Terve.fi

Sisäänhengitettävät lääkkeet ja niiden käyttö - selkokielinen

Sisäänhengitettävät lääkkeet ja niiden käyttö - selkokielinen
Astmalääkkeet otetaan nykyisin valtaosin sisäänhengityksen mukana eli inhalaatioina. Astmalääkkeiden hengittämisessä voidaan käyttää annosaerosoleja, jauheannostelijoita ja lääkesumuttimia.
Julkaistu: 26.3.2015

Astmalääkkeet otetaan nykyisin valtaosin sisäänhengityksen mukana eli inhalaatioina. Astmalääkkeiden hengittämisessä voidaan käyttää annosaerosoleja, jauheannostelijoita ja lääkesumuttimia.

Annosaerosoli

Annosaerosolissa astmalääke on hienojakoisessa muodossa sekoitettuna ponnekaasuun. Annosaerosoli antaa aina saman määrän lääkeainetta kerta-annoksessa. Aerosoli on helppo kuljettaa mukana. Se ei rikkoudu helposti. Se ei kuitenkaan kestä kovaa pakkasta ja kuumuutta. Jotta lääkeaine kulkeutuu keuhkoihin, aerosoli on otettava oikein.

Annosaerosolia käyttäessäsi noudata seuraavia ohjeita:

 1. Yski lima pois ennen lääkkeen hengittämistä, koska runsas lima estää lääkeaineen pääsyn keuhkoputkien limakalvoille.
 2. Poista annosaerosolin suukappaleen suojus.
 3. Ravistele annostelijaa hyvin, jotta lääkeaine ja ponnekaasu sekoittuvat.
 4. Tyhjennä keuhkosi hengittämällä syvään ulos. Älä hengitä aerosoliin päin, sillä laitteen kostuessa lääkeaine tarttuu annostelijan seinämiin.
 5. Pidä aerosoli pystyasennossa peukalon ja etusormen välissä
 6. Aseta suukappale hampaiden väliin ja sulje huulet tiiviisti sen ympärille. Varmista, että kieli ei estä suihkeen pääsyä keuhkoputkiin.
 7. Hengitä hitaasti syvään sisään ja paina välittömästi sisäänhengityksen alettua säiliötä etusormella. Sisäänhengitystä jatketaan kunnes keuhkot ovat täyttyneet.
 8. Pidätä hengitystä noin 10 sekuntia, jolloin lääkeainehiukkaset tarttuvat keuhkoputkien limakalvoille. Hengitä sitten vapaasti ulos nenän kautta.
 9. Jos toinen annos on tarpeen, odota 5-10 minuuttia edellisestä annoksesta.
 10. Laita suukappaleen suojus paikalleen.
 11. Huuhtele tarvittaessa sumuttimen muoviosat lämpimällä vedellä ja anna niiden kuivua. Ennen sumuttimen muoviosien huuhtomista poista aerosolipatruuna lääkepakkauksessa olevan ohjeen mukaisesti.

Annossumuttimen lisälaitteet

Annosaerosoleissa voidaan käyttää sumutussäiliöitä eli tilajatkeita, joita on erikokoisia ja muotoisia. Tarvittaessa saat omalta lääkäriltäsi lääkemääräyksen tilajatketta varten. Tilajatkeet ovat yleensä erilaisia riippuen lääkeaineen valmistajasta. Kaikki tilajatkeet toimivat kuitenkin samalla periaatteella.

Tilajatketta käytettäessä lääkettä menee enemmän keuhkoihin ja sitä jää vähemmän suuhun, nieluun ja ruoansulatus-kanavaan. Tilajatke helpottaa myös lääkkeen ottamista, jos lääkeannostelijaa on jostain syystä vaikea pitää kädessä.

Tilajatketta käyttäessäsi noudata seuraavia ohjeita:

 1. Aseta annossumutin tilajatkeeseen pakkauksessa olevan ohjeen mukaisesti.
 2. Puhalla keuhkot tyhjiksi.
 3. Laukaise lääkeannos säiliöön.
 4. Hengitä lääkeaine sisään syvään ja hitaasti.
 5. Pidätä hengitystä 5-10 sekuntia ja hengitä sitten vapaasti ulos nenän kautta. Näin lääke hoitaa samalla nenän limakalvoja.
 6. Puhdista tilajatke pakkauksessa olevien ohjeiden mukaisesti.

Jauheannostelija

Jauheannostelijoissa lääke on joko puhtaana jauheena tai sekoitettuna kantaja-aineeseen, joka on tavallisesti laktoosi. Inhalaatiojauhetta on saatavana kapseleissa, jauhesäiliöissä tai useita annoksia sisältäviin inhalaattoreihin pakattuna. Jauheannostelijoita on erilaisia. Jauheannostelijat ovat helposti mukana kuljetettavia eivätkä ne ole herkkiä pakkaselle, mutta jauhe sietää huonosti kosteutta. Säilytä jauheannostelijasi ja jauhekapselisi kuivassa paikassa huoneenlämmössä. Muista myös puhdistaa annostelija pakkauksessa olevan ohjeen mukaisesti.

Jauheannostelijaa käyttäessäsi noudata seuraavia ohjeita:

 1. Yski pois lima ennen lääkkeen hengittämistä.
 2. Puhalla keuhkot tyhjiksi, mutta ei jauheannostelijan läpi, koska jauhe paakkuuntuu kostuessaan.
 3. Säädä annos ennen laitteen suuhun vientiä.
 4. Aseta annostelijan suukappale hampaiden väliin ja huulet tiiviisti sen ympärille.
 5. Vedä syvään henkeä. Jauhe vapautuu ja virtaa ilmavirran mukana keuhkoputkiin.
 6. Pidätä hengitystäsi noin 10 sekuntia ja hengitä sitten vapaasti ulos nenän kautta.
 7. Jos sinun täytyy ottaa useampi kuin yksi annos kerralla, toista lääkkeenotto edellä olevan ohjeen mukaisesti, mutta vasta 5-10 minuutin kuluttua, jotta edellinen annos ehtii vaikuttaa.

Lääkesumutin (Spira-laite)

Spira-laite on sähkökäyttöinen lääkesumutin, jonka avulla voidaan ottaa nestemäisiä astman hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä ja näin tehostaa lääkkeiden annostelua. Laitteessa nestemäinen lääke muuttuu ”sumuksi”, joka annostellaan hengitysteihin sisäänhengityksen aikana automaattisen tai käsikäyttöisen ”kytkimen” avulla.

Sumuttimen avulla on helppo hengittää tavallista suurempia määriä lääkettä, joten Spira-laite soveltuu astman hoitoon etenkin astman pahenemisvaiheessa. Myös hengenahdistuskohtauksen aikana Spira-laitetta voi olla helpompi käyttää kuin annos tai jauheinhalaattoria. Lääkkeen ja lääkkeenottokerrat määrää lääkäri jokaiselle yksilöllisesti.

Spira-laitteen saa lainaksi joko oman terveyskeskuksen tai sairaalan apuvälinelainaamosta. Spira-laite sisältää moottorin (kompressorin) ja lääkesumuttimen osat. Saadessasi laitteen lainaksi saat myös laitteen käyttö- ja kokoamisohjeet. Sinulle neuvotaan myös miten huoltaa ja puhdistaa laitetta.

Käyttäessäsi Spira-laitetta astmahoitaja tai omalääkäri tarkistaa aika ajoin, onko sinulla laitteen kanssa mahdollisia ongelmia ja tarvitsetko edelleen laitetta sairautesi hoidossa.

Lähde: OAMK:n OMSU-hanke

1 kommentti