ja jopa mahdollisesta istukan kasvamisesta ulkopuolelle ja istukan irtoamisesta. Miten suuri mahdollisuus on, että näin kävisi? Onko vauvahaaveeni mahdoton?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei haaveesi mahdottomalta kuulosta, jos sinulle on sanottu viimeisimmän keisarileikkauksen eli sektion yhteydessä kohtusi olevan hyväkuntoinen. Leikkaava lääkäri arvioi kohdun kunnon ja kestävyyden seuraavaa raskautta ajatellen ja kertoo tilanteen vanhemmille. Keisarileikkausta seuraavissa raskauksissa on arvioitu kohtuhaavan pettämisriskiksi noin 2 prosenttia.Hedelmöityneestä munasolusta kehittynyt alkio kiinnittyy kohtuun tullessaan kohdun seinämään. Kiinnittymisen tapahtuessa kohdun alaosan alueelle on mahdollista, että istukka kasvaa myös kohtuhaavan alueelle. Tällöin istukka saattaa työntyä haavaan ja ympäröivään kohtulihakseen. Tutkimusten valossa istukan kiinnittymishäiriöiden riski näyttää lisääntyvän keisarileikkausten yleistyessä. Riskin arvioidaan suurentuvan jopa 8-kertaiseksi, kun takana on kaksi tai useampia sektioita. Raskauden aikaisissa ultraäänitutkimuksissa tarkastetaan istukan paikka. Mikäli herää epäily kiinnittymishäiriöstä, apuna voidaan käyttää magneettitutkimusta. Tärkeintä on, että kiinnittymishäiriötilanteissa synnytys suunnitellaan etukäteen.Istukka voi irrota ennenaikaisesti eli ennen lapsen syntymää joko osittain tai kokonaan. Näin on arvioitu tapahtuvan alle 1 %:ssa kaikista raskauksista. Aiempi keisarileikkaus lisää vähän riskiä, mutta tutkimusten mukaan lähes yhtä paljon riskiä lisää äidin, isän tai molempien vanhempien tupakointi.

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.