Hyvinvointi

Näin kehität intuitiotasi

Intuitio on kuin valtameri täynnä tietoa. Sen tunnistamista ja kuuntelemista voi kehittää harjoittelemalla.

Teksti Anna Kauhala
Kuvat Fotolia
25.9.2015

Oletko joskus tuntenut katseen niskassasi ja kääntyessäsi huomannut, että joku tuijottaa? Reagoiko vatsasi asioihin ennen kuin itse tiedät, että jokin on hullusti? Tiedätkö joskus varmasti, mitä sinun pitää tilanteessa tehdä?

Kyse voi olla intuitiosta, joka kertoo meille jotain, ennen kuin tietoinen mieli ehtii mukaan.

– Intuitio on nopeaa ajattelua, joka ei ole tietoista. Se on kuin valtameri, mistä vyöryy esiin kaikenlaista, Aalto-yliopiston intuitiotutkija Asta Raami sanoo.

Ajattelumme voidaan hänen mukaansa jakaa kahtia: tietoiseen päättelyyn ja intuitioon. Haluamme usein optimoida tietoista päättelykykyämme, mutta todellisuudessa ajattelustamme vain 5-10 prosenttia on tietoista.

Lisäksi tietoinen päättely on hidasta. Se käsittelee karkeasti arvioiden noin 50 bittiä sekunnissa, kun intuitio käsittelee 11 miljoonaa bittiä sekunnissa. Tietoinen päättely on täysin riippuvainen intuition tekemästä esityöstä. Eläminen olisi toisin sanoen mahdotonta ilman intuitiota.

– Sen sijaan, että pyrimme vahvistamaan tietoista päättelyämme, meidän kannattaisikin käyttää tietoista mieltä asioiden hakemiseen intuitiosta, Raami sanoo.

3 tapaa vahvistaa intuitiota

Intuitiota pidetään perinteisesti epäluotettavana tietona, sillä se sekoittuu helposti toiveisiin, pelkoihin ja mielikuvitukseen. Sen takia on tärkeää oppia tunnistamaan oikea intuitio.

– Mielikuvitus on minun kokemukseni mukaan hyvin joustava. Sen kautta näkemiään asioita pystyy muokkaamaan. Kun mieleen taas tulee intuition kautta kuvia ja ajatuksia, niitä voi yrittää muokata. Hetken päästä niillä on kuitenkin taipumus palata alkuperäiseen, Raami kertoo.

Intuitiota voi Raamin mukaan kehittää kolmella tavalla.

1. Avarra mieltäsi

Intuition viesti ei aina tunnu järkevältä tai mahdolliselta. Jotta intuitio toimisi, on uskottava, että mahdoton on mahdollista.

2. Kehitä havainnointikykyäsi

Pyri huomaamaan erilaiset signaalit ympäristössäsi. Muista, että havainnoimme maailmaa erilailla. Hyvä esimerkki on sosiaalisessa mediassa kuohuttanut mekko, jonka toiset näkivät sinimustana ja toiset valkokultaisena.

3. Opettele erottamaan luotettava intuitio

Harjoittele tunnistamaan itsellesi merkitykselliset asiat. Intuitiota kannattaa aina kuunnella, mutta samalla on muistettava, että ensimmäinen ajatus ei välttämättä ole oikea. Ensivaikutelmaan vaikuttaa mielikuvituksen lisäksi myös alitajuinen oppinen. Jos jokin on tuttua, se tuntuu usein luotettavammalta ja turvallisemmalta kuin outo asia.

Testaa siksi intuitiota säännöllisesti. Kuuntele sitä pienissä asioissa ja anna itsellesi palautetta jälkikäteen: oliko intuitio oikeassa vai väärässä ja mikä tähän vaikutti. Näin teroitat omaa intuitiotasi, ja tosipaikan tullen se on valmiina auttamaan.

Lue myös:

5 vinkkiä parempaan itsetuntoon

5 vinkkiä kohti sisäistä kauneutta

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi