Uudet suhdekriteerit: Valitse toimivaa seksiä

Uudet suhdekriteerit: Valitse toimivaa seksiä
Naisia on opetettu vuosikausia valitsemaan turvallinen ja kunnollinen mies. Tutkimusten mukaan onni tulee toimivasta seksielämästä. Osaatko valita puolison?
Kuvat
Julkaistu 13.2.2017

Tutkimuksen mukaan seksillä on iso rooli parisuhteen onnellisuudessa. Väestöliiton Perhebarometri kertoi syksyllä, että onnellisimpia ovat seksuaalisesti yhteensopivat parit, mutta ettei monikaan osaa kiinnittää seksuaaliseen yhteensopivuuteen oikealla tavalla huomiota ensimetreillä.

Ihastuneena ja rakastuneena tulee ehkä ajateltua, että totta kai sovimme yhteen myös sängyssä. Kuitenkin vuosia yhdessä olleista pareista vain joka kolmannen parin seksihalut ovat samalla tasolla.

HALUAAKO HÄNKIN HALIA?

Tutkimuksen tulosten pohjalta suhteen alussa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko fyysinen läheisyys teille jokseenkin yhtä tärkeää, oletteko yhtä kiinnostuneita seksistä ja ajatteletteko siitä jokseenkin samalla tavalla. Fyysinen läheisyys tarkoittaa kaikenlaista koskettamista, halimista ja pussaamista.

Kosketus vaikuttaa paljon parin onnellisuuteen. Jos elää pahassa halipulassa ja kokee, ettei kumppani halua koskettaa, ihminen tuskin on suhteessa kovin onnellinen.

Asenne seksiä kohtaan liittyy ainakin siihen, kuinka luovitte aikoina, jolloin toisen tekee vähemmän mieli kuin toisen. Jos olette viidensillä treffeillä molemmat rehellisesti yhtä mieltä siitä, että seksi on tosi kivaa ja se kuuluu suhteeseen aina jollain tavalla, olette paremmin samalla kartalla kuin jos aihe ei ole mitenkään esillä. Tosin jos treffikumppani tuntuu haluavan paljon hurjempaa seksiä tai toisaalta paljon tylsempää seksiä kuin sinä, se on huono merkki.

PUHUUKO HÄN SEKSISTÄ?

Tutkimuksen mukaan parin onnellisuuden kannalta tärkeintä on kosketus ja kyky puhua seksuaalisuudesta. Siksi jo treffeillä kannattaa tunnustella sitä, onko seksi treffikumppanille aihe, josta hän voi puhua. Tutkija Osmo Kontulan mielestä avoin seksisistä puhuminen tarkoittaa, että uskaltaa kertoa omista toiveista rehellisesti ja kuunnella, mitä toinen toivoo.

Jos treffikumppani mutisee, ettei seksistä kuulu hänen mielestään puhua, kannattaa miettiä tarkasti, voitteko te olla vuosia hyviä seksikumppaneita toisillenne.

HYVÄ ITSETUNTO = HYVÄ SEKSIKUMPPANI

Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow tietää, että ihastuneena ja rakastuneena tekee mieli kääntää asiat parhain päin.

– Olen kuullut lukuisia kertoja tarinan, että alusta lähtien seksi ei ollut kummoista, mutta ihmiset haluavat uskoa, että se muuttuu, eroseminaareja vetävä Stolbow kertoo.

Tutkija Osmo Kontula Väestöliitosta on samaa mieltä.

– Aiheesta on puhuttu toistaiseksi turhan häveliäästi. Jos suhde ei tunnu edes alkuvaiheissa seksuaalisesti yhteensopivalta, on epärealistista odottaa, että tilanne muuttuisi itsestään paremmaksi yhteisten vuosien jälkeen, Kontula kirjoittaa Lemmen paula –kirjassa.

Stolbowin mielestä hyväksi seksikumppaniksi kasvaminen on kiinni itsetuntemuksesta, itsetunnosta ja avoimuudesta.

– Seksuaalisuus solmii itsetunnon eri osat yhteen. Seksuaalisuudessa näkyy, kuinka hyvin ihminen tietää, mitä haluaa, kuinka hyvin hän pystyy kertomaan tarpeistaan ja toiveistaan ja kuinka avoin hän on.

Jos molemmilla on ollut aikaa tutustua itseensä ja molemmat ovat avoimia, itsevarmoja, herkkiä, uteliaita ja rohkeita, seksiin on Stolbowin mukaan tosi hyvät lähtökohdat.

Lue myös:

Kommentoi »