Vaali ihmissuhteitasi

Vaali ihmissuhteitasi
Ihmissuhteet ja vuorovaikutus muiden kanssa ovat tärkeimpiä tekijöitä, jotka tutkitusti tekevät meidät onnellisiksi. Miten voisit omalta kohdaltasi vaalia ihmissuhteitasi?
Julkaistu 25.9.2014

Sinulla on varmasti kaveri, joka koko ajan puhuu päälle, eikä kuuntele sanomaasi. Miltä sinusta silloin tuntuu? Et tule kuulluksi etkä nähdyksi, ja voi tuntua, ettet olisi tuolle toiselle tärkeä.

Kuulluksi tuleminen on yksi tärkeimpiä tarpeitamme, jotta koemme itsemme hyväksytyksi. Ihminen voi jopa sairastua siitä, ettei tule kuulluksi ja nähdyksi.

Ole läsnä ja kunnioita puhujaa

Miten sitten kuunnella niin, että toiselle tulisi tunne kuulluksi tulemisesta? Osoita ystävällesi, että hän on sinulle tärkeä keskittymällä hänen puheeseensa silmiin katsomalla ja pysähtymällä. Jos todella haluat osoittaa toiselle arvostavasi hänen puhettaan, keskeytä keittiön siivoukset ja muut hommat hetkeksi ja ole läsnä. Kun kuuntelee suurella sydämellä ja kunnioittaa puhujaa, on myös hyvä kytkeytyä ystävän puheeseen eli puhua siitä mistä hän puhuu.

Kuuntelemisessa on tärkeää, ettei arvostele ja heti tyrmää ystävän puhetta. Joillakin on tyylinä puhua ns. ”totuuspuhetta”, esimerkiksi ”miehet ovat sikoja”. Jos selvästi olet eri mieltä, voit auttaa suhteellistamaan ystäväsi maailmankuvaa kommentoimalla esimerkiksi: ”Kaikki eivät ajattele noin. Jotkut pitävät niitä apinoina, jotkut leijonina, jotkut kotieläiminä.”

Kaikkia ajatuksiamme voimme katsoa myös toisesta näkökulmasta, uudelleenmääritellä, suhteellistaa tai pehmentää. Aiempaan lauseeseen voi vastata vaikka näin: ”Kaikkiko miehet? Ainako? Tänään ajattelet niin, mutta entä ensi viikolla?” Jos et halua riidellä jostain aiheesta, voit kommentoida esimerkiksi: ”Ai, sinä olet tuota mieltä.”

Muista vastavuoroisuus 

Pari- ja ystävyyssuhteissa kannattaa toteuttaa vastavuoroisuuden periaatetta. Jos ystäväsi esimerkiksi aina pyytää lenkille, ehkä hän joku päivä kyllästyy siihen, että joutuu aina olemaan se aktiivinen osapuoli suhteenne hoitamisessa. Jos toinen aina pyytää palveluksia ja itse ei saa mitään, vastavuoroisuus ei myöskään toteudu. Kaikilla meillä on omat kiireemme, mutta sille mitä arvostaa löytyy aina aikaa. 

Voit ottaa jonkin tradition ystäväsi kanssa, esimerkiksi käydä hänen kanssaan aina kesäteatterissa tai kylässä ainakin nimi- ja syntymäpäivillä. Jotkut ystävät asuvat kaukana, mutta suhteita voi hoitaa puhelimessa ja nykyisin helposti sosiaalisen median avulla.

Merkityksellisyys on yksi tekijä, joka vaikuttaa ihmisen onnellisuuteen. Mikä lopulta tuo merkityksen ja tarkoituksen elämään? Se ei liene työ, raha tai matkat vaan ihmiset ja yhteenkuuluvuuden tunne. Mieti mitä juuri sinä voit tehdä tänään vaaliaksesi ihmissuhteitasi.

Kirjoittaja on perheterapeutti, NLP Master Practice ja LCF Life Coach.

Lue myös:

Kommentoi »