Kauneus ja Terveys

Tunnista naisten yleisimmät sydänvaivat!

Tunnista naisten yleisimmät sydänvaivat!
Sydän- ja verisuonitaudit ovat naisten yleisin kuolinsyy. Oireet saattavat olla erikoisiakin.
Julkaistu: 3.2.2017

Krooninen sepelvaltimotauti

Sepelvaltimotaudin oireet: Rintaa puristaa ja henkeä ahdistaa rasituksessa. Kipu voi tuntua käsivarsissa, kaulalla, hartioiden välissä, ylävatsalla tai jopa leuassa ja hampaissa. Olo helpottaa, kun rasitus loppuu. Joskus kipua ei ole, on vain huono vointi ja hengenahdistus.

Mistä kyse: Sepelvaltimot ovat sydämen pinnalla seppelemäisesti kiertäviä suonia, jotka kuljettavat verta. Kun ne kovettuvat, valtimot ahtautuvat, mikä tarkoittaa sepelvaltimo­tautia. Tällöin sydänlihas kärsii hapenpuutteesta sekä fyysisessä että psyykkisessä kuormituksessa. Siksi esimerkiksi ylämäkeä on vaikea kavuta.

Sydäninfarkti

Sydäninfarktin oireet: Kipu alkaa yllättäen eikä lopu. Se on ahdistava, puristava tai polttava ja tuntuu laajalla alueella. Kipupistettä ei voi tarkasti osoittaa.

Miten yleinen on sydäninfarkti? Lisätietoa sydäninfarktista.

Mistä kyse: Sepelvaltimotauti voi iskeä myös äkillisenä kohtauksena, sydäninfarktina. Se johtuu sepelvaltimon seinämässä olevan kovettumapesäkkeen repeämisestä, jolloin paikalle muodostuva verihyytymä tukkii suonen. Sydämeen tulee vaurio. Pikainen apu on tarpeen.

Eteisvärinä

Eteisvärinän oireet: Pulssi on epäsäännöllinen ja sydäntä tykyttää. Joskus se voi olla myös oireeton.

Mistä kyse: Eteisvärinässä sydämen eteiset eivät supistele normaalisti. Siksi niihin jää verta, joka voi hyytyä. Jos hyytymä irtoaa, se voi kulkeutua aivoihin ja aiheuttaa vaarallisen aivoinfarktin. Naiset ovat herkempiä saamaan hyytymän.

Yli 60-vuotiaiden kannattaa opetella tuntemaan pulssinsa. Mittaa syke ranteen sisäpuolelta. Laske sykäykset puolen minuutin ajalta ja kerro luku kahdella. Tarkkaile, tulevatko sykäykset säännöllisesti. Normaali lepopulssi on noin 50–80, joillakin jopa 110, lyöntiä minuutissa. Jos huomaat epäsäännöllisyyksiä tai muutoksia, kerro niistä lääkärillesi.

Sydämen vajaatoiminta

Sydämen vajaatoiminnan oireet: Henkeä ahdistaa rasituksessa ja makuulla ja usein väsyttää. Öisin voi olla vaikea nukkua muuten kuin istuen. Nilkat ja sääret voivat turvota pölkyiksi ja paino nousta. Myös laihtumista ja lihaskatoa voi olla.

Mistä kyse: Vajaatoiminnassa sydän ei pysty pumppaamaan riittävästi verta elimistön tarpeisiin. Se ei ole itsenäinen tauti, vaan seurausta muusta sydänsairaudesta, joka on kehittynyt vaikeaksi. Naisilla tyypillinen syy on kohonnut verenpaine.

Kyseessä on vakava vaiva, joka vaatii hoitoa. Potilaista puolet kuolee viiden vuoden sisällä diagnoosista. Ennuste on huonompi kuin valtaosassa syöpiä.

Suonten supistuminen

Oireet: Ajoittain tulevat rintakipukohtaukset, jotka eivät yleensä liity rasitukseen ja menevät ohi.

Mistä kyse: Sepelvaltimot supistelevat epätarkoituksenmukaisesti joko lievän ahtauman tai joskus harvoin jopa terveen suonen kohdalta. Sitä voidaan hoitaa lääkkeillä. Samantyyppinen suonten supistuminen on myös käsien valko­sormisuuden syy.

Sydämen muljahdukset

Oireet: Sydän tuntuu muljahtavan tai jättävän väliin yhden lyönnin.

Mistä kyse: Yksittäiset lisä­lyönnit ovat tavallisimpia rytmihäiriöitä. Niitä on joka kymmenennellä tai jopa useammalla terveellä aikuisella. Lisälyönnit ovat vaarattomia, jos sydän on muuten terve. Syytä niihin ei tiedetä, mutta kahvi, tupakka, alkoholi, valvominen ja stressi voivat altistaa niille. Jos vaiva on jatkuva ja huolestuttaa, se kannattaa tutkia. Lisälyönnit voivat liittyä myös eri sairauksiin.

Kommentoi »