Sairaudet

Vältä ja vähennä katupölyä – viisi vinkkiä

Katupöly voi aiheuttaa vakavia oireita. Moni ei tule ajatelleeksi, että omalla toiminnallaan voi vaikuttaa katupölyn vähentämiseen ja välttämiseen.

Teksti Emmi Issakainen
24.3.2017 Terve.fi

Jokakeväinen katupölyongelma sysätään usein katujenpuhdistajien syyksi. Moni ei tule ajatelleeksi, että myös omalla toiminnallaan voi vaikuttaa katupölyn määrään.

Suurin osa katupölystä on hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekkaa. Katupöly sisältää myös autojen renkaista, jarruista ja muista osista irtoavaa materiaalia, nokihiukkasia, maaperän mikrobeja sekä keväällä myös siitepölyä, kerrotaan Hengitysliiton nettisivuilla.

Katupöly koostuu lähinnä karkeista hiukkasista, mutta seassa on myös oireilua aiheuttavia pienhiukkasia. Pienimmät pienhiukkaset voivat tunkeutuvat hengitysteiden kautta jopa keuhkorakkuloihin ja verenkiertoon asti.

Katupöly voi aiheuttaa vakavia oireita

Tavallisimmin katupöly aiheuttaa ärsytysoireita, joita ovat silmien kutina ja kirvely, nuha ja yskä.

Erityisen herkkiä katupölylle ovat astmaa, keuhkoahtaumaa, sepelvaltimotautia ja sydämen vajaatoimintaa sairastavat sekä pienet lapset.

Riskiryhmään kuuluville katupöly voi aiheuttaa keuhkojen toiminnan heikentymistä, astmaoireiden pahentumista tai astmakohtauksen lisääntymistä. Pahimmassa tapauksessa pitkäaikainen altistuminen voi pahentaa kroonisia sairauksia tai jopa lyhentää elinikää.

Näin vähennät katupölyä ja vältät sen haittoja:

1. Suosi kävelyä ja pyöräilyä työ- ja vapaa-ajalla.

2. Käytä julkista liikennettä oman auton sijaan.

Mitä enemmän on liikennettä, sitä suurempi on nastarenkaista ja tiepintojen kulumisesta johtuvat karkeiden hengitettävien hiukkasten pitoisuudet taajamissa. Kun jätät auton kotiin, vähennät liikennemääriä ja samalla vähennät nimenomaan näitä pitoisuuksia, tarkentaa Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne.

– Muista myös vaihtaa kesärenkaat vähintäänkin suositusten mukaan tai suosi kitkarenkaita.

3. Kun kuljet kävellen tai pyörällä, valitse kulkureittisi etukäteen: suosi viheralueiden viereisiä reittejä.

Puistot ovat kaupungin ilmanpuhdistajia. Pienhiukkasten pitoisuudet voivat alentua peräti 60 prosentilla monipuolistuneiden kasvillisuuskontaktien ansiosta. Kierrä vilkasliikenteiset kadut erityisesti ruuhka-aikoina, tiivistää Puolanne.

4. Selvitä, miten asuinpaikkakunnallasi huolehditaan katujen kunnossapidosta. Välitä tietoa muiden kuntien hyvistä käytännöistä myös omalle kunnalle.

Anna palautetta kuntasi katujenpuhdistuksesta. Katujen puhtauteen voi vaikuttaa kuntalaisena niillä paikkakunnilla, joilla katupölyn puhdistus viivästyy tai poistamiseen käytetään pölyä lisääviä tapoja, kuten lehtipuhalluskoneita tai vedetöntä puhdistusta, toteaa Puolanne.

5. Muista huolehtia terveydestäsi. Riskiryhmään kuuluvien kannatta käyttää katu- ja siitepölyä sekä pienhiukkasia vastaan tehtyjä hengityssuojaimia. Muista pitää lääkkeet mukanasi ja hakeudu tarvittaessa päivystykseen ja terveydenhoidon ammattilaisten neuvontaan.

Lähteet: Hengitysliitto I ja II

Lue myös:

Astma: sisäänhengitettävät lääkkeet ja niiden käyttö

Katupöly aiheuttaa ärsytysoireita kaikille – näin lievität oireita

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi