Kieli on mieli
Voimme vaikuttaa mielialaamme sanojen avulla. Jos hoet koko päivän itsellesi, että on hirveä kiire, tunteesi ja toimintasi muuttuvat sen mukaisesti. Sen sijaan, jos sanot itsellesi, että sinulla on riittävästi aikaa tehdä sinulle tärkeät asiat, tunteesi ja toimintasi muuttuu sen ajatuksen mukaisesti. Jos arvostelet itseäsi mielessäsi, kiinnität huomiota yhä enemmän huonoihin puoliisi. Sen sijaan, jos kehut itseäsi, saa se sinut kiinnittämään lisää huomiota hyviin asioihin itsessäsi. Asentosi muuttuu, itsetuntosi kohoaa ja toimintasikin muuttuu sen mukaisesti.
Sanoilla arvostelu
Emme usein ajattele, jos kehumme toisen ulkoista olemusta, että se voidaan kokea loukkaavana. Liiallinen laihuus voi johtua sairaudesta tai jos vertaa ulkomuodon muutosta, voi toiselle tulla tunne olinko ennen sitten ruma ja läski?
Sanoilla voi loukata pahasti, niin että niistä jää syvät haavat. Juuri huonosti valitut sanat voivat aiheuttaa toiselle rajoittavia uskomuksia, jotka alkavat tuntumaan tosilta. Rajoittavat uskomukset voivat estää ihmistä tekemästä monia asioita. Joskus ihminen ei ole edes sanonut kovin pahasti, mutta toinen rivien välistä ja kehon kielestä on tulkinnut asian niin. Tulkitsemme sanoja omien aiempien kokemustemme mukaan. Henkinen väkivalta on sanoilla loukkaamisen äärimmäinen muoto.
Lue myös: Sanat voivat vahingoittaa
Hyvät puheteot
Puhumalla hyvää voi tehdä itselle ja toiselle hyviä tekoja, joista jää vahva jälki. Sanojen ei tarvitse olla niin suuria, kunhan ovat vilpittömiä ja rehellisiä sekä täynnä hyvää tahtoa. Sanat lohduttavat ja auttavat toista selviytymään vaikeista tilanteista, kannustavat haasteissa, antavat toiselle tunteen, että on arvokas ja on tullut rakastetuksi ja kuulluksi. Kannattaa sanattomalla viestinnällä tukea puhettaan. Sanoista voi tehdä itselleen voimalauseita, jotka auttavat kannustamaan vaikeina hetkinä.
Sanojen merkitys tavoitteissa
Puhuessa olisi hyvä, että kiinnittää huomiota käyttääkö esimerkiksi paljon pitäisi-sanaa. Se on tavallaan välitila olemisen ja tekemisen välillä ja ei houkuttele meitä toimimaan tavoitteen suuntaisesti. Sen sijaan, jos sanomme ”pitäisi”-sanan sijaan ”minä voin, osaan tai saan”, se saa ajatuksemme ja tunteemme muuttumaan ja toimimme paremmin tavoitteen suuntaisesti. ”Yrittää”-verbi on sellainen, että jos ajattelet, ”yritän ajaa autoa”, niin eihän siitä mitään tule, parempi siis sanoa ”ajan autoa”.
Mitä se sinulle tarkoittaa?
Eri sanat tarkoittavat eri ihmisille eri asioita. Varsinkin ajanmääreet, kuten teinin ”kohta”- voi tarkoittaa montaa päivää, kun äidille se merkitsee, että tunnin sisällä. Juuri tällaiset tilanteet voivat parisuhteessa ja perheessä tuoda ristiriitoja. Olisi hyvä aina kysyä ja tarkentaa asiaa, mitä toinen juuri sillä sanalla tarkoitti.
Lue myös: Kehitä vuorovaikutustaitojasi
Positiivisuus puheessa
Jos et voi sanoa toisesta mitään hyvää, älä sano mitään. Kaikista löytyy jokin hyvä piirre. Kun kiinnität huomion positiivisiin asioihin, ne lisääntyvät, kun taas negatiivisuus vetää puoleensa lisää negatiivisuutta.
Anna hyvän kiertää ja sano hyviä sanoja perheellesi, työkavereille tai tuntemattomille kanssakulkijoille. Näin saat toiselle hyvän mielen ja se voi pelastaa monen päivän ja pistää hyvän edelleen kiertämään. Ketä voisit tänään sanoillasi ilahduttaa?
Kirjoittaja on perheterapeutti, NLP Master Practice ja LCF Life Coach.
Lue myös: