Oman seksuaalihistorian läpikäyminen auttaa ymmärtämään, mistä tunteet kumpuavat ja mihin mennyt on sinua tuonut. Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström oivalsi oman seksuaalihistorian läpikäytyään esimerkiksi, mistä oma pettämisen pelko kumpuaa. Pohdi ainakin näitä kysymyksiä.
MILLAINEN OLI LAPSUUTESI?
Mieti, millainen oli lapsuudenperheesi. Millainen oli suhteesi omiin vanhempiin ja sisaruksiin? Millainen suhde vanhemmillasi oli toisiinsa ja millainen ilmapiiri teillä oli kotona?
Muistele seuraavaksi, millaisia muistikuvia sinulla on lapsuuden seksuaalisuudesta. Kyselitkö seksuaalisuudesta vanhemmiltasi tai muilta aikuisilta ja millaisia vastauksia sait? Millaista seksuaalikasvatusta sait? Näitkö vanhempiesi tai muiden aikuisten pussailevan ja halailevan? Hellittiinkö sinua?
MILLAINEN OLI MURROSIKÄSI?
Muistele, milloin murrosikäsi alkoi ja miltä oman kehon muuttuminen tuntui. Tuntuivatko oma sukupuoli ja seksuaali-identiteetti selviltä vai hankalilta? Masturboitko ja tuliko siitä syyllinen olo?
Millaisia ystäviä sinulla oli teininä ja millainen ensimmäinen ihastumisen tai rakastumisen kokemuksesi oli?
MILLAINEN OLI EKA KERTA JA ENSIRAKKAUS?
Mieti, millainen muisto sinulla on siitä, kun harrastit ensimmäisen kerran seksiä ja millaisia muut varhaiset seksuaalisuuteen liittyvät kokemuksesi olivat. Oliko sinulla hämmentäviä, ikäviä tai epätavallisia kokemuksia ja pystyitkö puhumaan niistä jollekulle?
Lue myös: Mitä seksihistoriasi kertoo sinusta
Millainen ensimmäinen seurustelusuhteesi oli? Pystyitkö olemaan siinä oma itsesi ja kertomaan tunteistasi?
MILLOIN SINUSTA TULI AIKUINEN?
Mieti, milloin ja mihin nuoruutesi päättyi. Koska sinusta tuli aikuinen?
Onko sinulla lapsia ja miten lasten saaminen tai lapsettomuus on vaikuttanut seksuaalisuuteesi?
MILTÄ OMA SEKSUAALISUUS TUNTUU NYT?
Mieti, miten suhtaudut seksuaalisuuteen ja kuinka tyytyväinen siihen olet. Kuinka tyytyväinen olet omaan kehoosi?
Lue myös: Mitä tarkoittaa joustava seksuaalisuus?
Jos elät parisuhteessa, mieti, millainen suhteenne on, miten ilmaisette tunteita ja kosketatte. Pystyttekö puhumaan toiveista? Mitä toivot tulevalta?
Jos olet sinkku, mieti, miltä se tuntuu. Kaipaatko kumppania, nautitko yksinolosta tai pidätkö irtosuhteista?
JOKO OIVALSIT JOTAIN?
Jos kysymyksiin jaksaa vastata, itsestään tajuaa luultavasti yhtä ja toista uutta. Marja Kihlströmin mielestä seksuaalihistoriaa kannattaa käydä läpi, kun haluaa tutkia esimerkiksi haluttomuuden syitä, orgasmivaikeutta tai kun on elämässään murroskohdassa.
Lue myös: Kuinka saada moninkertaisia orgasmeja?
Kihlström sai oivalluksen esimerkiksi pettämisen pelosta.
– Isäni on pettänyt äitiäni, minua on petetty aiemmissa suhteissani ja olen itsekin pettänyt aiemmin. Siitä seurasi pelko nykyiseen suhteeseeni. Pelkäsin aina, kun mies lähti työmatkalle, vaikka hän ei ole koskaan antanut aihetta pelätä, Kihlström kertoo.
– Pelko tuli ulos kiukutteluna ja riitelynä parisuhteessa.
OPI HALLITSEMAAN PELKOA
Pelon myöntäminen ja suhteen sääntöjen selvittäminen auttoivat Kihlströmiä. Hänestä kannattaa myös käydä matkankulkua tai muuta huolestuttavaa tilannetta läpi etukäteen.
– Sovimme yhteydenpidosta etukäteen. Pelkoa on turha lietsoa odottelemalla toisen soittoa tai tekstiviestiä, jos hänellä vain ei ole aikaa töiden takia.
Kihlströmin mielestä kyse on ennen kaikkea siitä, että oppii hallitsemaan pelon tunnettaan. Pelon hallinta on helpompaa, kun ymmärtää, mistä pelko kumpuaa. Vaikeista asioista kannattaa puhua ääneen, vaikka uudelleen ja uudelleen kumppanin kanssa. Joskus ammattilaisen apukin on tarpeen.
Lähteenä myös: Marja Kihlström ja Sami Minkkinen: Pannaan menemään – kaksi tarinaa rakkaudesta, Kosmos 2017.
Lue myös: