Terve.fi

Tytöt paranevat aivotärähdyksestä poikia hitaammin

Tytöt paranevat aivotärähdyksestä poikia hitaammin
Tytöillä voi kestää jopa kaksi kertaa kauemmin palautua aivotärähdyksestä kuin pojilla. Lue lisää.
Julkaistu 22.10.2017

Nuoria urheilijoita seuranneessa tutkimuksessa havaittiin, että tytöillä voi kestää jopa kaksi kertaa kauemmin palautua aivotärähdyksestä kuin pojilla.

Tutkimuksessa oli mukana 110 poikaa ja 102 tyttöä, jotka olivat saaneet ensimmäisen aivotärähdyksensä urheillessa. Nuoret olivat 11 – 18 -vuotiaita. Tytöt kertoivat kärsineensä aivotärähdyksen oireista vähintään 28 päivää, kun taas puolilla pojista oireet loppuivat jo 11 päivän jälkeen.

Tiedot kerättiin New Jerseyssä sijaitsevan sairaalan potilasrekistereistä vuosilta 2011 – 2013. Aivotärähdyksen saaneet pojat harrastivat usein amerikkalaista jalkapalloa, jalkapalloa, painia, lacrossea tai jääkiekkoa. Tytöt harrastivat jalkapalloa, koripalloa, softballia, maahockeytä tai cheerleadingia.

Pojista 75 prosenttia oli parantunut täysin kolmessa viikossa, kun tytöistä vain 42 prosenttia oli parantunut tässä ajassa. Paranemisajassa ei havaittu eroja eri lajien tai eri ikäisten nuorten välillä.

Aiemmin on todistettu, että naisilla on samoissa urheilulajeissa miehiä korkeampi todennäköisyys saada aivotärähdys. Nuorten urheilijoiden vammoista 9 prosenttia on yleensä aivotärähdyksiä. Aivotärähdyksen vuoksi hoitoon tulleiden nuorten määrä on kasvanut lähivuosina osittain sen vuoksi, että vamma on otettu vakavammin kuin ennen ja osittain siksi, että myös nuorilla harjoitusten ja otteluiden määrät ovat kasvaneet.

Tutkimus oli verrattain pieni, ja potilaat ovat itse raportoineet oireistaan. Tämä voi aina johtaa vääristymiin. Lisäksi tyttöjen joukossa huomattava osa kärsi jo ennestään migreenistä tai mielenterveyshäiriöistä, mikä voi vaikuttaa myös siihen, kuinka kauan aivotärähdyksen oireita havaitaan. Tutkijat eivät myöskään tienneet, kuinka vakavia aivotärähdykset olivat olleet.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Kommentoi »