Hyvinvointi

Mitä seksihistoriasi kertoo sinusta?

Omaa seksihistoriaa kannattaa miettiä, jos on tyytymätön ja huomaa toistavansa huonoa kaavaa. Kumppaneiden määrä ei ole ratkaisevaa.

Teksti Emmi Oksanen
Kuvat iStock
13.3.2017

Seksihistoria ja seksikumppaneiden määrä ovat pariskuntien riitojen kestoteemoja. Jos toisella on ollut enemmän kumppaneita tai hän on kokenut enemmän erilaista seksiä, vähemmän kokenut voi olla mustasukkainen kumppaneista ja kokemuksista. Mitä seksihistoria meistä kertoo?

– Yksinkertaistettuna se kertoo vain, mitä on tapahtunut joskus. Seksikumppaneiden määrä ei kerro välttämättä yhtään mitään, pari- ja seksuaaliterapeutti Heidi Valasti kuittaa.

Jos esimerkiksi monen miehen tai naisen kanssa seksiä harrastanut nainen kertoo oivaltaneensa, etteivät vanhemmat hyväksyneet ja halineet häntä lapsena ja murrosiässä hän keksi, että seksillä saa läheisyyttä, tarina on paljon syvempi.

PALJON JA VÄHÄN SEKSIÄ

Jos on harrastanut elämässään paljon seksiä, se voi kertoa riippuvuudesta, yrityksestä saada hyväksyntää tai ratkaista traumaa. Voi myös olla, että ihminen vain sattuu tykkäämään paljon seksistä.

Lue myös: Kerro, että haluat ja muut yksinkertaiset tavat parantaa seksiä

Jos seksikokemuksia on vähän, ihminen on ehkä estynyt, pelkää jotain, jota joskus on tapahtunut tai hänellä on maailmankatsomus, jonka mukaan seksuaalisuus jaetaan vain yhden ihmisen kanssa.

– Jos ihminen ei hyväksy ujouttaan tai pysty avautumaan toisille, tunne liittyy usein pelkoon tai häpeään. Jos hän tietäisi, millainen olen oikeasti –ajatus estää tutustumisen ja suhteen syvenemisen.

ÄRSYTTÄVÄ PIIRRE ON ITSESSÄ

Suhteet ovat voineet jäädä syntymättä myös siksi, että ihminen on projisoinut, eli siirtänyt, omat vajeensa toisiin. Tästä on usein kyse, jos on hakenut kumppaneita kriteerilista mielessä.

– Jos kukaan ei tyydytä, kannattaa ottaa peili käteen. Kumppanin ei-toivotut piirteet ovat yleensä sellaisia, joita läheiset ihmiset omassa kasvuympäristössä eivät ole hyväksyneet. Omassa minuudessa on silloin usein jotain hyväksymätöntä ja torjuttua.

Lue myös: Itsevarman elämän resepti

Jos nainen hylkää potentiaalisen kumppanin esimerkiksi siksi, ettei tällä ole korkeakoulutusta tai nousujohteista uraa, taustalla on ehkä pettymys omaan työuraan ja se, että oma lapsuudenperhe arvostaa työelämässä menestymistä yli kaiken.

Vastaus kysymykseen, miksi naiset rakastuvat renttuihin, on samanlainen.

– Nainen ei salli rentoutta, spontaaniutta ja boheemiutta itsessään ja hakee siksi kumppania, jossa olisi nämä piirteet.

KAAVA JOHTAA LAPSUUTEEN

Jos on tyytymätön seksielämäänsä ja mielessä pyörivät lauseet kuten ”miksi minulle käy aina näin”, kannattaa miettiä, miksi ja mitä omat kokemukset kertovat. Toistuuko niissä joku tietty kaava?

– Jos vaikka jatkuvasti harrastaa seksiä ihmisen kanssa, joka ei halua sitoutua ja tuntee vetoa sellaiseen ihmiseen, taustalla on ehkä perheen välttelevät kiintymyssuhteet.

Eli se, että on tullut torjutuksi lapsena ja tottunut siihen. Torjunta voi tuntua silloin tutulta ja turvalliselta.

Lue myös: Ihastutko aina vääriin tyyppeihin?

Seksihistoriasta, kuten muustakin historiasta, voi oppia rajojen vetämistä, hyvien kumppaneiden valitsemista, nautintoa ja toisten rajojen arvostamista. Jos seksissä toistaa kaavaa, joka tuntuu hyvältä, kaavamaisuudessa ei ole mitään vikaa. Liikaa ei kannata myöskään pohtia menneitä.

Lue myös:

Milloin kannattaa harrastaa seksiä uuden kumppanin kanssa?

Voiko parisuhteessa edetä liian nopeasti?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi