Kauneus ja Terveys

Vaisto varoittaa, kun jokin on suhteessa pielessä!

Vaisto varoittaa, kun jokin on suhteessa pielessä!
Petetty osapuoli on yleensä täysin ymmällään, kun pettäminen tulee suhteessa ilmi. Usein pettäjä onnistuu valheillaan pitämään yllä hyvän parisuhteen idylliä, jolloin petetty ei näe valheiden läpi. Joskus puolison pettämisen voi kuitenkin vaistota. Kannattaako vaistoonsa luottaa?
Julkaistu: 27.3.2012

Vaistolla viitataan ihmisten kulttuurissa usein intuitioon, tiedostamattomaan tietoon jostain asiasta. Vaistonsa avulla ihmiset voivat vaistota – aavistaa – menneisyydessä tapahtunutta tai sitten jotakin nykyhetkessä tai tulevaisuudessa tapahtuvaa. Myös aavistus siitä, että puoliso pettää, on vaistonvaraista.

– Jokainen meistä on lapsena oppinut tarkkailemaan omia vanhempiaan ja sukulaisiaan, kuinka he puhuivat toisilleen, riitelivät tai mistä asioista he ilahtuivat tai suuttuivat, kertoo parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Kati Borg-Penttilä.

Lapsi aistii kodin tunnelman ja vaistoaminen kehittyy sitä kautta.

– Jos perheessä jompikumpi vanhempi on esimerkiksi ollut uskoton, voi lapsesta tulla herkkä petetyn vanhemman tunteille. On perheitä, joissa lapsi on ainut, joka ilmaisee esimerkiksi vihaa. Lapsi voi myös ponnistella pitääkseen perheen kasassa olemalla iloinen ja helppo. Vanhempien välinen suhde on lapsen koti.

Vaisto usein oikeassa

Kannattaako vaistoonsa sitten luottaa? Jos kumppanin kanssa ilmenee yllättävää mustasukkaisuuden tunnetta tai luottamuksen puutetta, voi se olla merkki aistitusta kumppanin uskottomuudesta.

– Se, että meillä kaikilla on vaisto, on tiedetty jo kauan sitten. Usein ihmisen vaisto on oikeassa. Ihminen tuntee kyllä, kun kaikki ei ole ihan kohdallaan vaikkapa juuri parisuhteessa. Intuitiomme vastaa aina mielessämme kysymyksiin kyllä tai ei. Suuret päätökset elämässä tehdään yleensä juuri intuition eli tunteen sanelemina, Borg-Penttilä selvittää.

– Toki se, että ihminen vaistoaa parisuhteessa jonkin olevan huonosti, voi liittyä johonkin muuhunkin kuin pettämiseen, terapeutti muistuttaa.

Pettämisen merkit

Pettämisen epäileminen liittyy seksuaaliterapeutin mukaan luottamukseen ja perusturvallisuuteen. Joillekin ihmisille ei tule mieleenkään, että kumppani voisi pettää, kun taas toiset näkevät pettämistä hyvinkin herkästi. Tämä saattaa Borg-Penttilän sanoin liittyä siihen, miten turvallinen lapsuudenkoti on ollut ja varsinkin miten on saanut rakkautta ja hellyyttä äidiltään.

– Pettämisen merkkejä voi löytää useita. Usein pettäjän ajankäyttö muuttuu ja hänelle alkaa tulla omituisia poissaoloja. Hän saattaa olla hilpeän hyväntuulinen, ehkä vaihtaa yhtäkkiä pukeutumistyyliään. Parisuhteessa joku aiemmin yhteinen asia ei enää ole tärkeä, ei jutella kuin se kaikkien tarpeellisin, ei kosketella eikä katsota toista silmiin. Parille kehittyy kontaktin välttelyn ilmapiiri, Borg-Penttilä listaa.

Kyseessä on tällöin valehtelun ja salailun kierre, joka voi tuntua pettäjästä yhtä aikaa jännittävältä ja pelottavalta.

– Pettämisen takana voi kyteä alitajuinen halu jäädä kiinni. Jotta asioiden oikea laita selviäisi, parisuhteessa olisi tärkeä keskustella asioista avoimesti, terapeutti sanoo.

Ota esille, älä hyökkää

Seksuaaliterapeutti kehottaa kuitenkin välttämään liian hyökkäävää otetta. Jos kyseessä ei olekaan pettäminen, vaan oikeasti jokin konflikti töissä tai vaikkapa omien vanhempien kanssa, voi syytös pettämisestä tuntua todella raivostuttavalta.

– Asia kannattaa kuitenkin ottaa esille ja pohtia yhdessä missä mennään, kun kummankaan ei ole hyvä olla. Kontakti puolisoiden välillä tavallisessa arjessa on todella tärkeää, etteivät kumppanit etäänny toisistaan, seksuaaliterapeutti muistuttaa. Puhukaa siitä, mistä on vaikea puhua.

Mustasukkaisuus on eri asia

Vaiston varassa toimiminen voidaan sekoittaa myös virheellisesti joko mustasukkaisuuteen tai vainoharhaisuuteen. Toki vaistot voivat herättää näitäkin tunteita, mutta yhdestä ja samasta asiasta ei kuitenkaan ole kyse.

– Mustasukkaisuus kumpuaa siitä, että lähtee tulkitsemaan kumppanin käytöstä. Mustasukkaisuus kertoo oman itsetunnon hauraudesta ja viestii siitä, että haluaa olla toiselle rakas, ilman häntä olisi vaikea olla. Mustasukkaisuus on raskasta molemmille osapuolille, siitä kannattaa päästää irti, Borg-Penttilä miettii.

Vainoharhaisuus on epätervettä mustasukkaisuutta, joka ei perustu faktoihin, vaan on ihmismielen kipeä tarve hallita toista.

Miian tarina:

Kun vaisto osuu oikeaan…

Miia, 32, päätti luottaa vaistoonsa herätessään huomaamaan, kuinka hänen silloisen miehensä käytös oli lyhyessä ajassa muuttunut merkittävästi.

– Yhtenä päivänä tajusin istuvani jälleen ruokapöydän ääressä yksin, kun miehellä oli taas omien sanojensa mukaan jotain työjuttuja. Kotona ollessaan mies taas oli jotenkin poissaoleva, eikä katsonut minua enää silmiin. Hän karttoi kosketustani ja vaikka harrastimmekin seksiä, ei siinä ollut enää samanlaista tunnetta mukana, Miia muistelee.

Mies naamioi kaiken työnsä taakse. Kun hän naputteli kännykkää taukoamatta, oli myöhään jossakin tai kun hän vaikutti poissaolevalta, hän pisti kaiken työn piikkiin.

Yhteisistä tulevaisuuteen tai silloiseen elämään liittyvistä asioista mies ei tuntunut haluavan enää keskustella. Viimeinen niitti oli, kun mies poistui jatkuvasti ulos talosta puhumaan ”työpuheluita”. Silloin Miia päätti nostaa kissan pöydälle.

– Kysyessäni mieheltä pettääkö hän minua, hän kielsi jyrkästi ja suuttuikin vähän, että olin edes ajatellut sellaista.

Parin viikon päästä keskustelustamme mies jäi kuitenkin kiinni.

– Löysin hänen puhelimestaan monia vihjailevia viestejä, jotka oli lähettänyt yksi ja sama nainen. Nainen osoittautuikin myöhemmin mieheni ex-kihlatuksi, jonka kanssa mies oli minulle aikaisemmin vakuutellut juttunsa olevan ohi. Vaikka toisen viestien lukeminen oli väärin, olen tyytyväinen, että uskalsin luottaa vaistooni.

Asiantuntija Kati Borg-Penttilä on parisuhde- ja seksuaaliterapeutti 

Kommentoi »