Terve.fi

Astman oireet - milloin tulee epäillä astmaa?

Astman oireet - milloin tulee epäillä astmaa?
Astman oireet vaihtelevat. Yleisiä astman oireita ovat hengityksen vinkuminen, yskänärsytys, vaihtelevaa hengenahdistusta.
Teksti
Julkaistu 10.11.2005

Astman oireet ovat tunnetusti moninaiset ja yksilöllisesti vaihtelevia. Voi kuitenkin sanoa, että jos olet viime aikoina kokenut vaihtelevan tasoista hengenahdistusta, hengityksen ajoittaista vinkumista, poikkeavaa kirkkaan liman nousua ja yskänärsytystä ja jos vielä huomaat joidenkin tiettyjen ärsykkeiden aiheuttavan tai pahentavan oireitasi ja olet välillä oireeton, on hyvin todennäköistä, että olet sairastunut astmaan. Tällöin kannattaa varata aika omalle lääkärillesi.

Erityisesti jos sinulla on atooppinen taipumus, johon on liittynyt jo aiemmin ihottumaa, allergista nuhaa ja tiedossa oleva herkistyminen jollekin allergeenille, kuten siitepölyille heinänuhassa, on astman todennäköisyys jo ilman yhtäkään tutkimusta merkittävä.

Astmaoireille on tyypillistä taudin luonteeseen liittyen niiden ajoittaisuus ja liittyminen tiettyihin tilanteisiin ja astmaoireita laukaiseviin tekijöihin. Tavallista on oireisiin herääminen aamuyöllä tai varhain aamulla, jolloin astmaoireet usein vaikeutuvat.

Oireita saattaa esiintyä ainoastaan keväällä siitepölyaikaan, eläinkontakteissa, talvella pakkasella tai liikunnan yhteydessä. Tavallinen tutkimuksiin johtava oire on pitkittynyt yskä, erityisesti yöyskä ja erilaisiin ärsykkeisiin liittyvä yskiminen, usein lievässä astmassa ilman selkeää hengenahdistusoiretta.

Joskus oireet saattavat olla vaikeasti tulkittavia kiputuntemuksia tai kutinaa hengitysteissä, epämääräistä painoa tai ahtautta hengityksessä, huonontunut suorituskyky tai poikkeava väsyminen liikunnan yhteydessä. Ainoana oireena voi olla kovassa urheilusuorituksessa tai sen jälkeen ilmaantuva tunne poikkeavasta hengityksestä. Toistuvat hengitystieinfektiot tai niiden oireiden pitkittyminen voi olla merkki astmasta.

Lapsilla tavallisimpia astmaoireita ovat samoin yskä ja hengenahdistuksen tunne. Oireet ovat eriasteisia. Oireita voi olla vain muutaman kerran vuodessa infektioiden yhteydessä tai toistuvia lieviä oireita esimerkiksi rasituksessa tai allergeenialtistuksessa. Vaikeat tai jatkuvat oireet ovat mahdollisia, mutta harvinaisempia.

Lapsen toistuvien hengitystietulehdusten tai jatkuvasti pitkittymään pyrkivien infektioiden pitäisi herättää myös astmaepäily. Lapsen oireilu saattaa myös johtaa oireita aiheuttavien tilanteiden välttämiseen, kuten poisjääminen fyysisesti rasittavista leikeistä ja urheilusta. Yöoireet saattavat tulla lapsella esiin poikkeavana päiväaikaisena väsymisenä ja ärtyisyytenä.

Kommentoi »