Hyvinvointi

Vahvista seksuaalista itseluottamustasi

Lapsuuden malli voi vaikuttaa siihen, miten jämäkästi pidät kiinni rajoistasi ja rentoudut seksin aikana. Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen kertoo, miten voit vahvistaa itsetuntoasi sängyssä.

Teksti Emmi Oksanen
Kuvat Fotolia
20.9.2017

Teetkö aina rakastavia valintoja itsesi hyväksi? Harva tekee, mutta kannattaisi. Se on nimittäin avain tyydyttävään seksielämään.

Kun seksuaalinen itsetuntemus ja itseluottamus ovat vahvoja, ihminen tietää pärjäävänsä, pitää huolta itsestään, kunnioittaa rajojaan ja pitää tarvittaessa jämäkästi puoliaan. Näin määrittelee seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kirjassaan Parempaa seksiä (Tammi 2017).

Lapsuuden malli toistuu

Seksuaalinen itseluottamus ilmenee viehätysvoimana, joka ei ole kiinni ulkoisista tekijöistä.

– Se, että ihminen ei torju itseään, välittyy myös muille, Tanskanen kirjoittaa.

Miten sitten kasvattaa seksuaalista itsetuntemustaan? Tanskasen mielestä kannattaa miettiä seksuaalihistoriaansa ja kiinnittää huomiota siihen, mitä oppi kiintymyssuhteista lapsena. 

– Miten sait hellyyttä, millä tavoin sinulle osoitettiin välittämistä, kuinka kielteisiin tunnepurkauksiisi suhtauduttiin? Miten sinulle tärkeät aikuiset osoittivat tunteitaan toisiaan kohtaan?

Lue myös: Näin käyt läpi seksuaalihistoriasi

Moni meistä tuo lapsuuden mallin aikuisuuden parisuhteisiin, vaikka ei olisi siitä tietoinen.

Oletko turvaton trauman takia?

Jos on kokenut jotain traumaattista, voi olla vaikea rentoutua ja heittäytyä seksiin.

Ihminen voi olla varuillaan ja pelästyä helposti. Olo tuntuu turvattomalta, vaikka järjellä ymmärtää, että seksikumppani on turvallinen. Seksin aikana voi olla vaikea pysyä läsnä tai se voi sattua, vaikka kivulle ei löydy lääketieteellistä syytä.

Jos kärsii tällaisista oireista, kannattaa hakea ammattilaisen apua.

Häpeä voi rajoittaa nauttimista

Tanskasen mielestä kannattaa pohtia rohkeasti rajojaan.

– Vedätkö rajan johonkin sen takia, ettet halua jotain asiaa vai siksi, että halusi hävettävät sinua? Vaatii yllättävän paljon rohkeutta olla sellainen sängyssä kuin on, pyytää sitä mitä haluaa ja päästää kumppani tunnustelemaan omaa mieltä ja kehoa.

Lue myös: Lapsuus vaikuttaa seksuaalisuuteen

Jos rajoistaan on vaikea pitää kiinni, syynä voi olla se, ettei sisimmässään koe ansaitsevansa nautintoa ja hyvää oloa. Silloin kannattaa tarkkailla sisäistä puhettaan.

Millaisia uskomuksia ihmisellä on itsestään ja muista ihmisistä? Jos sisäinen puhe on lähinnä arvostelua, auttaako se jotain vai hankaloittaako se elämää?

– Sisäinen kriitikkosi on joskus elämässäsi palvellut sinua. Se on voinut yrittää suojella sinua joltain, minkä se on kokenut uhaksi.

Jos uhkaa ei enää ole, kriitikkoa voi pyytää lopettamaan ja sen voi lähettää matkoihinsa. Se ei onnistu heti, mutta kymmenennellä kerralla kriitikon ääni voi olla sängyssä vaimeaa napinaa.

Lue myös:

Oletko liian tarkka reviiristäsi?

Kuinka helposti haluat seksiä?

Mitä seksihistoriasi kertoo sinusta?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi