Terve.fi

Aivotärähdys on teinille vakavampi vaara kuin aikuiselle

Aivotärähdys on teinille vakavampi vaara kuin aikuiselle
Julkaistu: 1.3.2012

Murrosikäisillä aivotärähdys voi vaikuttaa lyhytaikaiseen muistiin, joka on tärkeää esimerkiksi lukemisen ja laskemisen kannalta. Nämä vaikutukset voivat kestää kuusi kuukautta tai jopa pidempään, tutkijat havaitsivat.

Tutkimusta varten tutkijatiimi työskenteli 96 miespuolisen urheilijan kanssa, jotka olivat kaikki saaneet aivotärähdyksen kolmesta yhdeksään kuukautta ennen testejä. Urheilijat jaettiin kolmeen ryhmään: aikuiset (30), 9–12-vuotiaat lapset (32) ja 13–16-vuotiaat teinit (34). Näitä urheilijoita verrattiin sitten samanlaisiin ihmisiin, joilla ei ollut ollut aivotärähdystä.

Kaikille osallistujille tehtiin neuropsykologinen testi, jota käyttää myös Yhdysvaltojen kansallinen jääkiekkoliiga. Sitten tutkijat vertasivat näiden testien tuloksia elektrofyysisten arvioiden kanssa, joilla mitattiin työmuistia, huomiokykyä sekä pidättyväisyyttä osallistujien työskennellessä tietokoneella. Elektrofyysisiä testejä pidetään herkempiä kuin neuropsykologisia testejä, tutkijat huomauttavat.

Tutkijat havaitsivat, että kaikien aivotärähdyksestä kärsineiden urheilijoiden elektrofyysisissä arvioissa oli tuloksia, jotka viittasivat vahingollisiin vaikutuksiin. Teini-ikäisillä urheilijoilla oli ongelmia myös lyhytaikaisen työmuistin kanssa, ja ne kestivät kuudesta kuukaudesta vuoteen.

Tutkijoiden mukaan lapsi tai teini pitää viedä heti lääkäriin, jos vanhemmat epäilevät aivotärähdystä. Lääkäri voi arvioida potilaan ja kertoa, milloin hän on taas valmis palaamaan normaaliin päiväjärjestykseen.

Lisäksi tutkijat suosittelevat, että urheilujoukkueilla pitäisi olla koulutettu aikuinen, joka osaa tunnistaa aivotärähdyksen merkit.

Kommentoi »