Terve.fi

Aivotärähdys näkyy myös verinäytteissä

Aivotärähdys näkyy myös verinäytteissä
Verinäytteestä mitattavat merkkiaineet saattavat kertoa kuinka akuutti aivotärähdys on ja mahdollisesti kuinka pitkään vammaa olisi hyvä varoa.
Julkaistu: 12.6.2014

Verinäytteestä mitattavat merkkiaineet saattavat kertoa kuinka akuutti aivotärähdys on ja mahdollisesti kuinka pitkään vammaa olisi hyvä varoa. Tämä ammattilaisjääkiekkoilijoilla tehty havainto voi auttaa määrittämään milloin pelaajan on turvallista palata kaukaloon.

Ruotsalaistutkijoiden mukaan aivotärähdyksen saaneiden veressä on tavallista enemmän etenkin kahta merkkiainetta, tau-proteiinia, joka kertoo hermosolujen aksonivauriosta sekä S-100B-proteiinia, joka liittyy astrosyytti-hermotukisolujen vaurioihin. Pitoisuudet ovat suurimmillaan heti aivotärähdyksen jälkeen ja vähitellen ne pienenevät.

Kyseiset merkkiaineet on yhdistetty vakaviin aivovaurioihin, mutta niiden merkitys aivotärähdysten ja lievempien aivovammojen diagnosoinnissa on ollut epäselvä. Jos nyt julkaistut tulokset kuitenkin varmistetaan lisätutkimuksissa ja merkkiaineiden pitoisuudet todella kuvastavat aivotärähdyksen jälkeisiä vammoja, verikokeita voidaan käyttää määrittämään aivotärähdyksen vaikutuksia nykyistä tarkemmin.

Ruotsalaisten tutkimukseen osallistui 288 Ruotsin jääkiekkoliigassa pelaavaa ammattilaisjääkiekkoilijaa, joista 47:ltä kerättiin verikokeet ennen kauden alkua. Heistä 35 sai aivotärähdyksen ja heistä 28:lta otettiin toistuvia verikokeita aivotärähdyksen jälkeen.

Tulokset julkaistiin Jama Neurology -lehdessä.

Lue lisää:

Lue asiantuntijan vastaus: Aivotärähdys lapsella?

Kommentoi »